Przejdź do treści

Turbo chrupiące bakłażanowe katsu. 🍆

Czyli bakłażan chrupiący jak z “chińczyka” kurczak. Cały w panko, z ryżem z warzywami, sosem słodkim chilli, polany sosem katsu.

Danie które tak naprawdę pochodzi z Japonii, ale w naszych spolszczonych chińczykach widnieje jako kurczak chrupiący, tak ten, który leży tonami w witrynach i gdy zamówimy, zostaje wrzucany na moment do frytury. Katsu czyli z japońskiego kotlet, istnieją różne wariacje jak tonkatsu czyli kotlet wieprzowy, czy torikatsu z kurczaka. Reasumując katsu jest metodą panierowania kotletów, na bardzo chrupko i smażenie ich w głębokim tłuszczu. Dziś mam dla was zweganizowaną wersję kurczaka chrupiącego, z bakłażana. Idąc tropem wcześniejszych jezykowych tłumaczeń, powinno się to nazywać nasukatsu (nasu – bakłażan z japońskiego). Chrupiący kotlet w panko, z dodatkiem ryżu gotowanego z marchewką, groszkiem i brukselką. Do tego domowa wersja popularnego z azjatyckich barów słodkiego sosu chilli oraz drugiego sosu do katsu. Bakłażan wychodzi turbo chrupiący, miękki w środku, całość tworzy bardzo spójną interpretację kurczaka chrupiącego z ryżem.

Liczymy ok. godziny na przygotowanie, proporcję na ok. 5 kotletów z dużego bakłażana.

Bakłażanowe katsu:

  • duży bakłażan
  • panko (japońska bułka tarta)
  • mleko roślinne 200ml.
  • mąka 100g
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki czarnej soli (opcjonalnie, doda nam jajeczny posmak)
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • olej do smażenia

Ryż z warzywami:

  • ryż 200g.
  • marchewka z groszkiem ok. 100g. (może być mrożona lub świeża i groszek z puszki)
  • kilka brukselek
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka soli

Sos słodki chilli jak z “chińczyka” oraz sos katsu:

  • 3 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 300ml wody
  • sok z ½ limonki
  • 50ml. octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczki soli
  • łyżeczka mąki ryżowej
    • sos katsu to ketchup połączony z sosem sojowym w proporcji 3:1

Bakłażanowe katsu krok po kroku:

  1. Bakłażana tniemy wzdłuż na plastry wielkości ok. 2cm. Kładziemy na ręczniku papierowym solimy z obu stron. Czekamy 10 min, aż sól wyciągnie wilgoć z bakłażana i zrobi się bardziej elastyczny. (w miedzy czasie możemy wstawić ryż z warzywami, przepis poniżej)
  2. Przygotowujemy dwa pojemniki na panierowanie, do jednego dodajemy mąkę, wszystkie przyprawy oraz mleko roślinne, całość mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub wody. Do drugiego pojemnika wsypujemy panko.
  3. Bakłażana najpierw moczymy w cieście, następnie w panko. Gdy przechodzimy do panko, naciskamy na plastry bakłażana, żeby panko ładnie się do niego przykleiło.
  4. Smażymy na patelni ze sporą ilością oleju, tak żeby kotleciki bakłażanowe były przynajmniej w połowie przykryte tłuszczem. Olej musi być dobrze nagrzany! Smażmy do złotego koloru z obu stron. Kładziemy w naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia nadmiary oleju.
  5. Kotlety podajemy na ryżu z warzywami oraz obiema sosami, sos chilli do ryżu, sos katsu do bakłażana.

Ryż z warzywami krok po kroku:

  1. Ryż płuczemy pod wodą, przekładamy do garnka, dodajemy marchew z groszkiem oraz pokrojone w ćwiartki brukselki. Zalewamy do przykrycia całości wodą. Dodajemy sól i kurkumę.
  2. Mieszamy ryż z warzywami, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie ściągamy z gazu.

Słodki sos chilli, oraz sos katsu krok po kroku:

  1. Chilli, czosnek, imbir, sok z limonki, łyżeczkę cukru oraz 100ml wody blendujemy, tak, żeby warzywa starły się na małe kawałeczki.
  2. Przelewamy do małego garnka, wstawiamy na mały gaz. Dodajemy pozostałe 200ml. wody, 3 łyżki cukru, sól, ocet ryżowy.
  3. Mieszamy i gotujemy do zagotowania, na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej, żeby zagęścić całość.
  4. Żeby zrobić sos katsu, wystarczy połączyć ketchup z sosem sojowym w proporcji 3:1, 3 łyżki ketchupu na 1 łyżkę sosu sojowego.

Smacznego! 🌱


Kimchi pizza, z sosem gochujang. 🍕
Tofu w sosie słodko kwaśnym. 🍍
Curry Laksa – Ramen Południowo-Wschodniej Azji. 💛

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

1 komentarz do “Turbo chrupiące bakłażanowe katsu. 🍆”

  1. Świetny przepis, dzięki Tobie przekonałem się do niezbyt lubianego przeze mnie bakłażana i wróciły do mnie miłe wspomnienia z “wypadów” na wynos do skromnych i tanich knajpek chińskich, które jednak miały jakiś swój specyficzny urok i zapadający w pamięć smak. Zrobiłem drugim razem w wersji z kotletami sojowymi i też bomba. Następna próba będzie z cukinią, myślę że wyjdzie równie smacznie, bo panierka jest fenomenalna. Dzięki za inspiracje, zostaję u Ciebie napewno na dłużej. Pozdro 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *