KFC – Kentucky Fried Couliflower. Kalafior jak z KFC.

Kalafior w stylu nóżek w panierce jak z KFC. Z coleslawem i frytkami. Wegański food porn.

Kalafior stał sie zamiennikiem mięsa na roślinnych talerzach. Steki z kalafiora, kalafior w sosie teriyaki, czy cały pieczony w przyprawach. Dlaczego? W sumie nie wiadomo, może dlatego, że po lekkim gotowaniu czy pieczeniu jest podobny w konsystencji do mięsa? Można go piec w całości jak kurczaka, lub odcinać różyczki, które są podobne w kształcie do nóżek z kurczaka. A najlepsze jest to, że nie ma piór! 😜 Zapanierowany kalafior w sekretnej mieszance przypraw kfc, smażony w głębokim tłuszczu, wychodzi chrupiący i pyszny. Do tego klasyczna surówka coleslaw i fryteczki. Idealny finger food na imreze! Każdy może wziąć różyczkę w łapkę i zobaczyć czy kalafior kfc to jego bajka czy nie.

Kalafior KFC:

  • kalafior główka
  • mleko roślinne szklanka
  • mąka pszenna 300g (może być inna bezglutenowa)
  • olej do smażenia np. rzepakowy ok. ½ litra
  • mieszanka przypraw:
    • 3 łyżeczki papryki słodkiej
    • 3 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
    • 2 łyżeczki pieprzu białego
    • 2 łyżeczki czosnku w proszku
    • 1 łyżeczka gorczycy mielonej
    • 1 łyżeczka chilli w proszku
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka imbiru
    • 1 łyżeczka glutaminianu sodu (można pominąć)

  1. Odcinamy głąb kalafiora i następnie porcjujemy go na różyczki, jedne wyjdą mniejsze drugie większe. Odkładamy na bok.
  2. Robimy mieszankę przypraw kfc, wszystkie przyprawy mieszamy z 300g. mąki. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy panierować.
  3. Do miseczki wlewamy mleko roślinne. Każdy kawałek kalafiora maczamy najpierw w mleku, a następnie w mieszance przypraw z mąką. Czynność powtarzamy dwa razy na każdy kawałek kalafiora, żeby panierka była porządna.
  4. Rozgrzewamy olej w małym garnku. Jeżeli macie fryturę lub urządzenie do smażenia na parze, można użyć.
  5. Kalafiora wkładamy partiami do rozgrzanego oleju i smażymy, aż panierka będzie złota i chrupiąca, a kalafior w środku al dente. Idealnie łączy się z frytkami i coleslawem!

Surówka coleslaw:

  • ½ kapusty białej lub pekińskiej
  • 1 marchewka
  • kawałek pora lub cebulki
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu z agawy lub innego słodziwa
  • sól, pieprz
  1. Kapustę szatkujemy drobno.
  2. Marchew obieramy i ścieramy na małych oczkach
  3. Cebulę bądź pora kroimy w drobną kostkę.
  4. Dodajemy majonez, sok z cytryny, ocet, sól, pieprz, coś słodkiego.
  5. Mieszamy i gotowe.

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *