Tofu w sosie słodko kwaśnym 🍍

Jednogarnkowe chrupiące tofu w gęstym sosie słodko kwaśnym z ananasem, marchewką i papryką. Do tego oryginalna surówka “jak z chińczyka” z kapusty i marchewki w słodkiej zalewie.

Wegański comfort food, wszyscy pamiętamy chyba jak kiedyś się jadło kurczak słodko-kwaśny, czy to jak zrobiła go mama czy kupowaliśmy w swoim ulubionym “chińczyku” na rogu. Właśnie dlatego jest to dość nostalgiczne jedzonko, przywołujące wspomnienia, a może tylko dla mnie? Sos słodko kwaśny jest tak bardzo popularny, że możemy go kupować gotowego litrami w sklepach. Jednak warto się odrobinę spiąć i zrobić go w domu. Wychodzi bardzo gęsty, lepki i słodko- kwaśny przez wykorzystanie syropu z puszki po ananasie z dodatkiem octu ryżowego oraz limonki. Obowiązkowo z ryżem oraz surówką jak z “chińczyka”, na którą przepis również znajdziecie poniżej.

30 do 45 minut, na dwie duże porcję.

Tofu słodko-kwaśne:

  • kostka tofu naturalnego
  • mąka ryżowa lub ziemniaczana
  • puszka ananasa (lub świeży)
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • ½ pora
  • 2 szalotki (lub cebula)
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml octu ryżowego
  • 50ml sosu sojowego
  • sok z ½ limonki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki srirachy (lub innego ostrego sosu)
  • 200g ryżu jaśminowego
  • surówka “jak z chińczyka” (przepis poniżej)

  1. Zaczynamy od pokrojenia tofu w kostkę, przekładamy do pojemnika, dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej oraz łyżkę sosu sojowego. Mieszamy, tak żeby każda kosteczka tofu była równomiernie obtoczona.
  2. Tofu smażymy na rozgrzanej patelni z olejem tak, żeby sie ładnie zarumieniło i zrobiło sie chrupkie.
  3. Do tofu dodajemy posiekaną szalotkę, starty czosnek i imbir. Chwilę smażymy mieszając.
  4. Na patelnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki – marchew, paprykę, poraananasa z puszki. (nie wylewamy syropu z ananasa – posłuży jako baza do sosu)
  5. Warzywa z tofu smażymy chwilę mieszając, warzywa muszą być chrupkie ale podsmażone.
  6. Robimy sos, do miski dajemy syrop z puszki po ananasie (powinno być go około 200ml, jeżeli używamy świeżego ananasa, to wystarczy 200ml wody posłodzonej 3 łyżeczkami cukru brązowego), sos sojowy, ocet ryżowy, ketchup, przecier pomidorowy, srirachę, sok z limonki. Mieszamy.
  7. Sos wlewamy wprost na patelnie i gotujemy na małym gazie około 10 minut. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć, jednak jeżeli chcecie naprawdę gęsty i lepki dodajcie na koniec łyżkę mąki ryżowej lub ziemniaczanej. Gotowe!
  8. Najlepiej smakuję z ryżem oraz surówką “jak z chińczyka”, na która przepis poniżej. Całość możecie posypać sezamem oraz siekanym szczypiorkiem.

Surówka “jak z chińczyka”:

  • 1/2 kapusty białej (ok. 500g)
  • duża marchew
  • mała cebula
  • 50ml wody
  • 50ml octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • łyżka oleju lub oliwy
  1. Kapustę szatkujemy jak najcieniej na mandolinie lub nożem, marchew trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w małe piórka.
  2. Robimy zalewę, do małego garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól, cukier, pieprz, olej. Zalewę stawiamy na gazie i zagotowujemy mieszając, żeby wszystkie składniki się rozpuściły.
  3. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty z marchewką. Najlepsza jest jak dłużej postoi!

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

2 myśli na “Tofu w sosie słodko kwaśnym 🍍”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *