Przejd藕 do tre艣ci

Tofu w sosie s艂odko kwa艣nym 馃崓

Jednogarnkowe chrupi膮ce tofu w g臋stym sosie s艂odko kwa艣nym z ananasem, marchewk膮 i papryk膮. Do tego oryginalna sur贸wka “jak z chi艅czyka” z kapusty i marchewki w s艂odkiej zalewie.

Wega艅ski comfort food, wszyscy pami臋tamy chyba jak kiedy艣 si臋 jad艂o kurczak s艂odko-kwa艣ny, czy to jak zrobi艂a go mama czy kupowali艣my w swoim ulubionym “chi艅czyku” na rogu. W艂a艣nie dlatego jest to do艣膰 nostalgiczne jedzonko, przywo艂uj膮ce wspomnienia, a mo偶e tylko dla mnie? Sos s艂odko kwa艣ny jest tak bardzo popularny, 偶e mo偶emy go kupowa膰 gotowego litrami w sklepach. Jednak warto si臋 odrobin臋 spi膮膰 i zrobi膰 go w domu. Wychodzi bardzo g臋sty, lepki i s艂odko- kwa艣ny przez wykorzystanie syropu z puszki po ananasie z dodatkiem octu ry偶owego oraz limonki. Obowi膮zkowo z ry偶em oraz sur贸wk膮 jak z “chi艅czyka”, na kt贸r膮 przepis r贸wnie偶 znajdziecie poni偶ej.

30 do 45 minut, na dwie du偶e porcj臋.

Tofu s艂odko-kwa艣ne:

  • kostka tofu naturalnego
  • m膮ka ry偶owa lub ziemniaczana
  • puszka ananasa (lub 艣wie偶y)
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • 陆聽pora
  • 2 szalotki (lub cebula)
  • kawa艂ek imbiru
  • 2 z膮bki czosnku
  • 50 ml octu ry偶owego
  • 50ml sosu sojowego
  • sok z 陆聽limonki
  • 2 艂y偶ki przecieru pomidorowego
  • 2 艂y偶ki ketchupu
  • 2 艂y偶ki srirachy (lub innego ostrego sosu)
  • 200g ry偶u ja艣minowego
  • sur贸wka “jak z chi艅czyka” (przepis poni偶ej)

  1. Zaczynamy od pokrojenia tofu w kostk臋, przek艂adamy do pojemnika, dodajemy 2 艂y偶ki m膮ki ry偶owej lub ziemniaczanej oraz 艂y偶k臋 sosu sojowego. Mieszamy, tak 偶eby ka偶da kosteczka tofu by艂a r贸wnomiernie obtoczona.
  2. Tofu sma偶ymy na rozgrzanej patelni z olejem tak, 偶eby sie 艂adnie zarumieni艂o i zrobi艂o sie chrupkie.
  3. Do tofu dodajemy posiekan膮 szalotk臋, starty czosnek i imbir. Chwil臋 sma偶ymy mieszaj膮c.
  4. Na patelnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawa艂ki – marchew, papryk臋, pora,聽ananasa z puszki. (nie wylewamy syropu z ananasa – pos艂u偶y jako baza do sosu)
  5. Warzywa z tofu sma偶ymy chwil臋 mieszaj膮c, warzywa musz膮 by膰 chrupkie ale podsma偶one.
  6. Robimy sos, do miski dajemy syrop z puszki po ananasie (powinno by膰 go oko艂o 200ml, je偶eli u偶ywamy 艣wie偶ego ananasa, to wystarczy 200ml wody pos艂odzonej 3 艂y偶eczkami cukru br膮zowego), sos sojowy, ocet ry偶owy, ketchup, przecier pomidorowy, srirach臋, sok z limonki. Mieszamy.
  7. Sos wlewamy wprost na patelnie i gotujemy na ma艂ym gazie oko艂o 10 minut. Sos powinien w tym czasie zg臋stnie膰, jednak je偶eli chcecie naprawd臋 g臋sty i lepki dodajcie na koniec 艂y偶k臋 m膮ki ry偶owej lub ziemniaczanej. Gotowe!
  8. Najlepiej smakuj臋 z ry偶em oraz sur贸wk膮 “jak z chi艅czyka”, na kt贸ra przepis poni偶ej. Ca艂o艣膰 mo偶ecie posypa膰 sezamem oraz siekanym szczypiorkiem.

Sur贸wka “jak z chi艅czyka”:

  • 1/2 kapusty bia艂ej (ok. 500g)
  • du偶a marchew
  • ma艂a cebula
  • 50ml wody
  • 50ml octu ry偶owego
  • 3 艂y偶eczki cukru br膮zowego
  • 陆聽艂y偶eczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 艂y偶ka oleju lub oliwy
  1. Kapust臋 szatkujemy jak najcieniej na mandolinie lub no偶em, marchew trzemy na tarce o ma艂ych oczkach. Cebul臋 kroimy w ma艂e pi贸rka.
  2. Robimy zalew臋, do ma艂ego garnka wlewamy wod臋, ocet, dodajemy s贸l, cukier, pieprz, olej. Zalew臋 stawiamy na gazie i zagotowujemy mieszaj膮c, 偶eby wszystkie sk艂adniki si臋 rozpu艣ci艂y.
  3. Gor膮c膮 zalew臋 wlewamy do kapusty z marchewk膮. Najlepsza jest jak d艂u偶ej postoi!

Smacznego! 馃尡

馃憞馃徎 Zapraszam na moje media spo艂eczno艣ciowe. 馃憞馃徎


Sprawd藕 moje ostatnie przepisy!

2 komentarze do “Tofu w sosie s艂odko kwa艣nym 馃崓”

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *