Truskawkowe gazpacho z czosnkowymi grzankami. 馃嚜馃嚫

  • Zupy

Pyszna orze藕wiaj膮ca zupa na gor膮ce dni. Baz膮 s膮 dojrza艂e truskawki, kt贸re w po艂膮czeniu z warzywami i pieczywem tworz膮 aksamitn膮 zup臋, kt贸r膮 zrobicie w 15 minut.

Gazpacho pochodzi z hiszpa艅skiej s艂onecznej Andaluzji. Z bazy jest wega艅skie i klasycznie jest to ch艂odnik z dojrza艂ych pomidor贸w z dodatkiem og贸rk贸w, papryki, czerwonej cebuli i przypraw. Wystarczy po艂膮czy膰 ze sob膮 warzywa i posoli膰, doda膰 kromk臋 pieczywa, poczeka膰 a偶 warzywa puszcz膮 wod臋 i zblendowa膰. Gdy zamienicie pomidory na truskawki, na kt贸re mamy sezon w pe艂ni, wyjdzie wam odrobin臋 s艂odsza i bardziej r贸偶owa. Uwierzcie mi nie ma lepszej opcji na upa艂y raz, 偶e robi si臋 j膮 ekspresowo, a dwa jest mega orze藕wiaj膮ca, najlepiej smakuj臋, gdy pole偶y chwil臋 w lod贸wce. Pasuj膮 do niej grzanki czosnkowe, na kt贸re przepis r贸wnie偶 znajdziecie pod spodem.

15 minut, na dwie spore porcj臋.

Gazpacho truskawkowe:

  • 500g truskawek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 og贸rki gruntowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 z膮bki czosnku
  • dwie kromki jasnego pieczywa bez sk贸rki lub bu艂ka
  • 艂y偶eczka soli
  • 陆 艂y偶eczki kminu rzymskiego
  • co艣 ostrego, chilli, p艂atki chilli, sriracha, harissa (opcjonalnie)
  • 3 艂y偶ki octu z czerwonego wina (lub inny)
  • pieprz
  • oliwa porz膮dny chlust

Gazpacho truskawkowe krok po kroku:

  1. Truskawki myjemy i odcinamy szypu艂ki. Kroimy na p贸艂 i przek艂adamy do wi臋kszej miski.
  2. Reszt臋 warzyw myjemy i kroimy w wi臋ksze kawa艂ki, dodajemy do truskawek. (mo偶na dorzuci膰 co艣 ostrego)
  3. Dodajemy czosnek, s贸l, ocet, kmin, oliw臋 i mieszamy.
  4. Pieczywo kroimy lub rwiemy na mniejsze kawa艂ki, dodajemy do miski, mieszamy. Warzywa puszcz膮 wod臋, a pieczywo ni膮 nasi膮knie.
  5. Po 5 minutach i ponownym mieszaniu, blendujemy na aksamitny krem. Je偶eli nie jemy od razu odstawiamy do och艂odzenia.
  6. Zup臋 podajemy z grzankami czosnkowymi (przepis poni偶ej) i z warzywami z kt贸rych jest zrobiona, (papryka, cebula, og贸rek, truskawki) pokrojonymi w mini kostk臋. Do tego chlust oliwy i ewentualnie co艣 ostrego, u mnie by艂o to zielone tabasco.

Grzanki czosnkowe:

  • kilka kromek wybranego pieczywa (najlepiej zwyk艂y bia艂y, ale ka偶dy da rad臋)
  • 3 z膮bki czosnku
  • 艂y偶eczka czosnku w proszku
  • s贸l 陆 艂y偶eczki
  • oliwa z oliwek 5 艂y偶ek

Grzanki czosnkowe krok po kroku:

  1. Pieczywo kroimy w kostk臋, jak膮 chcemy. Wrzucamy na rozgrzan膮 such膮 patelnie.
  2. Co jaki艣 czas mieszamy, 偶eby si臋 nie przypali艂y.
  3. Gdy b臋d膮 chrupkie i z艂ote, dodajemy oliw臋, czosnek 艣wie偶y starty oraz w proszku, sol.
  4. Mieszamy energicznie, zostawiamy jeszcze chwil臋 na patelni, odk艂adamy.

Smacznego! 馃尡


Wi臋cej truskawkowych inspiracji:

Makaron z truskawkami i s艂odkim tofuro偶kiem.
馃尪 Ciasto dro偶d偶owe z truskawkami i chilli. 馃崜
Guakawka 鈥 guacamole i truskawka.

馃憞馃徎 Zapraszam na moje socjale 馃憞馃徎


Sprawd藕 moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *