Burrito ekspresowe. ­čî»

Klasyka kuchni meksyka┼äskiej, burrito z past─ů z czerwonej fasoli, z ry┼╝em oraz domow─ů sals─ů roja. W wersji ro┼Ťlinnej nie ma sobie nic do zarzucenia!

Burrito powsta┼éo w Meksyku, niedaleko miejscowo┼Ťci Ciudad Ju├írez, gdzie przydro┼╝ny sprzedawca wymy┼Ťli┼é spos├│b na d┼éu┼╝sze trzymanie ciep┼éa potrawy. Zacz─ů┼é zawija─ç farsz w du┼╝e pszenne tortille, sprzedawa┼é je obje┼╝d┼╝aj─ůc okolice za pomoc─ů os┼éa. Burro po hiszpa┼äsku oznacza os┼éa, st─ůd wzi─Ö┼éa si─Ö nazwa Burrito. Wie┼Ť─ç o pysznych ciep┼éych burrito nios┼éa si─Ö po okolicy i odnios┼éa spory sukces – tak du┼╝y, ┼╝e zosta┼éa zapami─Ötana po dzi┼Ť dzie┼ä. Klasyczne meksyka┼äskie burrito s─ů mniejsze, zazwyczaj z czerwon─ů fasol─ů z ry┼╝em lub mi─Ösem. W p├│┼║niejszym czasie, przez granicz─ůcy z Meksykiem Teksas, zapo┼╝yczy┼é Burrito do swojej kuchni Tex-Mex, gdzie burrito zrobi┼éo si─Ö du┼╝o wi─Öksze i zacz─Öto tam pakowa─ç do ┼Ťrodka du┼╝o wi─Öcej sk┼éadnik├│w typu ser, mi─Öso, guacamole. Mo┼╝na powiedzie─ç, ┼╝e burrito to street food pocz─ůtk├│w XX wieku.

Jest to szybki przepis na burrito, gdzie gotujemy tylko ry┼╝, oraz mo┼╝emy gotowa─ç tez sals─Ö (lub zrobi─ç ja “na zimno”). Tortille z farszem zawijamy w kawa┼éek folii aluminiowej i zapiekamy w opiekaczu lub w piekarniku. Dowiecie si─Ö r├│wnie┼╝ jak zrobi─ç pyszn─ů domow─ů czerwon─ů sals─Ö – idealn─ů do naczosk├│w oraz marynowan─ů czerwon─ů cebul─Ö.

30 do 45 minut, na sze┼Ť─ç porz─ůdnych burrito.

Burrito:

  • tortille 6szt
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 200g ry┼╝u
  • ┬Ż s┼éoiczka przecieru pomidorowego
  • dwie czerwone cebule (mo┼╝na zamarynowa─ç)
  • puszka kukurydzy
  • ┼éy┼╝czeka kolendry mielonej
  • ┼éy┼╝eczki kminu rzymskiego
  • ┼éy┼╝eczka czosnku w proszku (lub ┼Ťwie┼╝ego)
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki oregano
  • oliwa z oliwek
  • ┼Ťwie┼╝a kolendra
  • naczosy (opcjonalnie)
  • czerwona salsa (przepis poni┼╝ej, mo┼╝na te┼╝ u┼╝y─ç dowolnego ostrego sosu, typu sriracha czy sambal)
  • s├│l, pieprz

  1. Je┼╝eli chcemy, ┼╝eby czerwona cebulka by┼éa marynowana, musimy zacz─ů─ç od niej. Je┼╝eli nie – pomijamy. Cebul─Ö kroimy cienko w pi├│rka. Zalewamy zalew─ů zrobion─ů z 0,5l wody, 2 ┼éy┼╝eczki soli, 2 ┼éy┼╝eczki cukru, troszk─Ö pieprzu oraz 2 ┼éy┼╝ki octu dowolnego rodzaju. (najlepiej balsamiczny dla koloru)
  2. Wstawiamy ry┼╝ do gotowania, 15 minut pod przykryciem w takiej samej ilo┼Ťci wody co ry┼╝u, na ma┼éym gazie.
  3. Fasol─Ö odcedzamy, przek┼éadamy do miski. Nast─Öpnie przy pomocy widelca lub t┼éuczka do ziemniak├│w, gnieciemy fasol─Ö. Mo┼╝na te┼╝ zblendowa─ç, jednak lepiej zostawi─ç fasole na wp├│┼é rozgniecion─ů, dla faktury. Do fasoli dodajemy przecier pomidorowy, suche przyprawy oraz chlust oliwy z oliwek. Ca┼éo┼Ť─ç mieszamy i past─Ö z fasoli mamy gotow─ů.
  4. Zabieramy si─Ö za sk┼éadanie burrito, tortille na ┼Ťrodku smarujemy fasol─ů, k┼éadziemy ok. 2 ┼éy┼╝ek ugotowanego ry┼╝u, kukurydza, marynowana cebulka (lub zwyk┼éa), kilka listk├│w ┼Ťwie┼╝ej kolendry oraz dla ch─Ötnych kilka naczos├│w. Ca┼éo┼Ť─ç polewamy czerwon─ů sals─ů. (przepis poni┼╝ej)
  5. Zawijamy boki tortilli do ┼Ťrodka, a nast─Öpnie rolujemy ca┼éo┼Ť─ç zwi─Ö┼║le, tak ┼╝eby ca┼éy farsz by┼é obtoczony przez placek. Zawini─Öt─ů tortille zawijamy w kawa┼éek folii aluminiowej, skr─Öcaj─ůc boki jak cukierka, im mocniej tym lepiej.
  6. Gotowe tortille wk┼éadamy na chwil─Ö do opiekacza lub na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. (200┬░C g├│ra-d├│┼é)

Czerwona salsa:

  • puszka krojonych pomidor├│w
  • czerwona cebula ma┼éa
  • ma┼éy z─ůbek czosnku
  • ┬Ż czerwonej papryki
  • 2 ma┼ée chilli
  • kilka papryczek jalape├▒o (┼Ťwie┼╝e lub marynowane)
  • ┼Ťwie┼╝a kolendra
  • ┼éy┼╝eczka soli
  • 2 ┼éy┼╝eczki cukru br─ůzowego
  • sok z ┬Ż limonki
  • oliwa z oliwek
  1. Istniej─ů r├│┼╝ne szko┼éy robienia salsy. Mo┼╝na zmiesza─ç wszystkie sk┼éadniki “na zimno” lub doda─ç troch─Ö ciep┼éa i chwil─Ö pogotowa─ç przez co salsa b─Ödzie bardziej wyrazista.
  2. Papryk─Ö, cebul─Ö, jalape├▒o, chilli siekamy w bardo drobn─ů kostk─Ö. Czosnek praskujemy lub ┼Ťcieramy. Sma┼╝ymy chwile na oliwie z oliwek.
  3. Dodajemy puszk─Ö pomidor├│w krojonych, s├│l, cukier. Gotujemy ko┼éo 10 minut. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz siekan─ů kolendr─Ö (najlepiej ┼éodygi). Odk┼éadamy do ostudzenia.

Smacznego! ­čî▒

­čĹç­čĆ╗ Zapraszam na moje media spo┼éeczno┼Ťciowe. ­čĹç­čĆ╗


Sprawd┼║ moje ostatnie przepisy!

2 my┼Ťli na “Burrito ekspresowe. ­čî»”

Dodaj komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *