Pyszne wegańskie burgery zrobione z czarnej fasoli, o smaku bbq.
Bardzo proste burgery, idealne do zamknięcia w bułeczkę z tego przepisu. Z domowym sosem bbq, burakiem dla koloru, łodyżkami kolendry. Możecie je zrobić z suchej, gotowanej fasoli, lub gotowej z puszki.
Godzina na 6 kotlecików.
Birgery z czarnej fasoli:
- 250g suchej fasoli czarnej (lub puszka gotowanej)
- mały burak
- duża czerwona cebula
- ząbek czosnku
- łodygi kolendry świeżej (można zastąpić kolendrą w ziarnach)
- łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka musztardy
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżeczka papryki słodkiej i słodkiej wędzonej
- łyżeczki soli
- świeże mielony pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu BBQ
- sos BBQ: 500ml passaty pomidorowej, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru brązowego, kilka kropel dymu wędzarniczego, ½ łyżeczki czosnku w proszku
Burgery z czarnej fasoli krok po kroku:
- Zaczynamy od namoczenia fasoli, co najmniej 6 godzin w wodzie, następnie odcedzamy, zalewamy świeża wodą i gotujemy z odrobiną sody i soli. Po godzinie fasola powinna być miękka.
- Przygotowujemy sos BBQ. Passate wlewamy na patelnie, dodajemy sos sojowy, kilka kropel dymu, sól, cukier, czosnek w proszku. Sos redukujemy na małym gazie, aż będzie gęsty.
- Ugotowaną fasole, tłuczemy przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków, chodzi o to, żeby fasola nie była papką, tylko miała wyczuwalne mniejsze i większe kawałki.
- Do fasoli ścieramy na małych oczkach buraka, dodajemy sos sojowy, posiekane łodygi kolendry, musztardę, olej, bułkę tartą i przyprawy.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy. Smażymy cebule z czosnkiem na oleju z odrobiną soli – dodajemy do fasoli.
- Do masy na burgery dodajemy 2 łyżki naszego domowego sosu BBQ. Mieszamy całość, przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia.
- Formujemy burgery, z masy powinno wyjść 6 kotlecików. Bierzemy do łapek, formujemy kulkę, następnie spłaszczamy i kształtujemy boki, odkładamy na blaszkę.
- Pieczemy 40 minut w 200°C, góra-dół. Przed włożeniem do burgera, można je jeszcze usmażyć na patelni z odrobiną oleju.
- Składamy burgera, z naszym roślinnym koltecikiem, ja swoje zrobiłem z kiszonym, pomidorem, sałatą, czerwoną cebulą, listkami kolendry, sosem BBQ, limonkowym majonezem.
Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
To jest autentycznie najlepszy wegańskie burger jaki miałam okazję gotować! Chylę czoła
Dzięki!