Koreański kapuśniak, zupa kimchi jjigae.

  • Zupy

Idealny sposób na wykorzystanie już długo leżącego w lodówce kimchi.

Bardzo lubię zupy bazujące na kiszonkach, często robię kapuśniak czy ogórkową, jednak to jest zupełnie inne doznanie smakowe. Popularna w Korei, pikantna zupa bazująca na kimchi z tofu, przyprawiana pastą gochujang, podawana z miseczką ryżu. Do swojej zawsze dodaje nieco świeżych jarzynek. Zupka kipi od umami, jest mocno kwaśna i pyszna.

45 minut, na około 2½ litra zupki.

Kimchi jjigae:

  • 300g kimchi + sok z kimchi
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • cebula
  • kostka tofu
  • 1½l bulionu warzywnego lub wody z kostką warzywną
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki pasty gochujang
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru brązowego lub łyżka mirinu
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sezamu
  • szczypior
  • olej do smażenia
  • do podania: ryż jaśminowy, kolendra, kiełki fasoli mung, szczypior, papryka gochugaru

Kimchi jjigae krok po kroku:

  1. Cebule kroimy w pióra. Marchew, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Kroimy w ulubiony sposób, ja pokroiłem w słupki.
  2. Rozgrzewamy olej w minimum 3 litrowym garnku, wrzucamy cebule, szklimy. Po chwili dorzucamy pokrojone warzywa razem z łyżką przecieru pomidorowego, smażymy ok. 5 minut, odrobinę solimy.
  3. Do garnka dodajemy kimchi, siekamy na mniejsze kawałki jeżeli jest w większych. Smażymy kolejne 5 minut.
  4. Do garnka wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu.
  5. Tofu kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju, gdy będzie miało chrupką skórkę i złoty kolor podlewamy odrobiną sosu sojowego. Smażone tofu dodajemy do garnka z gotującą zupą.
  6. Przygotowujemy zaprawę do zupki. Łączymy pastę gochujang, sezam, sos sojowy, cukier, olej sezamowy. Mieszamy i dodajemy do zupki. Można dolać soku z kimchi.
  7. Do zupy dodajemy garść siekanego szczypioru, gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ryżem, kolendrą, szczypiorem, kiełkami i posypujemy gochugaru.

Smacznego! 🌱


Kimchinspiracje:

Kimchi pizza z sosem gochujang. 🍕
Placki dyniowe z kimchi. 🎃

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *