Przejdź do treści

Ramen tantanmen z Ikea.

  • Zupy

Zrobiłem wegański makaron ramen tantanmen z klopsikami roślinnymi z przepisu ze strony Ikea.

Przez przypadek jakiś czas temu natknąłem się na przepis na wegański ramen na stronie najpopularniejszego sklepu meblowego na świecie. W ramach akcji promocyjnej klopsików roślinnych, które weszły już jakiś czas temu, Ikea przygotowała 20 przepisów wegetariańskich i wegańskich z ich wykorzystaniem. Przepisy wydają się być bardzo smaczne i różnorodne, na przykład – Szwedzkie pierogi z klopsikami czy leśna pizza wegańska z klopsikami. Zawierają też sporo błędów interpunkcyjnych, zgubionych literek i nie wykorzystanych wymienionych składników w przygotowaniu. Niestety żaden z nich nie posiada autora ani zdjęć gotowych dań, dlatego pokusiłem się na zrobienie jednego z nich, a wybór padł na ramen, który w ostatnim czasie szczytuje w rankingu popularności. Wszyscy chcą go jeść, a nowe knajpy go oferujące wyrastają jak grzyby po deszczu.

Zaznaczę, że nie jest to mój przepis, jedynie jego interpretacja, wykonanie i zrobienie zdjęć. Sam byłem bardzo ciekawy jak wygląda i smakuję, linki do przepisów znajdują się w tekście, całość przeklejona ze strony. Zupka wyszła naprawdę pyszna w smaku, mimo, że zrobiłem ją na bulionie ze słoiczka. Głęboka w smaku, kremowa, mocno tłuściutka, idealnie smakowała z klopsikami.

Może zrobić wszystkie przepisy z ich strony?

Zrobimy go bardzo szybko ok. 30 minut, jeżeli mamy gotowy bulion warzywny.

Ikea ramen:

  • 3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki czosnku
  • łyżka sosu Lao Gan Ma (opcjonalnie, kupiłem specjalnie w sklepie azjatyckim, jednak jeżeli nie macie, dajcie więcej oleju chilli)
  • pół szklanki masła orzechowego (dałem mniej, bo ta ilość mnie trochę przeraziła)
  • 4 łyżeczki tahini
  • 2 łyżki oleju sezamowego (którego nie było w składnikach, jedynie w przygotowaniu)
  • 1 l wywaru roślinnego
  • klopsiki roślinne IKEA
  • 2 łyżeczki oleju chilli
  • 2 łyżeczki suszonego chilli
  • 4 porcje makaronu ramen
  • 5 zielonych cebulek
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • pół łyżeczki pasty wasabi (w przygotowaniu pominięto wasabi, dlatego dałem ją przy maśle orzechowym)
  • kapusta pak choy (nie miałem)
  • szalotka
  • sezam

Ikea ramen krok po kroku:

  1. Olej rozgrzej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj imbir i czosnek i gotuj na jasny, złoty kolor, około 3 minut
  2. Dodaj zieloną cebulę, sos z czarnej fasoli, olej sezamowy i olej chili, gotuj przez 2 minuty
  3. Dodaj bulion, masło orzechowe, sos sojowy, tahini i pastę chili
  4. Mieszaj do połączenia, zmniejsz ogień do niskiej temperatury i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
  5. W międzyczasie, na patelni, usmaż klopsiki.
  6. Do klopsików dodajemy szklanki mieszanki bulionowej, dla smaku. (pominąłem ten krok)
  7. Kluski ugotować zgodnie z instrukcją w opakowaniu i odsączyć
  8. Włożyć kluski do miski i nałożyć pak choy, bulion i klopsiki
  9. Udekorować zieloną cebulą, sezamem, szalotką, i zieleniną

Smacznego! 🌱


Więcej azjatyckich inspiracji:

Prosty, smażony makaron ryżowy 5 smaków z tofu i warzywami. 🥢
Bun dau hu – wietnamska sałatka z tofu, makaronem ryżowym i ziołami.
Curry Laksa – Ramen Południowo-Wschodniej Azji. 💛

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *