Przejdź do treści

Guakawka – guacamole i truskawka.

Sezonowa pasta (w sumie bardziej sos) z awokado czyli guacamole z truskawkami, które nadają mu słodki posmak. Możecie dodać chilli dla podostrzenia smaku, który truskawki idealnie złagodzą.

Guacamole, czyli jedna z najbardziej popularnych pozycji do zrobienia z awokado. Pochodzi z meksyku i uwaga NIE dodaje się do niego czosnku. 😜 Wiele przepisów chętnie mówi nam, żeby go dodać, jednak klasyczne guaca daje sobie radę bez niego. Ale co ja tam wiem, jak dodaje truskawki zamiast pomidora, które Wam też polecam sprawdzić w guacamole, ponieważ sezon na nie właśnie się zaczyna. Zjecie je w tortilli z dodatkiem warzyw lub na kanapce, świetnie komponuje się też z naczosami. Idealne na spotkania ze znajomymi, imprezę czy lazy sunday do filmu.

Jak wybrać dojrzałe awokado?

W sklepie szukamy takiego, które jest miękkie i lekko ugina się pod palcami. Nie brązowe, chyba że haas. Jeżeli nie ma miękkiego, bierzemy jakiekolwiek i stawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej na oknie od słonecznej strony. Jeszcze jeden pro tip, gdy widzicie, że awokado macie już dojrzałe i boicie się, że nie macie czasu nic z nim zrobić w najbliższym czasie – schowajcie do lodówki. Zimno spowalnia jego dojrzewanie.

15 minut, na miseczkę guacamole.

Guacamole z truskawkami

  • dojrzałe awokado
  • 100g truskawek
  • sok z ½ limonki
  • natka kolendry z łodygami
  • mała czerwona cebula
  • chilli (najlepiej jalapeno, opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Guacamole z truskawkami krok po kroku:

  1. Awokado kroimy na pół, wzdłuż pestki. Dzielimy na dwie części, wyjmujemy pestkę. Za pomocą łyżki obieramy awokado, oddzielając miąższ od skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki. Widelcem rozcieramy awokado na pastę.
  2. Wyciskamy sok z limonki. (robimy to na początku, żeby zapobiec zmianie koloru awo)
  3. Cebule i truskawki kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do awokado.
  4. Natkę kolendry siekamy razem z łodyżkami, dodajemy do awokado.
  5. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  6. Mieszamy wszystko razem, wierzch możecie udekorować truskawkami i kolendrą.

Smacznego! 🌱


Więcej wiosennych inspiracji:

Budyniowa tarta z rabarbarem i kruszonką rafaello.
Zielone szparagi z wegańskim sosem holenderskim plus zasmażana młoda kapusta.
Gołąbki z młodej kapusty i całych młodych ziemniaków.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *