Shaorma, döner kebab, gyros (wstaw ulubioną nazwę) jak z kebsa tylko w całości wegański, mega mięsny i zrobiony w domowym piekarniku!
Chodziło mi to od dłuższego czasu po głowie, zrób kebab z kotletów sojowych tylko taki prawilny, jak z kebsika, żeby stał pionowo i można go było ciąć nożem i nakładać wprost do pity bądź na talerz. Zrobiłem, i wiecie co, nie żałuję i wy też powinniście spróbować! Gdy zrobiłem pierwsze cięcie, a soczyste sojowe mięsko zaczęło ładnie odchodzić i ujrzałem ten kolor i tą mięsną teksturę w środku, aż zaniemówiłem i cieszyłem się jak dziecko, które dostało nową zabawkę.
Pewnie wiedzieliście, że z kotletów sojowych można wyczarować cuda, a w szczególności dobry gyrosik, jednak próbowaliście w takiej formie? To jest kompletny game changer wegańskiego foodpornu. Możecie używać tego przepisu też niekoniecznie nabijając kotlety na szpikulec, usmażcie lub upieczcie w piekarniku też będą rewelacyjne! Najlepiej wchodzi z sosem czosnkowym, frytkami i surówką, czyli podane tak jak w kebabie.
Godzina plus czas marynowania kotletów. Na dużo porcji 😅
Kebab z kija:
- 200g kotletów sojowych suchych (2 opakowania)
- 1l bulionu warzywnego (w ostateczności z 2 kostek warzywnych)
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw gyros
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- metalowy szpikulec do szaszłyków bądź drewniane patyczki
- duży ziemniak
Kebab z kija:
- Kotlety sojowe namaczamy w gorącym bulionie, aż będą miękkie, jednak uważajcie, żeby nie trzymać ich za długo bo zaczną się rozpadać.
- Odcedzamy kotlety, gdy ostygną przekładamy do większego zamykanego pojemnika.
- Przygotowujemy marynatę. Łączymy ze sobą sos sojowy, olej, przyprawę gyros, cukier. Zalewamy kotlety, lekko potrząsamy pudełkiem, żeby każdy kawałek był w marynacie. Wkładamy do lodówki minimum na godzinę, a najlepiej na noc.
- Robimy bardzo dużego szaszłyka z kotletów sojowych, nabijając po kolei każdego, ściskamy mocno.
- Pieczemy w piekarniku w 220°C (góra-dół) przez około 40 minut, obracając, tak, żeby każda jego strona była przypieczona. Najlepiej robić to na kratce, która pod spodem ma blaszkę, ponieważ z kebsika mocno kapie marynata.
- Wyjmujemy z piekarnika, nabijamy na dużego ziemniaka przeciętego na pół, tak żeby szaszłyk stał pionowo i dało się go kroić z góry na dół.
Tips & tricks:
*W internecie można kupić takie specjalne szpikulce do kebaba co by ułatwić sobie pracę.
*Próbowałem zrobić tak, żeby już nabity kebab na ziemniaka upiec pionowo w piekarniku, jednak to nie wychodzi, ponieważ ziemniak mięknie i wszystko się rozpada.
*Możecie spróbować zrobić gyros bez nabijania, wyjdzie tak samo dobry jednak bez efektu wow.
*Jeżeli robicie z drewnianych patyczków do szaszłyków, może wam jeden nie starczyć. Najlepiej nabijcie na kilka, wtedy będzie stabilniejsza konstrukcja i wszystko sie zmieści.
Smacznego! 🌱
Więcej foodpornu:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
Ja dawaalam cebulkę przekrojoną na pół jako stojak na patyki i było ekstra , druga połówka lądowała na samej górze.
a czy przy pieczeniu kebab utrzymał się pionowo? czy było robione na “leżąco”?
okej ani to rewolucyjne, ani szczególnie smaczne, zwykle sojaki z przyprawa do kebsa, przy takim czasie pieczenia wychodzą suche i trochę się spaliły a trzymałem je nawet krócej, może na blaszce z papierem albo na stojąco by wyszedł lepszy. Nie wiem dlaczego autor tak się zachwyca smakiem i opcja podania, serio. A i nie polecam używać gotowego bulionu w kostkach ani sloiczku bo wyjdzie ultra słone.
Dzięki za opinie, nie każdemu musi smakować to co robie jednak dużo zależy też od tego jak ktoś owe danie przygotuje 🙂
Już od kilku osób dostawałem pozytywny feedback, że są zajebiste i mi też bardzo smakowały. Chętnie zobaczę rewolucyjny kebab wegański w Pana wykonaniu, może się czegoś nauczę.