Przejdź do treści

Muhammara

Po hummusie najczęściej panująca u mnie w kuchni pasta. W szczególności w sezonie gdy paprykę można kupić po 5zł/kilogram, który już się kończy. Razem z hummusem wchodzi w skłąd tzw. mezze czyli tapas bliskiego wschodu. Małych potraw, przystawek, które łatwo się łączy z chlebem czy świeżymi warzywami, maczając je w pastach. Muhammara – pasta z pieczonej papryki z prażonymi orzechami włoskimi, bułką tartą i oliwą. Bardzo wyrazista i uzależniająca.

ok. 30 minut roboty, na sporę pudełko pasty.

Muhammara:

  • 200g upieczonej papryki czerwonej (ok. 3 duże papryki)
  • dwa ząbki czosnku
  • 20g bułki tartej
  • 25g orzechów włoskich (mogą być też krakersy)
  • sok z połówki cytryny
  • 50ml oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól
  1. Zaczynamy od pieczenia papryki, wkładamy do piekarnika na 20 minut 200°C, grzanie góra-dół. Papryka powinnna się miejscami wręcz spalić na ciemny kolor. Z upieczonej papryki łatwo zdejmujemy skórkę. Przekładamy do naczynia w którym będziemy blendować pastę. Pod koniec pieczenia papryki możemy dorzucić czosnek, co uwolni jego dodatkowy aromat.
  2. Orzechy prażymy na suchej patelni, żeby miejscami sie przyrumieniły i uwolniły orzechowy aromat.
  3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą blendując na gładką pastę. Najlepiej smakuje z chlustem oliwy na wierzchu i granatem. Trzymamy w lodówce do 5 dni od zrobienia.

Smacznego! 🌱

Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku Vegusek oraz instagram @vegusekk, żeby być na bieżąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *