Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra, idealna do naczosków lub jako dodatek do meksykańskiego żarcia.
Na czerwoną salsę z pomidorów napisałem już przepis przy burrito z pastą fasolową z ryżem. Pora na coś bardziej sezonowego i mało oczywistego – salsę, gdzie główne skrzypce grają truskawki, na które sezon powoli dobiega końca. Są one idealne do zrobienia tego dip’u, czerwone jak pomidory, z dodatkiem czerwonej cebulki, papryczki chilli, kolendry i soli smakują słodkawo, ale jednak z nutą wytrawności, przez chilli i sól. Spróbujcie, koniecznie z naczosami lub z waszą ulubioną tex-mex szamą, np. chipotle chilli sin carne.
10 minut, na mniejszą miseczkę dipu.
Salsa z truskawek:
- 300g truskawek
- mała czerwona cebula
- papryczka chilli, może być zielona, czerwona, jalapeno świeże lub marynowane
- ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli
- sok z ½ limonki
- kilka łodyg kolendry z listkami
- szczypta pieprzu
Salsa z truskawek krok po kroku:
- Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Kroimy w bardzo drobną kostkę, lub niedbale siekamy.
- Cebule i papryczkę chilli również siekamy bardzo drobno.
- Ścieramy ząbek czosnku.
- Kolendrę siekamy razem z łodygami.
- Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy sól, pieprz i sok z limonki.
- Cieszymy się pysznym dipem.
Smacznego! 🌱
Więcej truskawkowych inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.