Chipotle Chilli Sin Carne

Chili con carne czyli poprostu chili z mięsem, i jego bezmięsna alternatywa chili sin carne gdzie główne skrzypce gra czarna fasola. Danie swoją popularność zawdzięcza obecności w wielu amerykańskich fast-foodach, a jak wiadomo kuchnia ta jest nacechowana wpływami swoich sąsiadów czyli Meksyku. Jest to kwintesencja meksykańskich składników – chilli, fasola , pomidory, kolendra i limonka. Bardzo sycące, ostre i orzeźwiające. W tym przepisie użyłem chipotle z puszki – wędzonych papryczek jalapeño. Dodają wędzonego posmaku i dużo umami, przez co danie nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

Na około 4 porcję potrzeba:

  • czarna fasola, szklanka (lub z puszki)
  • czerwona cebula, dwie małe bądź jedna duża
  • ząbek czosnku
  • papryka, najlepiej dwie sztuki różnokolorowe
  • chili, najlepiej świeże wedle uznania i preferencji ostrości
  • pomidory dwa duże
  • przecier pomidorowy bądź passata
  • chipotle* z puszki (można pominąć)
  • limonka
  • olej, oliwa
  • Sos sojowy (można pominąć)
  • przyprawy
    • kmin rzymski, łyżeczka
    • mielone ziarna kolendry, łyżeczka
    • oregano suszone, pół łyżeczki
    • chili w proszku, gdy nie mamy świeżej opcji
  • Do wykończenia
    • ryż
    • awokado
    • kolendra świeża**
    • ćwiartka limonki
  1. Fasolę moczymy conajmniej 6 godzin, następnie płuczemy i gotujemy w dużej ilości wody z odrobiną soli, sody oczyszczonej, liściem laurowym oraz zielem angielskim aż będzie miękka. Pomijamy gdy używamy fasoli z puszki.
  2. Na dnie większego garnka rozgrzewamy 3 łyżki oleju, z jedną łyżką oliwy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy, chili siekamy. Wrzucamy do rozgrzanego oleju i karmelizujemy cebulę z czosnkiem i chili dodając szczyptę soli.
  3. Paprykę kroimy w średnią kostkę i dodajemy do garnka. Gdy warzywa się chwile przesmażą możemy dodać wszystkie przyprawy sól, pieprz i łyżkę sosu sojowego do podkręcenia smaku umami.
  4. Gdy przyprawy porządnie połączą się z warzywami, pomidory kroimy niedbale (rozpadną się) i dodajemy do papryki.
  5. Do garna dodajemy odcedzoną czarną fasolę, chwilkę mieszamy. W tym miejscu możemy dodać chipotle, wystarczy wyjąć dwie, trzy papryczki z puszki przesiekać i dodać wraz z kilkoma łyżkami zalewy z chipotle. Trzeba pamiętać, że chipotle też jest bardzo ostre i nie można przesadzić.
  6. Dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego i szklankę wody. Lub zamiennie wlewamy około szklankę passaty pomidorowej. Całość mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu przez około 20 minut, po tym czasie pomidory powinny się rozpaść a całość nabrać bogatego smaku. Próbujemy czy jest słone, można dodać łyżeczkę cukru brązowego dla zrównoważenia smaku i kwasowości pomidorów. Do całości ścieramy skórkę z połówki limonki oraz wyciskamy z niej sok.
  7. Danie podajemy ze świeżą kolendrą, ćwiartką limonki, pokrojonym awokado oraz ciepłym ryżem.

Jedzonko idealne, szczególnie w sierpniu w sklepach czy na okolicznym targu stragany uginają się pod sezonową papryką czy pomidorem.

Smacznego!

  • *Chipotle można kupić w sklepach z kuchnią z całego świata lub przez internet.żródło: Kuchnie Świata
  • **Kolendrę można kupić w doniczce w każdym większym supermarkecie.

2 myśli na “Chipotle Chilli Sin Carne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *