Bardzo wiosenna propozycja na obiad, szparagi al dente z wegańskim sosem holenderskim, zasmażana młoda kapustka ze skwarkami z tofu wędzonego. Dołóżcie do tego młode ziemniaczki z koperkiem gotowane w mundurkach, a będziecie w siódmym niebie.
Sezon na szparagi właśnie się rozkręca, jego amatorzy czekają na to przez cały rok. Młode wiosenny pędy szparaga uważane za afrodyzjak, są mega delikatne i pyszne w smaku. Z sosem holenderskim tworzą klasyczne danie kompletne, bez którego niektórzy nie zaakceptują, że nadeszła wiosna. Jednak najlepiej dogodzić sobie podwójnie i dołożyć do nich młodą kapustkę, ze skwarkami z tofu wędzonego.
Szparagi w kuchni.
Ze szparagami w kuchni można zdziałać różne cuda. Można je wrzucić na grilla, dodać do sałatki, zrobić zupę krem ze szparagami, zapiekanka, jednak jeżeli jeszcze ich nie próbowaliście polecam zrobić je klasycznie – właśnie z sosem holenderskim i wiosennymi dodatkami.
Gdzie najlepiej kupić szparagi?
Możecie się zdziwić mniej lub bardziej, ale szparagi coraz częściej są uprawiane na obrzeżach miast, polecam wam poszukać w waszej okolicy lokalnego gospodarstwa, które specjalizuję się w szparagach i sezonowych warzywach. Jeżeli jesteście z Warszawy mam dla was dwa adresy, oba bardzo blisko siebie (Białołęka) i oba naprawdę godne do sprawdzenia. Mają własne szparagi zbierane nad ranem w polu, oprócz tego możecie liczyć na zioła i sezonowe warzywa czy sadzonki kwiatów i ziół.
🌱 Gospodarstwo Ludwik Majlert
Gospodarstwo o historycznej nazwie Marcelin-Tadzinek położone w Białołęce (ul. Wyspiarska 45) na północno-wschodnich obrzeżach Warszawy, jest kontynuacją rodzinnych tradycji, sięgających XIX wieku.
W naszym gospodarstwie na 10-ciu hektarach uprawiamy warzywa, przede wszystkim gatunki mało znane lub zapomniane. Priorytety to: smak i prozdrowotność. Mimo “miejskiego” otoczenia gleby w Marcelinie wg wyników analiz nadają się do produkcji zdrowej żywności. Nasz sposób uprawy to ciągłe poszukiwanie “złotego środka”, łączenie najnowszych osiągnięć nauk rolniczych z elementami rolnictwa ekologicznego.
Dostaniecie tutaj bazylię tajską, kolendrę, pakchoi, szparagi, bób i wiele innych.
🌱 Gospodarstwo Rysiny
Jest to magiczne miejsce przy ulicy Smugowej 30. Wjeżdzając na Rysiny od razu poczujecie się jak na wsi, i to takiej magicznej z dużą ilością kwiatów. Znajduję się tam piekarnia, z własnoręcznie wypiekanym chlebem i drożdżówkami, ogromna szklarnia, w której kupicie niezliczone ilości sadzonek kwiatów czy ziół, o których nawet nie słyszeliście. I najważniejsze warzywniak, gdzie dostępne są sezonowe warzywa i owoce prosto z pola. W tym oczywiście szparagi.
Porcja na dwie osoby, max 30 minut.
Szparagi z sosem holenderskim.
- pęczek szparagów zielonych (500g)
- 50g margaryny/masła roślinnego lub oleju
- ½ szklanki mleka roślinnego (używam sojowego)
- płaska łyżeczka czarnej soli kala namak (smak jajka)
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy (dla koloru)
- łyżeczka płatków drożdżowych
- sok z ½ cytryny
- dwie płaskie łyżeczki mąki ryżowej
Szparagi z sosem holenderskim krok po kroku.
- Szparagi łamiemy przy końcówkach (bez główki), w celu pozbycia się łykowatych części. Szparag powinien się złamać właśnie tam gdzie zaczyna się twardsza część.
- Szparagi gotujemy 6 minut w osolonym wrzątku, wyjdą wtedy idealnie al dente.
- Przygotowujemy wegański sos holenderski, margarynę roztapiamy w garnku na małym gazie. Płatki drożdżowe ucieramy w moździerzu na pył, dodajemy do garnka razem z czarną solą, kurkumą pieprzem, mlekiem. Mieszamy trzepaczką, żeby sos był aksamitny i bez grudek, na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ryżową.
Zasmażana młoda kapusta ze skwarkami z tofu wędzonego.
- główka młodej kapusty
- świeży koperek
- cebula
- ząbek czosnku
- kostka lub ½ tofu wędzonego
- sos sojowy
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz, oliwa, olej
Zasmażana młoda kapusta ze skwarkami z tofu wędzonego krok po kroku.
- Kapustę szatkujemy na cieńsze paski. Cebulę w piórka.
- Rozgrzewamy oliwę w garnku. Zaczynamy od smażenia cebuli, następnie dodajemy starty czosnek. Solimy odrobinę.
- Po chwili smażenia dorzucamy kapustę, gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia kapusty pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.
- W międzyczasie robimy skwarki. Wędzone tofu kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem, smażymy do chrupkości, na koniec podlewając sosem sojowym. Dodajemy do kapusty.
- Na koniec wlewamy odrobinę sosu sojowego, siekany koperek i kminek.
Smacznego! 🌱
Więcej wiosennych inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.