Wege rosołek
Za mną wiele prób przyrządzenia idealnego rosołku, który byłby dobrym zamiennikiem normalnego niedzielnego rosołu. Za każdym razem wychodzi lepiej, kluczem jest cierpliwość, lubczyk i pieczenie warzyw przed ich gotowaniem. Mieszkam praktycznie z osobami, które normalnie jedzą mięso i nabiał, a gdy od nich słyszy się, że ten rosół jest pyszny, już coś znaczy. Zostawiam wam przepis na wegański rosół z pieczonych warzyw. Wychodzi złocisty, głęboki w smaku i rozgrzewający. W sklepach bez problemu znajdziecie makaron nitki bez jajka, np. lubella ma go w swojej ofercie. Po ugotowaniu go zostajemy z dużą ilością warzyw, które przeszły smakiem rosołu, będą one idealne do zrobienia pasztetu z tego przepisu.
Czasu potrzeba sporo, im dłużej tym lepiej. Optymalnie 3 godziny na cały gar wywaru.
Rosołek:
- 3 duże marchewki
- 3 duże pietruszki
- duży seler
- por
- 3 cebule (najlepiej z łupinami, dodadzą pięknego koloru)
- 3 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 6 kulek ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu
- pęczek natki pietruszki
- gałązka świeżego lubczyku (można dodać suszony, jednak zalecam świeży)
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- Zaczynamy od umycia wszystkich jarzyn. Nie obieramy ich, tylko dokładnie myjemy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C góra-dół. Umytą marchew, pietruszkę, selera, cebule i czosnek przekładamy na blaszkę i pieczemy przez 20 minut. Cebulę możemy zostawić dłużej – musi ona się wręcz spalić, gdy zostanie sama cebula w piekarniku, możemy go ustawić na grill i najwyższą temperaturę.
- Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą conajmniej 3 litry. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
- Gotujemy na małym gazie jak najdłużej wytrzymamy. 😃 Im dłużej tym smaczniej. Optymalnie myśle, że 3 godziny wystarczą. Rosołek musi sobie delikatnie mrugać.
- Po tym czasie rosół przecedzamy, tak, żeby został nam sam bulion. Próbujemy czy słony, jeżeli potrzeba solimy więcej. Jarzyny, czosnek i cebulę możemy zostawić na zrobienie pasztetu. Podajemy z marchewką z rosołu pokrojoną w plastry, niteczkami makaronowymi i świeżym koperkiem.
Smacznego! 🌱




Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku Vegusek oraz instagram @vegusekk, żeby być na bieżąco.
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Bitki sojowe wersja pro.Ulepszona wersja moich bitek z kotletów sojowych, prostsza i szybsza.… Dowiedz się więcej »Bitki sojowe wersja pro.
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.