Kalafior w stylu nóżek w panierce jak z KFC. Z coleslawem i frytkami. Wegański food porn.
Kalafior stał sie zamiennikiem mięsa na roślinnych talerzach. Steki z kalafiora, kalafior w sosie teriyaki, czy cały pieczony w przyprawach. Dlaczego? W sumie nie wiadomo, może dlatego, że po lekkim gotowaniu czy pieczeniu jest podobny w konsystencji do mięsa? Można go piec w całości jak kurczaka, lub odcinać różyczki, które są podobne w kształcie do nóżek z kurczaka. A najlepsze jest to, że nie ma piór! 😜 Zapanierowany kalafior w sekretnej mieszance przypraw kfc, smażony w głębokim tłuszczu, wychodzi chrupiący i pyszny. Do tego klasyczna surówka coleslaw i fryteczki. Idealny finger food na imreze! Każdy może wziąć różyczkę w łapkę i zobaczyć czy kalafior kfc to jego bajka czy nie.
Kalafior KFC:
- kalafior główka
- mleko roślinne szklanka
- mąka pszenna 300g (może być inna bezglutenowa)
- olej do smażenia np. rzepakowy ok. ½ litra
- mieszanka przypraw:
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki pieprzu białego
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka gorczycy mielonej
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka glutaminianu sodu (można pominąć)
- Odcinamy głąb kalafiora i następnie porcjujemy go na różyczki, jedne wyjdą mniejsze drugie większe. Odkładamy na bok.
- Robimy mieszankę przypraw kfc, wszystkie przyprawy mieszamy z 300g. mąki. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy panierować.
- Do miseczki wlewamy mleko roślinne. Każdy kawałek kalafiora maczamy najpierw w mleku, a następnie w mieszance przypraw z mąką. Czynność powtarzamy dwa razy na każdy kawałek kalafiora, żeby panierka była porządna.
- Rozgrzewamy olej w małym garnku. Jeżeli macie fryturę lub urządzenie do smażenia na parze, można użyć.
- Kalafiora wkładamy partiami do rozgrzanego oleju i smażymy, aż panierka będzie złota i chrupiąca, a kalafior w środku al dente. Idealnie łączy się z frytkami i coleslawem!
Surówka coleslaw:
- ½ kapusty białej lub pekińskiej
- 1 marchewka
- kawałek pora lub cebulki
- 3 łyżki majonezu
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka syropu z agawy lub innego słodziwa
- sól, pieprz
- Kapustę szatkujemy drobno.
- Marchew obieramy i ścieramy na małych oczkach
- Cebulę bądź pora kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy majonez, sok z cytryny, ocet, sól, pieprz, coś słodkiego.
- Mieszamy i gotowe.
Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.