Przepyszny wegański bulion z kawałkami szparagów, z młodymi ziemniaczkami, kapustą, kaparami i dużą ilośćią koperku i szczypiorku.
![](https://vegusek.pl/wp-content/uploads/2021/06/zupa-szparagowa-3.jpg)
Sezon szparagowy powoli dobiega końca, (smuteczek) może jeszcze się nimi nie znudziliście (nie wiem czy tak można) i macie ochotę wypróbować je w inny sposób? Przygotowałem przepis na aromatyczną zupę, robioną na bulionie z młodej włoszczyzny z całą zieleniną (liście pietruszki, selera, marchewki, pora). Jest turbo umamiczna, przez dodanie do gotowania bulionu liści lubczyku (które są naturalnym magi), a do samej zupy umami-bomb w postaci kaparów, chlustu octu ryżowego i sosu sojowego. Zupka wychodzi lekko kwaskowata, mocno wiosenna, klarowna, a zarazem sycąca przez młode ziemniaczki, które gotowały się w bulionie.
Czas gotowania bulionu (ok. 2h lub z kostki) + 30 minut samej zupki.
Szparagowa na bulionie:
- Bulion 2l. (najlpiej z młodej włoszczyzny z natką, lubczykiem, opalaną cebula, czosnkiem, ziele ang, liść laurowy)
- pęczek szparagów
- 500g młodych ziemniaków (najlepiej mini w całości)
- kawałek młodej kapusty
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki ulubionego octu lub sok z cytryny.
- koperek
- szczypior
- oliwa, sól, pieprz
Szparagowa na bulionie krok po kroku:
- Zaczynamy od ugotowania bulionu, swój przygotowałem z młodej włoszczyzny i dodatków rozpisanych obok. Gotowałem pod przykryciem 2 godziny, następnie przecedziłem.
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku. Dodajemy do smażenia posiekaną cebulę z czosnkiem i kapustą. Solimy i pieprzymy.
- Do cebuli dodajemy młode ziemniaki do smażenia, nie obrane, dokładnie wyszorowane. Jeżeli są większe pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Po chwili dolewamy 2 litry bulionu, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Jeżeli jest nie słony, solimy łyżeczką soli.
- Dodajemy szparagi. Zdrewniałe końcówki odłamujemy, odcinamy główki, żeby zostały w całości. Resztę kroimy w 1-2cm kawałki.
- Po 5 minutach dodajemy kapary, sos sojowy, ocet lub sok z cytryny i zdejmujemy z ognia, ponieważ nie chcemy, żeby szparagi się rozgotowały. Dodajemy siekany szczypior i koperek.
- Podajemy z jeszcze większa ilością świeżego koperku i szczypioru. 😜
![cebulowa](https://vegusek.pl/wp-content/uploads/2021/06/zupa-szparagowa-5.jpg)
![cebulowa](https://vegusek.pl/wp-content/uploads/2021/06/zupa-szparagowa-8.jpg)
![cebulowa](https://vegusek.pl/wp-content/uploads/2021/06/zupa-szparagowa-2.jpg)
Smacznego! 🌱
Więcej sezonowych inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.