Przejdź do treści

Rzodkiew małosolna i kiszona.

Rzodkiewki są idealne do kiszenia, możecie je zrobić małosolne lub kiszone. To dobry sposób jeżeli nie podchodzą wam ogórki kiszone lub kapusta, a chcecie jeść więcej naturalnych probiotyków.

Sezon na rzodkiewkę czas start! 🌱

Co prawda narazie kupicie jedynie szklarniowe, ale już polskie. Te najbardziej smaczne, prosto ze słonecznego pola dostaniecie na przełomie maja i czerwca. Na targach, bazarkach czy supermarketach zaczynaja się licznie pojawiać w cenie około 2,50 od pęczka. Jest zaliczana do nowalijek, czyli pierwszych młodych warzyw ukazujących się w nowym sezonie wiosną.

Rzodkiewka była już znana w starożytnym Egipcie, zaś Rzymianie hodowali ją w wielu odmianach. Regularna jej uprawa zaczęła się w Niemczech w XIIIw. i była to jedna z pierwszych roślin uprawnych zabranych na kontynent amerykański. 🚢

Posiada lekko piekący, gorzki smak i muszę się wam przyznać, że nie przepadam za rzodkiewką. 😂 Jednak staram się ją odczarować i przygotowałem dla Was kilka przepisów z jej udziałem.

rzodkiewki kilka minut po zalaniu wrzątkiem

Rzodkiewka małosolna jest pyszna! w smaku przypomina na samym początku ogórka małosolnego, jednak później pojawia się łagodny smak rzodkiewki z lekkim pikantnym zakończeniem. Podczas procesu fermentacji rzodkiewka traci swój różowy kolor, za to woda, w której się kisi robi się jasno różowa. Jest jędrna i chrupka, idealna na wiosenne kanapeczki, lub dodatek do sałatek.

15 minut plus dzień kiszenia.

Rzodkiew małosolna (duży słoik):

  • pęczek rzodkiewek (lub więcej)
  • zestaw do kiszenia (kawałek chrzanu, czosnek, baldachim kopru z łodygą)
  • sól łyżka na litr wody (najlepiej kamienna, jednak sprawdzi się każda)
  • opcjonalnie liście wiśni lub porzeczek

Rzodkiewka małosolna krok po kroku:

  1. Przygotowujemy rzodkiewki, odkrawamy liście i moczymy rzodkiewki w wodzie, żeby pozbyć się resztek piachu czy ziemi.
  2. Przygotowujemy słoik do kiszenia, najlepiej 900ml. Wyparzamy go we wrzątku, lub myjemy w zmywarce przed kiszeniem, żeby pozbyć się drobnoustrojów.
  3. Na dno słoika wsadzamy kawałek chrzanu, kilka obranych ząbków czosnku, koper razem z łodygą.
  4. Rzodkiewki układamy w słoiku.
  5. Przygotowujemy solankę do zalania rzodkiewek małosolnych. Żelazna zasada mówi, że na małosolne używamy łyżkę soli na litr wody. Jeżeli robicie jeden duży słoik, spokojnie wystarczy wam ½ litra i ½ łyżki soli. Wodę z solą gotujemy.
  6. Gdy zacznie wrzeć zalewamy gorącą solanką rzodkiewki, prawie pod korek w słoiku i od razu zakręcamy. Odstawiamy na minimum 1 dzień, im dłużej będzie stał tym bardziej ukiszone będą.

Tips & tricks:
*Zestaw do kiszenia kupicie na targu lub bazarku, ok. 4zł za pęczek, który starczy na 3-4 słoiki.

15 minut plus tydzień kiszenia

Rzodkiew kiszona to dobra propozycją, żeby smak wiosennego sezonu zamknąć w słoiku i cieszyć przez cały rok! Wychodzi trochę bardziej miękka niż małosolna, ale dalej jędrna.

Rzodkiew kiszona (duży słoik):

  • pęczek rzodkiewek (lub więcej)
  • zestaw do kiszenia (kawałek chrzanu, czosnek, baldachim kopru z łodygą)
  • sól, 2 łyżki na litr wody (najlepiej kamienna, jednak sprawdzi się każda)
  • opcjonalnie liście wiśni lub porzeczek.

Rzodkiewka kiszona krok po kroku:

  1. Przygotowujemy rzodkiewki, odkrawamy liście i moczymy rzodkiewki w wodzie, żeby pozbyć się resztek piachu czy ziemi.
  2. Przygotowujemy słoik do kiszenia, najlepiej 900ml. Wyparzamy go we wrzątku, lub myjemy w zmywarce przed kiszeniem, żeby pozbyć się drobnoustrojów.
  3. Na dno słoika wsadzamy kawałek chrzanu, kilka obranych ząbków czosnku, koper razem z łodygą.
  4. Rzodkiewki układamy w słoiku.
  5. Przygotowujemy solankę do zalania rzodkiewek kiszonych. Żelazna zasada mówi, że na kiszone używamy 2 łyżki soli na litr wody. Jeżeli robicie jeden duży słoik, spokojnie wystarczy wam ½ litra i łyżka soli. Wodę z solą gotujemy.
  6. Gdy zacznie wrzeć zalewamy gorącą solanką rzodkiewki, prawie pod korek w słoiku i od razu zakręcam. Odstawiamy na minimum tydzień, im dłużej będzie stał tym bardziej ukiszone będą.

Tips & tricks:
*Zestaw do kiszenia kupicie na targu lub bazarku, ok. 4zł za pęczek, który starczy na 3-4 słoiki.

Smacznego! 🌱


Rzodkiewkowy twarożek z tofu.
Ostre pesto z liści rzodkiewki zero-waste + propozycja na penne z zielonymi warzywami.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *