Przejdź do treści

Chrupiące stripsy z boczniaka jak z KFC 🍗

Mięciutkie w środku, chrupkie na zewnątrz. Przepis na wegańskie stripsy boczniakowe z panierką jak z KFC.

Pokazywałem Wam już jak zrobić kalafiora jak z KFC, teraz przyszła kolej na boczniaka, który idealnie się nadaje na zrobienie stripsów z chrupiącą panierką, z płatkami kukurydzianymi. Opanierowane w mące wymieszanej z dużą ilością przypraw, usmażone w głębokim tłuszczu, uzależniają i macie ochotę wziąć następnego. Boczniak nadaję się idealnie do panierowania, po krótkim smażeniu w oleju mięknie, ale nie traci kształtów, można powiedzieć, że w konsystencji przypomina mięso.

KFC boczniak:

  • 500g boczniaków
  • 300g mąki pszennej
  • mleko roślinne
  • olej do smażenia
  • 150g płatków kukurydzianych (corn flakes np.)
  • mieszanka przypraw
    • łyżeczka płatków chilli (lub chilli w proszku)
    • 2 łyżeczki oregano
    • 2 łyżeczki czosnku w proszku
    • 2 łyżeczki pieprzu białego (lub ziołowego)
    • łyżeczka tymianku
    • 3 łyżeczki papryki słodkiej
    • łyżeczka majeranku
    • łyżeczka msg lub pokruszona kostka bulionowa warzywna (opcjonalnie)
    • 2 łyżeczki soli
    • łyżeczka sody oczyszczonej

KFC boczniak krok po kroku:

  1. Boczniaki zostawiały w całości, ewentualnie jak są bardzo duże, to rwiemy na pół lub mniejsze kawałki.
  2. Mąkę wsypujemy do dużego pojemnika/miski i dodajemy wszystkie przyprawy i sól, mieszamy dokładnie.
  3. Płatki kukurydziane kruszymy w dłoniach na mniejsze kawałki.
  4. Przygotowujemy trzy miski/pojemniki najlepiej większe na: mąkę z przyprawami, płatki kukurydziane i mleko roślinne.
  5. Boczniaki panierujemy w następujący sposób: moczymy najpierw w mleku, następnie w mące z przyprawami, znowu mleko, płatki kukurydziane i na koniec mąka z przyprawami. Takie dwukrotnie panierowanie robi robotę, bo mamy grubą panierkę i pewność, że cały boczniak jest równo zapanierowany.
  6. Smażymy w głębokim oleju, przez około 3 minuty każdy kawałek.

Tips & tricks:
*Najlepiej smakują z fryteczkami i colesławem, przepis na niego znajdziecie tutaj.
*Panierować najlepiej w dużych pojemnikach, wtedy możemy potrząsać miską, bez dotykania boczniaków, nie ubrudzicie sobie tak bardzo rąk.

Smacznego! 🌱


Więcej foodpornu:

KFC – Kentucky Fried Couliflower. Kalafior jak z KFC.
Wegeburgery z czarnej fasoli.
Domowy wegański kebab na kiju z kotletów sojowych. 🌯

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *