Przejd藕 do tre艣ci

Szakszuka, bliskowschodnie 艣niadanie (i nie tylko) mistrz贸w. 馃

Shakshouka bardzo popularne danie z bliskiego wschodu oraz p贸艂nocnej afryki. Sk艂ada si臋 z papryki, cebuli oraz czosnku w bardzo aromatycznym sosie pomidorowym.

Obecnie szakszuka sta艂a si臋 bardzo popularna na ca艂ym 艣wiecie, tradycyjnie dodaje si臋 do niej jajka, kt贸re gotuj膮 sie聽w sosie pomidorowym. Jednak wega艅ska wersja tego orientalnego 艣niadania, mo偶e by膰 tak samo dobra! Spr贸bujcie doda膰 do niej awokado, sma偶one tofu, falafela lub tak jak ja zrobi艂em w tym przepisie – bak艂a偶ana sma偶onego w g艂臋bokim oleju.

Przyj臋艂o si臋, 偶e szakszuka jest daniem 艣niadaniowym, przez jajka, jednak pasuje te偶 na obiad, kolacj臋, podwieczorek, lunch, brunch czy nocny cheat meal.馃槣Jest pyszna, wszechstronna i po偶ywna. Zawsze kojarzy艂a mi si臋 z pomidorow膮 jajecznic膮, przez sma偶enie wszystkich sk艂adnik贸w, a nast臋pnie zalewanie pomidorami, zamiast jajkami.


30 minut na dwie porcj臋.

Szakszuka:

  • 2 cebule (czerwona lub bia艂a)
  • papryka czerwona
  • 2 z膮bki czosnku
  • puszka pomidor贸w krojonych
  • 艂y偶eczka kminu rzymskiego
  • 艂y偶eczka kurkumy
  • 陆 艂y偶eczki curry
  • papryki s艂odkiej i ostrej
  • s贸l, cukier, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • awokado, tofu, falafel, bak艂a偶an (jaki dodatek macie ochot臋)
  • 艣wie偶a kolendra
  • za’tar, granat (opcjonalnie)

Szakszuka krok po kroku:

  1. Cebule kroimy w wi臋ksz膮 kostk臋, czosnek w plasterki. Sma偶ymy na rozgrzanej patelni ze sporym chlustem oliwy z oliwek
  2. Po chwili dodajemy papryk臋 pokrojon膮 w wi臋ksze kawa艂ki.
  3. Gdy warzywa si臋 przysma偶膮 dorzucamy wszystkie sypkie przyprawy i solimy 艂y偶eczk膮聽soli. Chwil臋 sma偶ymy, 偶eby wydoby膰 aromat przypraw.
  4. Wlewamy pomidory, do tego 艂y偶eczk臋 cukru i pieprz. Gotujemy na ma艂ym ogniu 5-10 minut.
  5. Podajemy z ulubionym dodatkiem, ja u偶y艂em sma偶onych w g艂臋bokim oleju plastr贸w bak艂a偶ana, dobry by艂by te偶 grillowany. Do szakszuki pasuje te偶 sma偶one tofu, 艣wie偶e awokado pokrojone w plastry lub nawet falafel. Koniecznie dodajemy listki 艣wie偶ej kolendry. Opcjonalnie posypujemy za’tarem oraz granatem.

Tips & tricks:
*Zatar jest to mieszanka pra偶onych ziaren sezamu, sumaku, oraz oregano lub tymianku. Idealnie pasuj臋 do wszelakich da艅 kuchni bliskowschodniej.

Smacznego! 馃尡


Mercimek k枚ftesi, czyli tureckie kofty soczewicowe.
Muhammara 鈥 pasta z pieczonej papryki z pra偶onymi orzechami w艂oskimi, bu艂k膮 tart膮 i oliw膮
Falafel za dobry.

馃憞馃徎 Zapraszam na moje socjale 馃憞馃徎


Sprawd藕 moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *