Jednogarnkowe chrupiące tofu w gęstym sosie słodko kwaśnym z ananasem, marchewką i papryką. Do tego oryginalna surówka “jak z chińczyka” z kapusty i marchewki w słodkiej zalewie.
Wegański comfort food, wszyscy pamiętamy chyba jak kiedyś się jadło kurczak słodko-kwaśny, czy to jak zrobiła go mama czy kupowaliśmy w swoim ulubionym “chińczyku” na rogu. Właśnie dlatego jest to dość nostalgiczne jedzonko, przywołujące wspomnienia, a może tylko dla mnie? Sos słodko kwaśny jest tak bardzo popularny, że możemy go kupować gotowego litrami w sklepach. Jednak warto się odrobinę spiąć i zrobić go w domu. Wychodzi bardzo gęsty, lepki i słodko- kwaśny przez wykorzystanie syropu z puszki po ananasie z dodatkiem octu ryżowego oraz limonki. Obowiązkowo z ryżem oraz surówką jak z “chińczyka”, na którą przepis również znajdziecie poniżej.
30 do 45 minut, na dwie duże porcję.
Tofu słodko-kwaśne:
- kostka tofu naturalnego
- mąka ryżowa lub ziemniaczana
- puszka ananasa (lub świeży)
- papryka czerwona
- marchewka
- ½ pora
- 2 szalotki (lub cebula)
- kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml octu ryżowego
- 50ml sosu sojowego
- sok z ½ limonki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki srirachy (lub innego ostrego sosu)
- 200g ryżu jaśminowego
- surówka “jak z chińczyka” (przepis poniżej)
- Zaczynamy od pokrojenia tofu w kostkę, przekładamy do pojemnika, dodajemy 2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej oraz łyżkę sosu sojowego. Mieszamy, tak żeby każda kosteczka tofu była równomiernie obtoczona.
- Tofu smażymy na rozgrzanej patelni z olejem tak, żeby sie ładnie zarumieniło i zrobiło sie chrupkie.
- Do tofu dodajemy posiekaną szalotkę, starty czosnek i imbir. Chwilę smażymy mieszając.
- Na patelnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki – marchew, paprykę, pora, ananasa z puszki. (nie wylewamy syropu z ananasa – posłuży jako baza do sosu)
- Warzywa z tofu smażymy chwilę mieszając, warzywa muszą być chrupkie ale podsmażone.
- Robimy sos, do miski dajemy syrop z puszki po ananasie (powinno być go około 200ml, jeżeli używamy świeżego ananasa, to wystarczy 200ml wody posłodzonej 3 łyżeczkami cukru brązowego), sos sojowy, ocet ryżowy, ketchup, przecier pomidorowy, srirachę, sok z limonki. Mieszamy.
- Sos wlewamy wprost na patelnie i gotujemy na małym gazie około 10 minut. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć, jednak jeżeli chcecie naprawdę gęsty i lepki dodajcie na koniec łyżkę mąki ryżowej lub ziemniaczanej. Gotowe!
- Najlepiej smakuję z ryżem oraz surówką “jak z chińczyka”, na która przepis poniżej. Całość możecie posypać sezamem oraz siekanym szczypiorkiem.
Surówka “jak z chińczyka”:
- 1/2 kapusty białej (ok. 500g)
- duża marchew
- mała cebula
- 50ml wody
- 50ml octu ryżowego
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
- łyżka oleju lub oliwy
- Kapustę szatkujemy jak najcieniej na mandolinie lub nożem, marchew trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w małe piórka.
- Robimy zalewę, do małego garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól, cukier, pieprz, olej. Zalewę stawiamy na gazie i zagotowujemy mieszając, żeby wszystkie składniki się rozpuściły.
- Gorącą zalewę wlewamy do kapusty z marchewką. Najlepsza jest jak dłużej postoi!
Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.
Pyszne, proste w przygotowaniu, polecam!!
Dziękuje 😍