Przejdź do treści

Mercimek köftesi, czyli tureckie kofty soczewicowe.

Przepis na mercimek köftesi, tradycyjne kofty z soczewicy i kaszy bulgur przyrządzane w Turcji. Z dodatkiem smażonej cebulki z przecierem pomidorowym i świeżych ziół.

Z początku byłem sceptyczny co do tego dania, że jak to sama soczewica z bulgurem wymieszana z ziołami i przecierem pomidorowym. Na dodatek zjada się je na zimno i bez żadnego smażenia w głębokim tłuszczu. Jednak gdy wszystkie smaki się przegryzły i chwilę odczekały w lodówce, byłem bardzo zaskoczony. Kofty trzymały się mocno, nie rozpadały się, a smakowały niesamowicie skropione sokiem z cytryny. PROTIP, jeszcze lepiej smakują polane srirachą. Klasycznie podaję się je na sałacie i kawałeczkami cytryny. Idealny finger food czy przekąska na imprezę, każdy może wziąć w ręce kofte i od razu zjeść w całości. Oryginalny przepis turecki jest z bazy wegański, więc nie ma żadnego kombinowania i zamieniania, nic tylko cieszyć się smakami orientu. 😜 Kofty są znakomitym źródłem białka i błonnika, ponieważ są w całości z soczewicy i kaszy.

Więcej przepisów na przekąski znajdziecie tutaj.

ok. godzina robienia na ok. 20 koft.

Kofty:

  • 1½ szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 czerwone cebule
  • ząbek czosnku
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypioru
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli

Do podania:

  • sałata
  • cytryna pokrojona w ćwiartki

  1. Zaczynamy od ugotowania soczewicy, odmierzamy 1½ szklanki, płuczemy pod wodą i gotujemy zalewając 3 szklankami wody na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy soczewica jest miękka i rozpadająca się, dodajemy do garnka szklankę kaszy bulgur. Mieszamy, przestajemy gotować i dajemy kaszy napęcznieć pod przykryciem.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czerwoną cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z odrobiną soli. Gdy będzie zeszklona dodajemy przyprawy, chwilkę mieszamy, a następnie przecier pomidorowy. Przecier z przyprawami jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy na bok.
  3. Do ugotowanej soczewicy z kaszą dodajemy to co usmażyliśmy na patelni. Wsypujemy łyżeczkę soli. Szczypior i pietruszkę siekamy na drobno i dodajemy do całości.
  4. Teraz ładnie rączkami musimy wymieszać całość. Próbujemy czy słone, w razie potrzeby dosalamy. Formujemy rękami kofty i układamy na dużym talerzu z sałatą. Jemy skropione sokiem z cytryny i sriraczą. 🌶

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

1 komentarz do “Mercimek köftesi, czyli tureckie kofty soczewicowe.”

  1. Wyszły wspaniałe! Przy czytaniu tego przepisu nie byłam przekonana czy kasza faktycznie napęcznieje i zmięknie. Okazało się, że moje obawy były niepotrzebne 😀 Jak się okazało, są baaaardzo sycące i pyszne, więc mogłam nimi wykarmić nimi całą rodzinę i nadal cieszyć się nimi następnego dnia. Ten przepis jest o tyle fajny, że można go modyfikować. Moja rodzina nie lubi pietruszki, więc dodałam posiekanego świeżego szpinaku. Można również poeksperymentować z innymi przyprawami i dodatkami wedle uznania. Bardzo polecam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *