Zrobiłem wegański makaron ramen tantanmen z klopsikami roślinnymi z przepisu ze strony Ikea.
Przez przypadek jakiś czas temu natknąłem się na przepis na wegański ramen na stronie najpopularniejszego sklepu meblowego na świecie. W ramach akcji promocyjnej klopsików roślinnych, które weszły już jakiś czas temu, Ikea przygotowała 20 przepisów wegetariańskich i wegańskich z ich wykorzystaniem. Przepisy wydają się być bardzo smaczne i różnorodne, na przykład – Szwedzkie pierogi z klopsikami czy leśna pizza wegańska z klopsikami. Zawierają też sporo błędów interpunkcyjnych, zgubionych literek i nie wykorzystanych wymienionych składników w przygotowaniu. Niestety żaden z nich nie posiada autora ani zdjęć gotowych dań, dlatego pokusiłem się na zrobienie jednego z nich, a wybór padł na ramen, który w ostatnim czasie szczytuje w rankingu popularności. Wszyscy chcą go jeść, a nowe knajpy go oferujące wyrastają jak grzyby po deszczu.
Zaznaczę, że nie jest to mój przepis, jedynie jego interpretacja, wykonanie i zrobienie zdjęć. Sam byłem bardzo ciekawy jak wygląda i smakuję, linki do przepisów znajdują się w tekście, całość przeklejona ze strony. Zupka wyszła naprawdę pyszna w smaku, mimo, że zrobiłem ją na bulionie ze słoiczka. Głęboka w smaku, kremowa, mocno tłuściutka, idealnie smakowała z klopsikami.
Może zrobić wszystkie przepisy z ich strony?

Zrobimy go bardzo szybko ok. 30 minut, jeżeli mamy gotowy bulion warzywny.
Ikea ramen:
- 3 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki czosnku
- łyżka sosu Lao Gan Ma (opcjonalnie, kupiłem specjalnie w sklepie azjatyckim, jednak jeżeli nie macie, dajcie więcej oleju chilli)
- pół szklanki masła orzechowego (dałem mniej, bo ta ilość mnie trochę przeraziła)
- 4 łyżeczki tahini
- 2 łyżki oleju sezamowego (którego nie było w składnikach, jedynie w przygotowaniu)
- 1 l wywaru roślinnego
- klopsiki roślinne IKEA
- 2 łyżeczki oleju chilli
- 2 łyżeczki suszonego chilli
- 4 porcje makaronu ramen
- 5 zielonych cebulek
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- pół łyżeczki pasty wasabi (w przygotowaniu pominięto wasabi, dlatego dałem ją przy maśle orzechowym)
- kapusta pak choy (nie miałem)
- szalotka
- sezam
Ikea ramen krok po kroku:
- Olej rozgrzej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj imbir i czosnek i gotuj na jasny, złoty kolor, około 3 minut
- Dodaj zieloną cebulę, sos z czarnej fasoli, olej sezamowy i olej chili, gotuj przez 2 minuty
- Dodaj bulion, masło orzechowe, sos sojowy, tahini i pastę chili
- Mieszaj do połączenia, zmniejsz ogień do niskiej temperatury i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut
- W międzyczasie, na patelni, usmaż klopsiki.
- Do klopsików dodajemy szklanki mieszanki bulionowej, dla smaku. (pominąłem ten krok)
- Kluski ugotować zgodnie z instrukcją w opakowaniu i odsączyć
- Włożyć kluski do miski i nałożyć pak choy, bulion i klopsiki
- Udekorować zieloną cebulą, sezamem, szalotką, i zieleniną



Smacznego! 🌱
Więcej azjatyckich inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.