Szybki makaron bún z ulubionymi warzywami i tofu w aromatycznym sosie 5 smaków. Comfort food w najczystszej postaci.
Bardzo prosty smażony makaron ryżowy, zawszę go robię gdy nie mam pomysłu na obiad czy kolację, a w lodówce czeka kilka warzyw, które możecie niedbale pokroić i od niechcenia i ewentualnie dodać tofu w kostkach. Możecie eksperymentować i dodawać różne warzywa, robić z tofu lub bez. Wychodzi bardzo orientalny, przez przyprawy, które wchodzą w skład mieszanki 5 smaków – anyż, cynamon, ziarna kolendry, pieprz syczuański, goździki. Makaron ryżowy znany jest tego, że wszystkie te smaki pochłania jak gąbka, a wszystko wychodzi na bardzo uzależniającą miskę, pełną umami.
Myślę, że w granicach 30 minut powinniście się zamknąć, na dwie spore porcję.
Makaron ryzowy 5 smaków:
- 200g makaronu ryżowego (płaskiego)
- kostka tofu naturalnego
- cebula
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- kawałek pora
- mała cukinia
- ½ papryki
- marchewka
- kawałek białej kapusty (pekinka też będzie ok)
- ½ daikon (biała rzepa)
- sos sojowy 4 łyżki
- cukier brązowy 1 łyżeczka
- sriracha 1 łyżka
- ocet ryżowy 1 łyżka
- mieszanka przypraw 5 smaków 1 łyżeczka (ja używam tej i jest da best)
- sól, olej do smażenia, woda
- na wykończenie: szczypior, natka kolendry, prażona cebulka, miażdżone orzeszki ziemne, sezam.
Makaron ryżowy 5 smaków:
- Makaron ryżowy wkładamy do większej miski i zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą.
- Przygotowujemy wszystkie warzywa. Cebulę kroimy w pióra, czosnek i imbir ścieramy na tarce. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w mniejsze kawałki o ulubionej wielkości. Białą kapustę szatkujemy.
- Tofu odciskamy z wody i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy mocno patelnie z olejem, najlepiej woka. Smażymy tofu ze wszystkich stron, na koniec podlewamy go 2 łyżkami sosu sojowego, czekamy, aż odparuje i zdejmujemy z patelni.
- Do tej samej patelni dolewamy odrobine oleju i wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy czosnek, imbir i trochę solimy. Następnie dorzucamy wszystkie pozostałe warzywa i smażymy na dużym ogniu, rzadko mieszając.
- Przygotowujemy sos, mieszamy ze sobą: 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wody, 5 smaków, srirache, ocet ryżowy, cukier.
- Gdy warzywa będą przysmażone, dorzucamy makaron ryżowy, mieszamy energicznie, żeby się nie posklejał. Zalewamy sosem, dodajemy kostki tofu. Całość mieszamy, przekładamy do naczynia, dodajemy składniki na wykończenie.
Tips & tricks:
*Ważne, żeby warzywa smażyć krótko, ale na dużym gazie. Tak, żeby były jędrne, nie przegotowane, bo będą się rozwalać.
*Nie przegotujcie makaronu ryżowego, bo zamiast niego wyjdzie papka.
*Próbujcie dodawać różnych warzyw, żeby znaleźć waszą ulubioną kombinację.
Smacznego! 🌱
Orientalne pomysły:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.