Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok z cytryny. Gratka do wszystkich bobo-żerców.
Przyszedł czas na kolejną odsłonę tego co jem z bobu, a jestem jego wielkim koneserem. Wystarczy wam dosłownie 5 składników, chwila czasu i macie przekąskę lub sycący lunch gotowy. Świeży bób niestety jest bardzo krótko, i miesiące wakacyjne to ten czas kiedy trzeba się go najeść, żeby starczyło na cały rok.
15 minut, na sporą miskę.
Bób z koperkiem:
- 500g bobu
- pęczek koperku
- ½ łyżeczki soli
- sok z ½ cytryny
- dwa ząbki czosnku
- 100ml oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
Bób z koperkiem krok po kroku:
- Bób gotujemy wedle uznania, do tej sałatki preferuje bardziej ugotowany, ze względu jedzenia go ze skórką w sałatce. Spokojnie wystarczy 10 minut w gotującej wodzie. Jeżeli wolicie al’dente lub bez skórki wystarczy 6-7 minut.
- Bób odcedzamy z wody i możemy przełożyć do miski z lodowatą wodą (może być z lodem), żeby przerwać proces gotowania, bób nie stracił koloru i zrobił się zimny.
- Przekładamy do miski dodajemy siekany koper, starty/praskowany czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
- Całość mieszamy i delektujemy się najprostsza a jednoczeskie najsmaczniejszą sałatką z bobu.
Smacznego! 🌱
Więcej letnich inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.