Przejdź do treści

Placki dyniowe z kimchi oraz ziemniaczane z kiszoną kapustą.

Dziś aż dwa przepisy w jednym.
Pierwszy to inspirowane kuchnią koreańską, placki z tartej dyni z dodatkiem kimchi i srirachy. 🌶🇰🇷
Drugi bardziej w kierunku polskich smaków, placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. 🇵🇱

Zawsze lubiłem placki ziemniaczane, kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to na wielkiej patelni smażyło się placki dla całej rodziny na działce w lecie. Każdy oddelegowany do innej roli, jedni obierają ziemniaki, drudzy trą, trzeci smażą. Oczywiście najgorszą prace dostawał najtwardszy, czyli tarcie cebuli. Bo jak się już takie placki robiło to z kilku kilogramów ziemniaków od razu. Dlatego zawsze gdy je robie podróżuje wspomnieniami w te rejony, dlatego gotowanie jest taki magiczne. Postanowiłem troszkę polecieć bardziej w kuchnie fusion i połączyć wspomniane klasyczne placki i je podkręcić. A jak wiadomo jesień za oknem, dynia zawsze czeka na eksperymenty. Wystarczyło ją tylko potraktować jak ziemniaki, zetrzeć surową na tarce. Dyniowe placuszki wyszły nieziemsko! Po usmażeniu dynia mięknie, kimchi podkręca smak, a sriracha zaostrza. Przepis na kimchi znajdziecie tutaj.
A ziemniaczane placki z kiszoną kapustą to jest dopiero sztos! W smaku kwaśne i słone. Jesień kiszonkami stoi, dlatego używajcie ich jak najwięcej. Oba przepisy są turbo proste i turbo pyszne. Placuszki wychodzą mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz.

Na 9 średnich placków, 30 minut.

Dyniowe placki z kimchi:

  • 500g tartej dyni (użyłem hokkaido)
  • 300g kimchi
  • mała cebula
  • łyżeczka soli
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżka srirachy
  • olej roślinny do smażenia
  • opcjonalnie kolendra i sriracha do podania

  1. Dynie przekrajamy, wyciągamy miąższ. Jeżeli używacie odmiany hokkaido to nie musicie jej nawet obierać. Ścieramy na tarce o grubych oczkach około 500g dyni. Cebulę również trzemy. Przekładamy do miski.
  2. Do tartej dyni dodajemy ok. 300g kimchi. Jeżeli jest w sporych kawałkach możemy przesiekać co nieco.
  3. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy. Dynia puści troszkę wody.
  4. Dynia potrzebuje nieco więcej mąki do sklejenia, nie jest tak wodnista jak ziemniaczki. Wsypujemy po 5 łyżek mąki ziemniaczanej i pszennej.
  5. Zostało nam już tylko dodać łyżkę srirachy, mieszamy całość. Masa jest już gotowa do smażenia.
  6. Smażymy na większej patelni z dosyć sporą ilością oleju, na złoty kolor po obu stronach. Podajemy ze świeżą kolendrą i polane srirachą.

Na 6 średnich placków, 30 minut.

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą:

  • 500g tartych ziemniaków
  • 300g kiszonej kapusty
  • mała cebula
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia
  • opcjonalnie majonez i szczypiorek do podania

  1. Ziemiaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule również ścieramy. Przekładamy do miski.
  2. Do tartych ziemniaków dodajemy łyżeczkę soli.
  3. Kapustę kiszoną siekamy niedbale na mniejsze kawałki. Dodajemy do startych ziemniaków
  4. Wsypujemy po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej.
  5. Całość mieszamy.
  6. Smażymy na większej patelni z dosyć sporą ilością oleju, na złoty kolor po obu stronach. Nie bójcie się, że ziemniaczki się nie zrobią przez kwas z kapusty. Będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Podajemy z majonezem i szczypiorkiem.

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *