Francuska zupa cebulowa z grzankami. 🇫🇷

  • Zupy

Aromatyczny bulion warzywny z duża ilością karmelizowanej cebuli na winie i tymianku. Zapiekana z dodatkiem kromki pieczywa z serem wegańskim.

Określiłbym tę zupę trzema słowami – tania, głęboka i aromatyczna. Głównym składnikiem jest karmelizowana cebula, którą dodaję się do bulionu warzywnego. Wychodzi naprawdę głęboka w smaku, słodko-słono-kwaśna. Znana była już za czasów starożytnego Rzymu, jako zupa dla biednych ludzi, przez cebulę, która była tania i łatwa w uprawie. Jej nowoczesna wersja powstała w XVIII wieku we Francji, gdzie przyrządza się ją na wołowym wywarze, z dodatkiem wytrawnego wina i karmelizowaną cebulą, a wykańcza przez zapiekanie w kokilce z serową grzanką. Gwarantuję, że zrobicie ją raz, to już zagości w waszej kuchni na długo.


Najdłużej gotuję się bulion warzywny, jeżeli go już macie to wystarczy 30 minut. Na ok 2,5 litra zupki.

Zupa cebulowa:

  • 1kg cebuli białej
  • bulion: 2 marchewki, kawałek pora, 2 pietruszki, ½ selera, kawałek kapusty białej, kilka suszonych grzybów, liście laurowe, ziele angielskie
  • 200ml białego wina półwytrawnego lub wytrawnego (ja użyłem Cote półwytrawne, jeżeli nie chcecie używać wina, dodajcie trochę octu winnego białego lub czerwonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka kromek pieczywa, najlepiej bagietki.
  • ser wegański (opcjonalnie)
  • masło roślinne, oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Zupa cebulowa krok po kroku:

  1. Zaczynamy od wstawienie bulionu. Warzywa dokładnie myjemy, nie obieramy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kilka liści laurowych oraz kulki ziela angielskiego. Solimy łyżeczką soli. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez conajmniej godzinę, jednak im dłużej tym lepiej.
  2. Cebule kroimy w piórka. Smażymy na łyżce masła z dodatkiem kilku łyżek oliwy oraz z łyżeczką soli. Gdy cebula zmięknie dodajemy tymianek, zioła prowansalskie, praskowany czosnek oraz łyżkę cukru i karmelizujemy na małym ogniu, rzadko mieszając. Gdy będzie złota wlewamy wino, czekamy aż odparuje.
  3. Bulion odcedzamy z warzyw i przypraw. Dodajemy do niego karmelizowaną cebulę. Całość gotujemy jeszcze 15 minut. Próbujemy i dodajemy do smaku, sól czy pieprz.
  4. Najlepiej podawać z zapieczonymi kromkami bagietki z serem. Zupę wlewamy do małego naczynia żaroodpornego. Bagietkę smarujemy lekko oliwą i nacieramy ząbkiem czosnku, kładziemy ser. Zupę z położonymi kromkami na wierzchu zapiekamy w piekarniku najlepiej z opcją grilla, aż grzanki będą złote i ser się rozpuści.

Tips & tricks:
*Zupa smakuję też dobrze, ze zwykłym tostowanym pieczywem, jeżeli nie macie pod ręką sera wegańskiego
*Jeżeli nie chcecie używać wina, dodajcie do cebuli trochę octu winnego
*Jeżeli nie macie małych kokilek do zapieczenia zupy, przypieczcie same kromki z serem lub bez i połóżcie na wierzch zupy już w miseczce.

Smacznego! 🌱


Inspirację na zupę:

Solianka, rosyjska zupa stawiająca na nogi.
Curry Laksa – Ramen Południowo-Wschodniej Azji. 💛
Harira, pikantna zupa z soczewicą rodem z Maroka.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *