Czyli bakłażan chrupiący jak z “chińczyka” kurczak. Cały w panko, z ryżem z warzywami, sosem słodkim chilli, polany sosem katsu.
Danie które tak naprawdę pochodzi z Japonii, ale w naszych spolszczonych chińczykach widnieje jako kurczak chrupiący, tak ten, który leży tonami w witrynach i gdy zamówimy, zostaje wrzucany na moment do frytury. Katsu czyli z japońskiego kotlet, istnieją różne wariacje jak tonkatsu czyli kotlet wieprzowy, czy torikatsu z kurczaka. Reasumując katsu jest metodą panierowania kotletów, na bardzo chrupko i smażenie ich w głębokim tłuszczu. Dziś mam dla was zweganizowaną wersję kurczaka chrupiącego, z bakłażana. Idąc tropem wcześniejszych jezykowych tłumaczeń, powinno się to nazywać nasukatsu (nasu – bakłażan z japońskiego). Chrupiący kotlet w panko, z dodatkiem ryżu gotowanego z marchewką, groszkiem i brukselką. Do tego domowa wersja popularnego z azjatyckich barów słodkiego sosu chilli oraz drugiego sosu do katsu. Bakłażan wychodzi turbo chrupiący, miękki w środku, całość tworzy bardzo spójną interpretację kurczaka chrupiącego z ryżem.
Liczymy ok. godziny na przygotowanie, proporcję na ok. 5 kotletów z dużego bakłażana.
Bakłażanowe katsu:
- duży bakłażan
- panko (japońska bułka tarta)
- mleko roślinne 200ml.
- mąka 100g
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki czarnej soli (opcjonalnie, doda nam jajeczny posmak)
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- olej do smażenia
Ryż z warzywami:
- ryż 200g.
- marchewka z groszkiem ok. 100g. (może być mrożona lub świeża i groszek z puszki)
- kilka brukselek
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka soli
Sos słodki chilli jak z “chińczyka” oraz sos katsu:
- 3 papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 300ml wody
- sok z ½ limonki
- 50ml. octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- łyżeczki soli
- łyżeczka mąki ryżowej
- sos katsu to ketchup połączony z sosem sojowym w proporcji 3:1
Bakłażanowe katsu krok po kroku:
- Bakłażana tniemy wzdłuż na plastry wielkości ok. 2cm. Kładziemy na ręczniku papierowym solimy z obu stron. Czekamy 10 min, aż sól wyciągnie wilgoć z bakłażana i zrobi się bardziej elastyczny. (w miedzy czasie możemy wstawić ryż z warzywami, przepis poniżej)
- Przygotowujemy dwa pojemniki na panierowanie, do jednego dodajemy mąkę, wszystkie przyprawy oraz mleko roślinne, całość mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub wody. Do drugiego pojemnika wsypujemy panko.
- Bakłażana najpierw moczymy w cieście, następnie w panko. Gdy przechodzimy do panko, naciskamy na plastry bakłażana, żeby panko ładnie się do niego przykleiło.
- Smażymy na patelni ze sporą ilością oleju, tak żeby kotleciki bakłażanowe były przynajmniej w połowie przykryte tłuszczem. Olej musi być dobrze nagrzany! Smażmy do złotego koloru z obu stron. Kładziemy w naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia nadmiary oleju.
- Kotlety podajemy na ryżu z warzywami oraz obiema sosami, sos chilli do ryżu, sos katsu do bakłażana.
Ryż z warzywami krok po kroku:
- Ryż płuczemy pod wodą, przekładamy do garnka, dodajemy marchew z groszkiem oraz pokrojone w ćwiartki brukselki. Zalewamy do przykrycia całości wodą. Dodajemy sól i kurkumę.
- Mieszamy ryż z warzywami, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie ściągamy z gazu.
Słodki sos chilli, oraz sos katsu krok po kroku:
- Chilli, czosnek, imbir, sok z limonki, łyżeczkę cukru oraz 100ml wody blendujemy, tak, żeby warzywa starły się na małe kawałeczki.
- Przelewamy do małego garnka, wstawiamy na mały gaz. Dodajemy pozostałe 200ml. wody, 3 łyżki cukru, sól, ocet ryżowy.
- Mieszamy i gotujemy do zagotowania, na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej, żeby zagęścić całość.
- Żeby zrobić sos katsu, wystarczy połączyć ketchup z sosem sojowym w proporcji 3:1, 3 łyżki ketchupu na 1 łyżkę sosu sojowego.
Smacznego! 🌱
Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej:
👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.
Świetny przepis, dzięki Tobie przekonałem się do niezbyt lubianego przeze mnie bakłażana i wróciły do mnie miłe wspomnienia z “wypadów” na wynos do skromnych i tanich knajpek chińskich, które jednak miały jakiś swój specyficzny urok i zapadający w pamięć smak. Zrobiłem drugim razem w wersji z kotletami sojowymi i też bomba. Następna próba będzie z cukinią, myślę że wyjdzie równie smacznie, bo panierka jest fenomenalna. Dzięki za inspiracje, zostaję u Ciebie napewno na dłużej. Pozdro 🙂