Nadziane suszonymi pomidorami wyrośnięte ciasto, z wierzchu położone szparagi z pomidorkami cherry, maźnięte solanką z gruboziarnistą solą, po upieczeniu posypana świeżym oregano i bazylią.
Foccacia
Czyli rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego z różnymi wariacjami smakowymi. Każdy region Włoch posiada swoją własną wersję z innymi dodatkami. Mogą to być oliwki, suszone pomidory, kapary, sól, rozmaryn i obowiązkowo oliwa z oliwek. Dziś mam dla was wiosenną propozycję, ponieważ sezon na szparagi trwa w pełni, a komponują się one idealnie do focacci. Oprócz szparagów w samym cieście królują suszone pomidory, a na wierzchu kapary, pomidorki cherry i gruboziarnista sól himalajska. Robi się ją prosto, jeżeli lubicie zabawę z ciastem i macie trochę czasu, ponieważ trzeba poczekać dwa razy, aż wyrośnie. Do pełni szczęścia możecie do niej zrobić tapenadę z zielonych oliwek, natki pietruszki i świeżego oregano.
W moim wcześniejszym wpisie na klasyczne szparagi z sosem holenderskim, możecie przeczytać gdzie kupić najlepsze szparagi.
1½ godziny (czas robienia, wyrastania i pieczenia) na blaszkę focacci
Focaccia ze szparagami
- 400g mąki pszennej (najlepiej typ 00 do pizzy)
- 7g suchych drożdży
- 250ml wody
- 100ml oliwy
- sól + gruboziarnista
- łyżeczka cukru
- kilka suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie)
- pęczek szparagów
- pomidorki cherry
- kapary
Focaccia ze szparagami krok po kroku.
- Zaczynamy od przesiania mąki, dodajemy do niej drożdze, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, posiekane suszone pomidory. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, gdy będzie już zwarte wlewamy oliwę i zaganiatamy dalej. Im więcej czasu poświęcimy na zabawę z ciastem, tym bardziej pobudzimy gluten do pracy i focaccia będzie puszysta i wyrośnięta.
- Ciasto odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w wysmarowanej oliwą misce przykryte szmatką.
- Po tym czasie kładziemy na blaszkę papier do pieczenia i przekładamy na nie ciasto. Powinno być puszyste i “lejące”. Palcami delikatnie rozciągamy ciasto na mniej więcej całą blaszkę. Kładziemy szparagi (z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami), kapary i pomidorki.
- Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie focaccie z wierzchu smarujemy solanką, zrobioną z łyżeczki soli i odrobiny wody. Oprócz tego sypiemy odrobinę gruboziarnistą solą, na koniec możemy polać wierzch oliwą.
- Pieczemy w 250°C, góra-dół przez 15 minut. Po wyjęciu możemy posypać świeżymi ziołami, bazylia, oregano, estragon, tymianek. Wcinamy z tapenadą z oliwek. (przepis poniżej)
Tapenada z zielonych oliwek i ziół.
- zielone oliwki 100g
- natka pietruszki mały pęczek
- świeże oregano garść listków (można zamienić na suszone lub więcej natki)
- sok z ½ cytryny
- 50ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Tapenada z zielonych oliwek i ziól krok po kroku
- Wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy razem na pastę.
Smacznego! 🌱
Więcej wiosennych inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.