Przejdź do treści

Burrito ekspresowe. 🌯

Klasyka kuchni meksykańskiej, burrito z pastą z czerwonej fasoli, z ryżem oraz domową salsą roja. W wersji roślinnej nie ma sobie nic do zarzucenia!

Burrito powstało w Meksyku, niedaleko miejscowości Ciudad Juárez, gdzie przydrożny sprzedawca wymyślił sposób na dłuższe trzymanie ciepła potrawy. Zaczął zawijać farsz w duże pszenne tortille, sprzedawał je objeżdżając okolice za pomocą osła. Burro po hiszpańsku oznacza osła, stąd wzięła się nazwa Burrito. Wieść o pysznych ciepłych burrito niosła się po okolicy i odniosła spory sukces – tak duży, że została zapamiętana po dziś dzień. Klasyczne meksykańskie burrito są mniejsze, zazwyczaj z czerwoną fasolą z ryżem lub mięsem. W późniejszym czasie, przez graniczący z Meksykiem Teksas, zapożyczył Burrito do swojej kuchni Tex-Mex, gdzie burrito zrobiło się dużo większe i zaczęto tam pakować do środka dużo więcej składników typu ser, mięso, guacamole. Można powiedzieć, że burrito to street food początków XX wieku.

Jest to szybki przepis na burrito, gdzie gotujemy tylko ryż, oraz możemy gotować tez salsę (lub zrobić ja “na zimno”). Tortille z farszem zawijamy w kawałek folii aluminiowej i zapiekamy w opiekaczu lub w piekarniku. Dowiecie się również jak zrobić pyszną domową czerwoną salsę – idealną do naczosków oraz marynowaną czerwoną cebulę.

30 do 45 minut, na sześć porządnych burrito.

Burrito:

  • tortille 6szt
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 200g ryżu
  • ½ słoiczka przecieru pomidorowego
  • dwie czerwone cebule (można zamarynować)
  • puszka kukurydzy
  • łyżczeka kolendry mielonej
  • łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka czosnku w proszku (lub świeżego)
  • ½ łyżeczki oregano
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra
  • naczosy (opcjonalnie)
  • czerwona salsa (przepis poniżej, można też użyć dowolnego ostrego sosu, typu sriracha czy sambal)
  • sól, pieprz

  1. Jeżeli chcemy, żeby czerwona cebulka była marynowana, musimy zacząć od niej. Jeżeli nie – pomijamy. Cebulę kroimy cienko w piórka. Zalewamy zalewą zrobioną z 0,5l wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, troszkę pieprzu oraz 2 łyżki octu dowolnego rodzaju. (najlepiej balsamiczny dla koloru)
  2. Wstawiamy ryż do gotowania, 15 minut pod przykryciem w takiej samej ilości wody co ryżu, na małym gazie.
  3. Fasolę odcedzamy, przekładamy do miski. Następnie przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków, gnieciemy fasolę. Można też zblendować, jednak lepiej zostawić fasole na wpół rozgniecioną, dla faktury. Do fasoli dodajemy przecier pomidorowy, suche przyprawy oraz chlust oliwy z oliwek. Całość mieszamy i pastę z fasoli mamy gotową.
  4. Zabieramy się za składanie burrito, tortille na środku smarujemy fasolą, kładziemy ok. 2 łyżek ugotowanego ryżu, kukurydza, marynowana cebulka (lub zwykła), kilka listków świeżej kolendry oraz dla chętnych kilka naczosów. Całość polewamy czerwoną salsą. (przepis poniżej)
  5. Zawijamy boki tortilli do środka, a następnie rolujemy całość zwięźle, tak żeby cały farsz był obtoczony przez placek. Zawiniętą tortille zawijamy w kawałek folii aluminiowej, skręcając boki jak cukierka, im mocniej tym lepiej.
  6. Gotowe tortille wkładamy na chwilę do opiekacza lub na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. (200°C góra-dół)

Czerwona salsa:

  • puszka krojonych pomidorów
  • czerwona cebula mała
  • mały ząbek czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 małe chilli
  • kilka papryczek jalapeño (świeże lub marynowane)
  • świeża kolendra
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • sok z ½ limonki
  • oliwa z oliwek
  1. Istnieją różne szkoły robienia salsy. Można zmieszać wszystkie składniki “na zimno” lub dodać trochę ciepła i chwilę pogotować przez co salsa będzie bardziej wyrazista.
  2. Paprykę, cebulę, jalapeño, chilli siekamy w bardo drobną kostkę. Czosnek praskujemy lub ścieramy. Smażymy chwile na oliwie z oliwek.
  3. Dodajemy puszkę pomidorów krojonych, sól, cukier. Gotujemy koło 10 minut. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz siekaną kolendrę (najlepiej łodygi). Odkładamy do ostudzenia.

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

2 komentarze do “Burrito ekspresowe. 🌯”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *