Domowy wega艅ski kebab na kiju z kotlet贸w sojowych. 馃

Shaorma, d枚ner kebab, gyros (wstaw ulubion膮 nazw臋) jak z kebsa tylko w ca艂o艣ci wega艅ski, mega mi臋sny i zrobiony w domowym piekarniku!

Chodzi艂o mi to od d艂u偶szego czasu po g艂owie, zr贸b kebab z kotlet贸w sojowych tylko taki prawilny, jak z kebsika, 偶eby sta艂 pionowo i mo偶na go by艂o ci膮膰 no偶em i nak艂ada膰 wprost do pity b膮d藕 na talerz. Zrobi艂em, i wiecie co, nie 偶a艂uj臋 i wy te偶 powinni艣cie spr贸bowa膰! Gdy zrobi艂em pierwsze ci臋cie, a soczyste sojowe mi臋sko zacz臋艂o 艂adnie odchodzi膰 i ujrza艂em ten kolor i t膮 mi臋sn膮 tekstur臋 w 艣rodku, a偶 zaniem贸wi艂em i cieszy艂em si臋 jak dziecko, kt贸re dosta艂o now膮 zabawk臋.

Pewnie wiedzieli艣cie, 偶e z kotlet贸w sojowych mo偶na wyczarowa膰 cuda, a w szczeg贸lno艣ci dobry gyrosik, jednak pr贸bowali艣cie w takiej formie? To jest kompletny game changer wega艅skiego foodpornu. Mo偶ecie u偶ywa膰 tego przepisu te偶 niekoniecznie nabijaj膮c kotlety na szpikulec, usma偶cie lub upieczcie w piekarniku te偶 b臋d膮 rewelacyjne! Najlepiej wchodzi z sosem czosnkowym, frytkami i sur贸wk膮, czyli podane tak jak w kebabie.


Godzina plus czas marynowania kotlet贸w. Na du偶o porcji 馃槄

Kebab z kija:

  • 200g kotlet贸w sojowych suchych (2 opakowania)
  • 1l bulionu warzywnego (w ostateczno艣ci z 2 kostek warzywnych)
  • 5 艂y偶ek sosu sojowego
  • 5 艂y偶ek oleju
  • 2 艂y偶eczki mieszanki przypraw gyros
  • 2 艂y偶eczki cukru br膮zowego
  • metalowy szpikulec do szasz艂yk贸w b膮d藕 drewniane patyczki
  • du偶y ziemniak

Kebab z kija:

  1. Kotlety sojowe namaczamy w gor膮cym bulionie, a偶 b臋d膮 mi臋kkie, jednak uwa偶ajcie, 偶eby nie trzyma膰 ich za d艂ugo bo zaczn膮 si臋 rozpada膰.
  2. Odcedzamy kotlety, gdy ostygn膮 przek艂adamy do wi臋kszego zamykanego pojemnika.
  3. Przygotowujemy marynat臋. 艁膮czymy ze sob膮 sos sojowy, olej, przypraw臋 gyros, cukier. Zalewamy kotlety, lekko potrz膮samy pude艂kiem, 偶eby ka偶dy kawa艂ek by艂 w marynacie. Wk艂adamy do lod贸wki minimum na godzin臋, a najlepiej na noc.
  4. Robimy bardzo du偶ego szasz艂yka z kotlet贸w sojowych, nabijaj膮c po kolei ka偶dego, 艣ciskamy mocno.
  5. Pieczemy w piekarniku w 220掳C (g贸ra-d贸艂) przez oko艂o 40 minut, obracaj膮c, tak, 偶eby ka偶da jego strona by艂a przypieczona. Najlepiej robi膰 to na kratce, kt贸ra pod spodem ma blaszk臋, poniewa偶 z kebsika mocno kapie marynata.
  6. Wyjmujemy z piekarnika, nabijamy na du偶ego ziemniaka przeci臋tego na p贸艂, tak 偶eby szasz艂yk sta艂 pionowo i da艂o si臋 go kroi膰 z g贸ry na d贸艂.

Tips & tricks:
*W internecie mo偶na kupi膰 takie specjalne szpikulce do kebaba co by u艂atwi膰 sobie prac臋.
*Pr贸bowa艂em zrobi膰 tak, 偶eby ju偶 nabity kebab na ziemniaka upiec pionowo w piekarniku, jednak to nie wychodzi, poniewa偶 ziemniak mi臋knie i wszystko si臋 rozpada.
*Mo偶ecie spr贸bowa膰 zrobi膰 gyros bez nabijania, wyjdzie tak samo dobry jednak bez efektu wow.
*Je偶eli robicie z drewnianych patyczk贸w do szasz艂yk贸w, mo偶e wam jeden nie starczy膰. Najlepiej nabijcie na kilka, wtedy b臋dzie stabilniejsza konstrukcja i wszystko sie zmie艣ci.

Smacznego! 馃尡


Wi臋cej foodpornu:

KFC 鈥 Kentucky Fried Couliflower. Kalafior jak z KFC.
Bitki sojowe w sosie w艂asnym.
Prosty, sma偶ony makaron ry偶owy 5 smak贸w z tofu i warzywami.聽馃ア

馃憞馃徎 Zapraszam na moje socjale 馃憞馃徎


Sprawd藕 moje ostatnie przepisy!

4 my艣li na “Domowy wega艅ski kebab na kiju z kotlet贸w sojowych. 馃”

  1. okej ani to rewolucyjne, ani szczeg贸lnie smaczne, zwykle sojaki z przyprawa do kebsa, przy takim czasie pieczenia wychodz膮 suche i troch臋 si臋 spali艂y a trzyma艂em je nawet kr贸cej, mo偶e na blaszce z papierem albo na stoj膮co by wyszed艂 lepszy. Nie wiem dlaczego autor tak si臋 zachwyca smakiem i opcja podania, serio. A i nie polecam u偶ywa膰 gotowego bulionu w kostkach ani sloiczku bo wyjdzie ultra s艂one.

    1. Dzi臋ki za opinie, nie ka偶demu musi smakowa膰 to co robie jednak du偶o zale偶y te偶 od tego jak kto艣 owe danie przygotuje 馃檪
      Ju偶 od kilku os贸b dostawa艂em pozytywny feedback, 偶e s膮 zajebiste i mi te偶 bardzo smakowa艂y. Ch臋tnie zobacz臋 rewolucyjny kebab wega艅ski w Pana wykonaniu, mo偶e si臋 czego艣 naucz臋.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *