Przejdź do treści

Zupa szparagowa na bulionie z młodymi ziemniakami i kaparami.

  • Zupy

Przepyszny wegański bulion z kawałkami szparagów, z młodymi ziemniaczkami, kapustą, kaparami i dużą ilośćią koperku i szczypiorku.

Sezon szparagowy powoli dobiega końca, (smuteczek) może jeszcze się nimi nie znudziliście (nie wiem czy tak można) i macie ochotę wypróbować je w inny sposób? Przygotowałem przepis na aromatyczną zupę, robioną na bulionie z młodej włoszczyzny z całą zieleniną (liście pietruszki, selera, marchewki, pora). Jest turbo umamiczna, przez dodanie do gotowania bulionu liści lubczyku (które są naturalnym magi), a do samej zupy umami-bomb w postaci kaparów, chlustu octu ryżowego i sosu sojowego. Zupka wychodzi lekko kwaskowata, mocno wiosenna, klarowna, a zarazem sycąca przez młode ziemniaczki, które gotowały się w bulionie.

Czas gotowania bulionu (ok. 2h lub z kostki) + 30 minut samej zupki.

Szparagowa na bulionie:

  • Bulion 2l. (najlpiej z młodej włoszczyzny z natką, lubczykiem, opalaną cebula, czosnkiem, ziele ang, liść laurowy)
  • pęczek szparagów
  • 500g młodych ziemniaków (najlepiej mini w całości)
  • kawałek młodej kapusty
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki ulubionego octu lub sok z cytryny.
  • koperek
  • szczypior
  • oliwa, sól, pieprz

Szparagowa na bulionie krok po kroku:

  1. Zaczynamy od ugotowania bulionu, swój przygotowałem z młodej włoszczyzny i dodatków rozpisanych obok. Gotowałem pod przykryciem 2 godziny, następnie przecedziłem.
  2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku. Dodajemy do smażenia posiekaną cebulę z czosnkiem i kapustą. Solimy i pieprzymy.
  3. Do cebuli dodajemy młode ziemniaki do smażenia, nie obrane, dokładnie wyszorowane. Jeżeli są większe pokrójcie na mniejsze kawałki.
  4. Po chwili dolewamy 2 litry bulionu, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Jeżeli jest nie słony, solimy łyżeczką soli.
  5. Dodajemy szparagi. Zdrewniałe końcówki odłamujemy, odcinamy główki, żeby zostały w całości. Resztę kroimy w 1-2cm kawałki.
  6. Po 5 minutach dodajemy kapary, sos sojowy, ocet lub sok z cytryny i zdejmujemy z ognia, ponieważ nie chcemy, żeby szparagi się rozgotowały. Dodajemy siekany szczypior i koperek.
  7. Podajemy z jeszcze większa ilością świeżego koperku i szczypioru. 😜

Smacznego! 🌱


Więcej sezonowych inspiracji:

Szparagowa focaccia z kaparami, tapenadą z oliwek i świeżych ziół.
Zielone szparagi z wegańskim sosem holenderskim plus zasmażana młoda kapusta.
Guakawka – guacamole i truskawka.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *