Przejdź do treści

Pesto pietruszkowe, oliwa pietruszkowa

Czasem tak jest, że macie czegoś za dużo. Dobrze by było jakby to były pieniążki, jednak tym razem dostałem dużą ilość naci z pietruszki.😃 Z czego oczywiście też się bardzo cieszę, bo to ziółko uwielbiam całym serduszkiem. Lepszej okazji nie będzie, żeby podzielić się z wami moim przepisem na pesto z natki pietruszki i dodatkowo oliwę pietruszkową. Pesto można użyć na wiele sposobów, klasycznie do ulubionego makaronu, zapiec z ziemniaczkami lub innymi ulubionymi warzywami. Ja często smaruję kanapki właśnie pesto i zjadam z pomidorkiem lub gotuję sobie kluski śląskie, a potem gorące obtaczam w pesto. Oliwa pietruszkowa będzie idealna jako sosik do jakiegoś bowla czy sałatki. Polejecie nią też na przykład zupę krem z cukinii, na która przepis już podawałem, a z tą oliwą będzie jeszcze lepsza. 😅 Jeżeli macie ochotę na pesto tylko, że z bazylii zapraszam tutaj.

10 minut na słoiczek pesto.

Pesto:

  • pęczek natki pietruszki ok. 50g.
  • 25g. ziaren słonecznika
  • łyżeczka płatków drożdżowych (można pominąć, dodają serowy posmak)
  • ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz szczypta
  • 100ml. oliwy z oliwek

Oliwa pietruszkowa:

  • ½ pęczka natki pietruszki ok. 25g.
  • ½ łyżeczki soli
  • 150ml. oliwy z oliwek
  1. Zaczynamy od podprażenia na suchej patelni ziaren słonecznika. Gdy będą przyrumienione zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok do przestygnięcia.
  2. Do naczynia w którym będziemy blendować pesto, wkładamy wszystkie składniki, zostawiamy ok. 5g. ziarenek słonecznika na koniec. Blendujemy całość dolewając powoli oliwę z oliwek, żeby całość się ładnie zemulgowała. Na koniec wrzucamy pozostałe ziarna słonecznika i kręcimy blenderem jeszcze jeden-dwa krótkie razy. Ma to na celu zostawić nam kilka większych ziarenek słonecznika.
  3. Przekładamy do słoiczka i cieszymy się świeżym pesto przez kilka dni.
  1. Natkę blendujemy z solą, następnie powoli wlewamy oliwę, żeby wszystko ładnie się zemulgowało.
  2. Oliwę musimy przecedzić przez sitko, w celi pozbycia się nadmiernej ilości natki z oliwy.
  3. Przekładamy do pojemnika i używamy kiedy chcemy, taka oliwa wytrzyma w lodówce bardzo długi czas.

Smacznego! 🌱

Pomysły na wykorzystanie pesto:

Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku Vegusek oraz instagram @vegusekk, żeby być na bieżąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *