Pyszna orzeźwiająca zupa na gorące dni. Bazą są dojrzałe truskawki, które w połączeniu z warzywami i pieczywem tworzą aksamitną zupę, którą zrobicie w 15 minut.
Gazpacho pochodzi z hiszpańskiej słonecznej Andaluzji. Z bazy jest wegańskie i klasycznie jest to chłodnik z dojrzałych pomidorów z dodatkiem ogórków, papryki, czerwonej cebuli i przypraw. Wystarczy połączyć ze sobą warzywa i posolić, dodać kromkę pieczywa, poczekać aż warzywa puszczą wodę i zblendować. Gdy zamienicie pomidory na truskawki, na które mamy sezon w pełni, wyjdzie wam odrobinę słodsza i bardziej różowa. Uwierzcie mi nie ma lepszej opcji na upały raz, że robi się ją ekspresowo, a dwa jest mega orzeźwiająca, najlepiej smakuję, gdy poleży chwilę w lodówce. Pasują do niej grzanki czosnkowe, na które przepis również znajdziecie pod spodem.
15 minut, na dwie spore porcję.
Gazpacho truskawkowe:
- 500g truskawek
- 1 papryka czerwona
- 2 ogórki gruntowe
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor malinowy
- 2 ząbki czosnku
- dwie kromki jasnego pieczywa bez skórki lub bułka
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- coś ostrego, chilli, płatki chilli, sriracha, harissa (opcjonalnie)
- 3 łyżki octu z czerwonego wina (lub inny)
- pieprz
- oliwa porządny chlust
Gazpacho truskawkowe krok po kroku:
- Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy na pół i przekładamy do większej miski.
- Resztę warzyw myjemy i kroimy w większe kawałki, dodajemy do truskawek. (można dorzucić coś ostrego)
- Dodajemy czosnek, sól, ocet, kmin, oliwę i mieszamy.
- Pieczywo kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do miski, mieszamy. Warzywa puszczą wodę, a pieczywo nią nasiąknie.
- Po 5 minutach i ponownym mieszaniu, blendujemy na aksamitny krem. Jeżeli nie jemy od razu odstawiamy do ochłodzenia.
- Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi (przepis poniżej) i z warzywami z których jest zrobiona, (papryka, cebula, ogórek, truskawki) pokrojonymi w mini kostkę. Do tego chlust oliwy i ewentualnie coś ostrego, u mnie było to zielone tabasco.
Grzanki czosnkowe:
- kilka kromek wybranego pieczywa (najlepiej zwykły biały, ale każdy da radę)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka czosnku w proszku
- sól ½ łyżeczki
- oliwa z oliwek 5 łyżek
Grzanki czosnkowe krok po kroku:
- Pieczywo kroimy w kostkę, jaką chcemy. Wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnie.
- Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypaliły.
- Gdy będą chrupkie i złote, dodajemy oliwę, czosnek świeży starty oraz w proszku, sol.
- Mieszamy energicznie, zostawiamy jeszcze chwilę na patelni, odkładamy.
Smacznego! 🌱
Więcej truskawkowych inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.