Krwiście czerwona, gęsta zupa krem z upieczonych buraków. Z dodatkiem mleka kokosowego, orzechów włoskich i tymianku.
Uwielbiam piec buraki, cały smak zostaję w środku. Gdy je gotujecie w wodzie, smak rozchodzi się w płynie, a buraki tracą swój niepowtarzalny kolor. Tak jest w przypadku tej zupy, pół na pół pieczone soczyste buraki zblendowane z bulionem. Najczęściej pieczone buraki kroję na mandolinie i marynuje z odrobiną tymianku, octu balsamicznego i soli, jednak natchnęło mnie i pomyślałem czy da się zupkę skręcić z upieczonych buraczków i żeby to jeszcze miało smak. Okazało się, że można, a nawet trzeba bo zupka jest pyszna. Płatki chilli dodają jej pikantnego smaku, mleko kokosowe go łagodzi, tymiankowy zapach przenosi w rejony prowansji, a ocet winny podkręca zupkę na wyższy level.
30 minut plus czas pieczenia buraków i ewentualnego gotowania bulionu, na 2l zupki.
Krem z buraka:
- 1kg buraków ćwikłowych (podłużne)
- 1l bulionu warzywnego (ew. z kostki)
- 3 łyżki ocet winny czerwony (ew. inny)
- tymianek suszony łyżeczka
- łyżeczka kolendry w ziarnach
- łyżeczka płatków chilli (ew. świeża papryczka chilli)
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- Na wykończenie: mleczko kokosowe, natka (kolendry lub pietruszki), szczypior, orzechy włoskie.
Krem z buraka krok po kroku:
- Każdego buraka owijamy w folie aluminiową (nie obieramy), lub wkładamy do naczynia żaroodpornego i zamykamy szczelnie folią aluminiową z odrobiną wody. Pieczemy w 250°C, góra-dół przez godzinę. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Gdy buraki się pieką to dobry czas na wstawienie bulionu do gotowania, w ostateczności można go zrobić z kostki. Jak zrobić bulion pisałem tu i tu.
- Gdy buraki przestygną obieramy je i wkładamy do garnka. Zalewamy litrem bulionu, dodajemy płatki chilli, tymianek, miażdżone ziarna kolendry, łyżeczkę soli, pieprz. Gotujemy 10 minut.
- Blendujemy zupkę na krem, dodajemy ocet winny, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Podajemy z kleksami mleczka kokosowego, orzechami włoskimi, natką, szczypiorem i oliwą z oliwek.
Smacznego! 🌱
Zupy, które mogą Was zainspirować:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.