Truskawkowa salsa.

Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra, idealna do naczosków lub jako dodatek do meksykańskiego żarcia.

Na czerwoną salsę z pomidorów napisałem już przepis przy burrito z pastą fasolową z ryżem. Pora na coś bardziej sezonowego i mało oczywistego – salsę, gdzie główne skrzypce grają truskawki, na które sezon powoli dobiega końca. Są one idealne do zrobienia tego dip’u, czerwone jak pomidory, z dodatkiem czerwonej cebulki, papryczki chilli, kolendry i soli smakują słodkawo, ale jednak z nutą wytrawności, przez chilli i sól. Spróbujcie, koniecznie z naczosami lub z waszą ulubioną tex-mex szamą, np. chipotle chilli sin carne.

10 minut, na mniejszą miseczkę dipu.

Salsa z truskawek:

  • 300g truskawek
  • mała czerwona cebula
  • papryczka chilli, może być zielona, czerwona, jalapeno świeże lub marynowane
  • ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z ½ limonki
  • kilka łodyg kolendry z listkami
  • szczypta pieprzu

Salsa z truskawek krok po kroku:

  1. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Kroimy w bardzo drobną kostkę, lub niedbale siekamy.
  2. Cebule i papryczkę chilli również siekamy bardzo drobno.
  3. Ścieramy ząbek czosnku.
  4. Kolendrę siekamy razem z łodygami.
  5. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy sól, pieprz i sok z limonki.
  6. Cieszymy się pysznym dipem.

Smacznego! 🌱


Więcej truskawkowych inspiracji:

Truskawkowe gazpacho z czosnkowymi grzankami. 
Sałatka z bobu i truskawek z kaparowym winegret.
Guakawka – guacamole i truskawka.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *