Aromatyczny bulion warzywny z duża ilością karmelizowanej cebuli na winie i tymianku. Zapiekana z dodatkiem kromki pieczywa z serem wegańskim.
Określiłbym tę zupę trzema słowami – tania, głęboka i aromatyczna. Głównym składnikiem jest karmelizowana cebula, którą dodaję się do bulionu warzywnego. Wychodzi naprawdę głęboka w smaku, słodko-słono-kwaśna. Znana była już za czasów starożytnego Rzymu, jako zupa dla biednych ludzi, przez cebulę, która była tania i łatwa w uprawie. Jej nowoczesna wersja powstała w XVIII wieku we Francji, gdzie przyrządza się ją na wołowym wywarze, z dodatkiem wytrawnego wina i karmelizowaną cebulą, a wykańcza przez zapiekanie w kokilce z serową grzanką. Gwarantuję, że zrobicie ją raz, to już zagości w waszej kuchni na długo.
Najdłużej gotuję się bulion warzywny, jeżeli go już macie to wystarczy 30 minut. Na ok 2,5 litra zupki.
Zupa cebulowa:
- 1kg cebuli białej
- bulion: 2 marchewki, kawałek pora, 2 pietruszki, ½ selera, kawałek kapusty białej, kilka suszonych grzybów, liście laurowe, ziele angielskie
- 200ml białego wina półwytrawnego lub wytrawnego (ja użyłem Cote półwytrawne, jeżeli nie chcecie używać wina, dodajcie trochę octu winnego białego lub czerwonego)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka kromek pieczywa, najlepiej bagietki.
- ser wegański (opcjonalnie)
- masło roślinne, oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Zupa cebulowa krok po kroku:
- Zaczynamy od wstawienie bulionu. Warzywa dokładnie myjemy, nie obieramy. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kilka liści laurowych oraz kulki ziela angielskiego. Solimy łyżeczką soli. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez conajmniej godzinę, jednak im dłużej tym lepiej.
- Cebule kroimy w piórka. Smażymy na łyżce masła z dodatkiem kilku łyżek oliwy oraz z łyżeczką soli. Gdy cebula zmięknie dodajemy tymianek, zioła prowansalskie, praskowany czosnek oraz łyżkę cukru i karmelizujemy na małym ogniu, rzadko mieszając. Gdy będzie złota wlewamy wino, czekamy aż odparuje.
- Bulion odcedzamy z warzyw i przypraw. Dodajemy do niego karmelizowaną cebulę. Całość gotujemy jeszcze 15 minut. Próbujemy i dodajemy do smaku, sól czy pieprz.
- Najlepiej podawać z zapieczonymi kromkami bagietki z serem. Zupę wlewamy do małego naczynia żaroodpornego. Bagietkę smarujemy lekko oliwą i nacieramy ząbkiem czosnku, kładziemy ser. Zupę z położonymi kromkami na wierzchu zapiekamy w piekarniku najlepiej z opcją grilla, aż grzanki będą złote i ser się rozpuści.
Tips & tricks:
*Zupa smakuję też dobrze, ze zwykłym tostowanym pieczywem, jeżeli nie macie pod ręką sera wegańskiego
*Jeżeli nie chcecie używać wina, dodajcie do cebuli trochę octu winnego
*Jeżeli nie macie małych kokilek do zapieczenia zupy, przypieczcie same kromki z serem lub bez i połóżcie na wierzch zupy już w miseczce.
Smacznego! 🌱
Inspirację na zupę:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.