Idealny sposób na wykorzystanie już długo leżącego w lodówce kimchi.
Bardzo lubię zupy bazujące na kiszonkach, często robię kapuśniak czy ogórkową, jednak to jest zupełnie inne doznanie smakowe. Popularna w Korei, pikantna zupa bazująca na kimchi z tofu, przyprawiana pastą gochujang, podawana z miseczką ryżu. Do swojej zawsze dodaje nieco świeżych jarzynek. Zupka kipi od umami, jest mocno kwaśna i pyszna.
45 minut, na około 2½ litra zupki.
Kimchi jjigae:
- 300g kimchi + sok z kimchi
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- cebula
- kostka tofu
- 1½l bulionu warzywnego lub wody z kostką warzywną
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki pasty gochujang
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka cukru brązowego lub łyżka mirinu
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sezamu
- szczypior
- olej do smażenia
- do podania: ryż jaśminowy, kolendra, kiełki fasoli mung, szczypior, papryka gochugaru
Kimchi jjigae krok po kroku:
- Cebule kroimy w pióra. Marchew, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Kroimy w ulubiony sposób, ja pokroiłem w słupki.
- Rozgrzewamy olej w minimum 3 litrowym garnku, wrzucamy cebule, szklimy. Po chwili dorzucamy pokrojone warzywa razem z łyżką przecieru pomidorowego, smażymy ok. 5 minut, odrobinę solimy.
- Do garnka dodajemy kimchi, siekamy na mniejsze kawałki jeżeli jest w większych. Smażymy kolejne 5 minut.
- Do garnka wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu.
- Tofu kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju, gdy będzie miało chrupką skórkę i złoty kolor podlewamy odrobiną sosu sojowego. Smażone tofu dodajemy do garnka z gotującą zupą.
- Przygotowujemy zaprawę do zupki. Łączymy pastę gochujang, sezam, sos sojowy, cukier, olej sezamowy. Mieszamy i dodajemy do zupki. Można dolać soku z kimchi.
- Do zupy dodajemy garść siekanego szczypioru, gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ryżem, kolendrą, szczypiorem, kiełkami i posypujemy gochugaru.
Smacznego! 🌱
Kimchinspiracje:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.