Shakshouka bardzo popularne danie z bliskiego wschodu oraz północnej afryki. Składa się z papryki, cebuli oraz czosnku w bardzo aromatycznym sosie pomidorowym.
Obecnie szakszuka stała się bardzo popularna na całym świecie, tradycyjnie dodaje się do niej jajka, które gotują sie w sosie pomidorowym. Jednak wegańska wersja tego orientalnego śniadania, może być tak samo dobra! Spróbujcie dodać do niej awokado, smażone tofu, falafela lub tak jak ja zrobiłem w tym przepisie – bakłażana smażonego w głębokim oleju.
Przyjęło się, że szakszuka jest daniem śniadaniowym, przez jajka, jednak pasuje też na obiad, kolację, podwieczorek, lunch, brunch czy nocny cheat meal.😜Jest pyszna, wszechstronna i pożywna. Zawsze kojarzyła mi się z pomidorową jajecznicą, przez smażenie wszystkich składników, a następnie zalewanie pomidorami, zamiast jajkami.
30 minut na dwie porcję.
Szakszuka:
- 2 cebule (czerwona lub biała)
- papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki curry
- ½ papryki słodkiej i ostrej
- sól, cukier, pieprz
- oliwa z oliwek
- awokado, tofu, falafel, bakłażan (jaki dodatek macie ochotę)
- świeża kolendra
- za’tar, granat (opcjonalnie)
Szakszuka krok po kroku:
- Cebule kroimy w większą kostkę, czosnek w plasterki. Smażymy na rozgrzanej patelni ze sporym chlustem oliwy z oliwek
- Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w większe kawałki.
- Gdy warzywa się przysmażą dorzucamy wszystkie sypkie przyprawy i solimy łyżeczką soli. Chwilę smażymy, żeby wydobyć aromat przypraw.
- Wlewamy pomidory, do tego łyżeczkę cukru i pieprz. Gotujemy na małym ogniu 5-10 minut.
- Podajemy z ulubionym dodatkiem, ja użyłem smażonych w głębokim oleju plastrów bakłażana, dobry byłby też grillowany. Do szakszuki pasuje też smażone tofu, świeże awokado pokrojone w plastry lub nawet falafel. Koniecznie dodajemy listki świeżej kolendry. Opcjonalnie posypujemy za’tarem oraz granatem.
Tips & tricks:
*Zatar jest to mieszanka prażonych ziaren sezamu, sumaku, oraz oregano lub tymianku. Idealnie pasuję do wszelakich dań kuchni bliskowschodniej.
Smacznego! 🌱
Bliskowschodnie inspiracje:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.