Chipotle Chilli Sin Carne
Chili con carne czyli poprostu chili z mięsem, i jego bezmięsna alternatywa chili sin carne gdzie główne skrzypce gra czarna fasola. Danie swoją popularność zawdzięcza obecności w wielu amerykańskich fast-foodach, a jak wiadomo kuchnia ta jest nacechowana wpływami swoich sąsiadów czyli Meksyku. Jest to kwintesencja meksykańskich składników – chilli, fasola , pomidory, kolendra i limonka. Bardzo sycące, ostre i orzeźwiające. W tym przepisie użyłem chipotle z puszki – wędzonych papryczek jalapeño. Dodają wędzonego posmaku i dużo umami, przez co danie nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Na około 4 porcję potrzeba:
- czarna fasola, szklanka (lub z puszki)
- czerwona cebula, dwie małe bądź jedna duża
- ząbek czosnku
- papryka, najlepiej dwie sztuki różnokolorowe
- chili, najlepiej świeże wedle uznania i preferencji ostrości
- pomidory dwa duże
- przecier pomidorowy bądź passata
- chipotle* z puszki (można pominąć)
- limonka
- olej, oliwa
- Sos sojowy (można pominąć)
- przyprawy
- kmin rzymski, łyżeczka
- mielone ziarna kolendry, łyżeczka
- oregano suszone, pół łyżeczki
- chili w proszku, gdy nie mamy świeżej opcji
- Do wykończenia
- ryż
- awokado
- kolendra świeża**
- ćwiartka limonki
- Fasolę moczymy conajmniej 6 godzin, następnie płuczemy i gotujemy w dużej ilości wody z odrobiną soli, sody oczyszczonej, liściem laurowym oraz zielem angielskim aż będzie miękka. Pomijamy gdy używamy fasoli z puszki.
- Na dnie większego garnka rozgrzewamy 3 łyżki oleju, z jedną łyżką oliwy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy, chili siekamy. Wrzucamy do rozgrzanego oleju i karmelizujemy cebulę z czosnkiem i chili dodając szczyptę soli.
- Paprykę kroimy w średnią kostkę i dodajemy do garnka. Gdy warzywa się chwile przesmażą możemy dodać wszystkie przyprawy sól, pieprz i łyżkę sosu sojowego do podkręcenia smaku umami.
- Gdy przyprawy porządnie połączą się z warzywami, pomidory kroimy niedbale (rozpadną się) i dodajemy do papryki.
- Do garna dodajemy odcedzoną czarną fasolę, chwilkę mieszamy. W tym miejscu możemy dodać chipotle, wystarczy wyjąć dwie, trzy papryczki z puszki przesiekać i dodać wraz z kilkoma łyżkami zalewy z chipotle. Trzeba pamiętać, że chipotle też jest bardzo ostre i nie można przesadzić.
- Dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego i szklankę wody. Lub zamiennie wlewamy około szklankę passaty pomidorowej. Całość mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu przez około 20 minut, po tym czasie pomidory powinny się rozpaść a całość nabrać bogatego smaku. Próbujemy czy jest słone, można dodać łyżeczkę cukru brązowego dla zrównoważenia smaku i kwasowości pomidorów. Do całości ścieramy skórkę z połówki limonki oraz wyciskamy z niej sok.
- Danie podajemy ze świeżą kolendrą, ćwiartką limonki, pokrojonym awokado oraz ciepłym ryżem.
Jedzonko idealne, szczególnie w sierpniu w sklepach czy na okolicznym targu stragany uginają się pod sezonową papryką czy pomidorem.
Smacznego!
- *Chipotle można kupić w sklepach z kuchnią z całego świata lub przez internet.żródło: Kuchnie Świata
- **Kolendrę można kupić w doniczce w każdym większym supermarkecie.
Bardzo polecam!
Sprawdzone przepisy, mega!! 😁
Sprawdziłem, rewelacja, warto kupić te chipotle!