Budyniowa tarta z rabarbarem i kruszonką rafaello.

Wegańska tarta słodko kwaśna, z rabarbarem, budyniem waniliowym i kruszonką o smaku rafaello zrobiona z migdałów, orzechów laskowych, herbatników i wiórków kokosowych.

Ah wiosna i rabarbar musiał wpaść mi w ręce. Od razu wiedziałem, że to będzie coś słodkiego, a jak mnie obserwujecie to wiecie, że z tym u mnie nie po drodze. Jednak zapas wegańskiej Kasi w lodówce skierował mnie na wymyślenie tarty. Robiłem ją już dwa razy i za każdym była wyśmienita. Za pierwszym kruszonkę położyłem na gorze, co nie zdało egzaminu, ponieważ lekko się przypaliła. Co oczywiście nie przeszkadzało w zjedzeniu jej w całości. 😅 Przy drugim podejściu kruszonkę dałem pod rabarbar, co dużo lepiej zdało egzamin. W smaku słodki budyń i kruszonka przegryza się z kwaskowatym rabarbarem co daje super połączenie. Kruszonkę o smaku rafaello zrobiłem przez przypadek, połączylem ze sobą składniki, spróbowałem i od razu na myśl przyszedł mi właśnie ten słodycz, połączenie orzechów z wiórkami kokosowymi. Jeżeli pokusicie się o fantazyjne ułożenie rabarbaru na tarcie, od razu zyska na wyglądzie, chęci zjedzenia i prawdopodobnie smaku.

Jak wybrać rabarbar i ułożyć geometryczny wzór?

Rabarbar wybieramy, jeżeli oczywiście mamy taką możliwość, takiej samej wielkości, przyda nam się to przy chęci ułożenia geometrycznego wzoru. Wybieramy najbardziej czerwone łodygi oraz świeże, takie które się nie wyginają tylko są jędrne i twarde. Rabarbar zaczyna się w kwietniu i można go zdobyć przez całe lato, jednak najlepszy jest wiosną. Żeby ułożyć geometryczny wzór jak mój, musicie pokroić rabarbar pod kątem, tak, żeby wszystkie jego boki miały taką samą długość ok. 2-3cm, coś na kształt rombów czy diamencików. Następnie zaczynamy od ułożenia pierwszego kwiatka z 6 kawałków, później zauważycie gdzie trzeba dokładać kolejne kawałki, tak żeby pokryć cały wierzch tarty. Oczywiście możecie też niedbale rzucić rabarbar na tartę, też będzie dobre, jednak bez fancy efektu.

ok. 45 minut.

Tarta z rabarberem.

  • 5-7 łodyg rabarbaru (najlepiej tej samej wielkości/średnicy)
  • 125g margaryny wegańskiej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mąki pszennej (lub innej gf)
  • 30g herbatników (patrzcie na skład bo większość jest nie wegańska)
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 30g migdałów
  • 30g orzechów laskowych
  • 30g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki czegoś słodkiego w płynie (miód z mniszka, syrop klon, z agawy)

Tarta z rabarbarem krok po kroku.

  1. Przygotowujemy ciasto na spód tarty. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy pokrojoną margarynę na mniejsze części, dodajemy cukier, sól proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, powinno być odrobine za suche, teraz dodajemy mleko sojowe, zagniatamy i powinno mieć idealna konsystencję.
  2. Ciasto na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy, odrobinę więcej niż mamy średnicę foremki na tartę. Wykładamy foremkę ciastem, ścinamy nadprogramowe boki. Jeżeli zostanie wam jeszcze ciasto możecie je dokleić do tarty. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki.
  3. Przygotowujemy budyń według opakowania, polecam dać mniej mleka niż tam jest, otrzymamy gęstszy budyń. Po zrobieniu odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Rabarbar myjemy i obieramy, wystarczy, że nożem będziecie zaczepiać wierzchnie łyka i odrywać, będą same odchodziły. Kroimy pod kątem, (jeżeli chcemy ułożyć geo wzór) tak, żeby wszystkie jego boki miały równą długoś.
  5. Przygotowujemy kruszonkę rafaello, orzechy miażdżymy w moździerzu lub blenderze na mniejsze kawałki, kruszymy herbatniki i dodajemy wiórki. Dodajemy 2 łyżeczki słodziwa w płynie i mieszamy razem.
  6. Składamy tartę w całość. Ostudzony budyń wylewamy na wyłożony ciastem spód tarty, następnie sypiemy kruszonką i na koniec układamy kwiatki, każdy z 6 kawałków rabarbaru.
  7. Pieczemy 35 minut w 180°C, góra-dół.

Smacznego! 🌱


Więcej wiosennych inspiracji:

Tradycyjny wiosenny chłodnik wegański z botwinki.
Zielone szparagi z wegańskim sosem holenderskim plus zasmażana młoda kapusta.
Gołąbki z młodej kapusty i całych młodych ziemniaków.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *