Przejdź do treści

Szparagowa focaccia z kaparami, tapenadą z oliwek i świeżych ziół.

Nadziane suszonymi pomidorami wyrośnięte ciasto, z wierzchu położone szparagi z pomidorkami cherry, maźnięte solanką z gruboziarnistą solą, po upieczeniu posypana świeżym oregano i bazylią.

Foccacia

Czyli rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego z różnymi wariacjami smakowymi. Każdy region Włoch posiada swoją własną wersję z innymi dodatkami. Mogą to być oliwki, suszone pomidory, kapary, sól, rozmaryn i obowiązkowo oliwa z oliwek. Dziś mam dla was wiosenną propozycję, ponieważ sezon na szparagi trwa w pełni, a komponują się one idealnie do focacci. Oprócz szparagów w samym cieście królują suszone pomidory, a na wierzchu kapary, pomidorki cherry i gruboziarnista sól himalajska. Robi się ją prosto, jeżeli lubicie zabawę z ciastem i macie trochę czasu, ponieważ trzeba poczekać dwa razy, aż wyrośnie. Do pełni szczęścia możecie do niej zrobić tapenadę z zielonych oliwek, natki pietruszki i świeżego oregano.

W moim wcześniejszym wpisie na klasyczne szparagi z sosem holenderskim, możecie przeczytać gdzie kupić najlepsze szparagi.

1½  godziny (czas robienia, wyrastania i pieczenia) na blaszkę focacci

Focaccia ze szparagami

  • 400g mąki pszennej (najlepiej typ 00 do pizzy)
  • 7g suchych drożdży
  • 250ml wody
  • 100ml oliwy
  • sól + gruboziarnista
  • łyżeczka cukru
  • kilka suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie)
  • pęczek szparagów
  • pomidorki cherry
  • kapary

Focaccia ze szparagami krok po kroku.

  1. Zaczynamy od przesiania mąki, dodajemy do niej drożdze, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, posiekane suszone pomidory. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, gdy będzie już zwarte wlewamy oliwę i zaganiatamy dalej. Im więcej czasu poświęcimy na zabawę z ciastem, tym bardziej pobudzimy gluten do pracy i focaccia będzie puszysta i wyrośnięta.
  2. Ciasto odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w wysmarowanej oliwą misce przykryte szmatką.
  3. Po tym czasie kładziemy na blaszkę papier do pieczenia i przekładamy na nie ciasto. Powinno być puszyste i “lejące”. Palcami delikatnie rozciągamy ciasto na mniej więcej całą blaszkę. Kładziemy szparagi (z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami), kapary i pomidorki.
  4. Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Po tym czasie focaccie z wierzchu smarujemy solanką, zrobioną z łyżeczki soli i odrobiny wody. Oprócz tego sypiemy odrobinę gruboziarnistą solą, na koniec możemy polać wierzch oliwą.
  6. Pieczemy w 250°C, góra-dół przez 15 minut. Po wyjęciu możemy posypać świeżymi ziołami, bazylia, oregano, estragon, tymianek. Wcinamy z tapenadą z oliwek. (przepis poniżej)

Tapenada z zielonych oliwek i ziół.

  • zielone oliwki 100g
  • natka pietruszki mały pęczek
  • świeże oregano garść listków (można zamienić na suszone lub więcej natki)
  • sok z ½ cytryny
  • 50ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Tapenada z zielonych oliwek i ziól krok po kroku

  1. Wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy razem na pastę.

Smacznego! 🌱


Więcej wiosennych inspiracji:

Budyniowa tarta z rabarbarem i kruszonką rafaello.
Zielone szparagi z wegańskim sosem holenderskim plus zasmażana młoda kapusta.
Guakawka – guacamole i truskawka.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *