Rzodkiewki są idealne do kiszenia, możecie je zrobić małosolne lub kiszone. To dobry sposób jeżeli nie podchodzą wam ogórki kiszone lub kapusta, a chcecie jeść więcej naturalnych probiotyków.
Sezon na rzodkiewkę czas start! 🌱
Co prawda narazie kupicie jedynie szklarniowe, ale już polskie. Te najbardziej smaczne, prosto ze słonecznego pola dostaniecie na przełomie maja i czerwca. Na targach, bazarkach czy supermarketach zaczynaja się licznie pojawiać w cenie około 2,50 od pęczka. Jest zaliczana do nowalijek, czyli pierwszych młodych warzyw ukazujących się w nowym sezonie wiosną.

Rzodkiewka była już znana w starożytnym Egipcie, zaś Rzymianie hodowali ją w wielu odmianach. Regularna jej uprawa zaczęła się w Niemczech w XIIIw. i była to jedna z pierwszych roślin uprawnych zabranych na kontynent amerykański. 🚢
Posiada lekko piekący, gorzki smak i muszę się wam przyznać, że nie przepadam za rzodkiewką. 😂 Jednak staram się ją odczarować i przygotowałem dla Was kilka przepisów z jej udziałem.

Rzodkiewka małosolna jest pyszna! w smaku przypomina na samym początku ogórka małosolnego, jednak później pojawia się łagodny smak rzodkiewki z lekkim pikantnym zakończeniem. Podczas procesu fermentacji rzodkiewka traci swój różowy kolor, za to woda, w której się kisi robi się jasno różowa. Jest jędrna i chrupka, idealna na wiosenne kanapeczki, lub dodatek do sałatek.
15 minut plus dzień kiszenia.
Rzodkiew małosolna (duży słoik):
- pęczek rzodkiewek (lub więcej)
- zestaw do kiszenia (kawałek chrzanu, czosnek, baldachim kopru z łodygą)
- sól łyżka na litr wody (najlepiej kamienna, jednak sprawdzi się każda)
- opcjonalnie liście wiśni lub porzeczek
Rzodkiewka małosolna krok po kroku:
- Przygotowujemy rzodkiewki, odkrawamy liście i moczymy rzodkiewki w wodzie, żeby pozbyć się resztek piachu czy ziemi.
- Przygotowujemy słoik do kiszenia, najlepiej 900ml. Wyparzamy go we wrzątku, lub myjemy w zmywarce przed kiszeniem, żeby pozbyć się drobnoustrojów.
- Na dno słoika wsadzamy kawałek chrzanu, kilka obranych ząbków czosnku, koper razem z łodygą.
- Rzodkiewki układamy w słoiku.
- Przygotowujemy solankę do zalania rzodkiewek małosolnych. Żelazna zasada mówi, że na małosolne używamy łyżkę soli na litr wody. Jeżeli robicie jeden duży słoik, spokojnie wystarczy wam ½ litra i ½ łyżki soli. Wodę z solą gotujemy.
- Gdy zacznie wrzeć zalewamy gorącą solanką rzodkiewki, prawie pod korek w słoiku i od razu zakręcamy. Odstawiamy na minimum 1 dzień, im dłużej będzie stał tym bardziej ukiszone będą.
Tips & tricks:
*Zestaw do kiszenia kupicie na targu lub bazarku, ok. 4zł za pęczek, który starczy na 3-4 słoiki.


15 minut plus tydzień kiszenia
Rzodkiew kiszona to dobra propozycją, żeby smak wiosennego sezonu zamknąć w słoiku i cieszyć przez cały rok! Wychodzi trochę bardziej miękka niż małosolna, ale dalej jędrna.
Rzodkiew kiszona (duży słoik):
- pęczek rzodkiewek (lub więcej)
- zestaw do kiszenia (kawałek chrzanu, czosnek, baldachim kopru z łodygą)
- sól, 2 łyżki na litr wody (najlepiej kamienna, jednak sprawdzi się każda)
- opcjonalnie liście wiśni lub porzeczek.
Rzodkiewka kiszona krok po kroku:
- Przygotowujemy rzodkiewki, odkrawamy liście i moczymy rzodkiewki w wodzie, żeby pozbyć się resztek piachu czy ziemi.
- Przygotowujemy słoik do kiszenia, najlepiej 900ml. Wyparzamy go we wrzątku, lub myjemy w zmywarce przed kiszeniem, żeby pozbyć się drobnoustrojów.
- Na dno słoika wsadzamy kawałek chrzanu, kilka obranych ząbków czosnku, koper razem z łodygą.
- Rzodkiewki układamy w słoiku.
- Przygotowujemy solankę do zalania rzodkiewek kiszonych. Żelazna zasada mówi, że na kiszone używamy 2 łyżki soli na litr wody. Jeżeli robicie jeden duży słoik, spokojnie wystarczy wam ½ litra i łyżka soli. Wodę z solą gotujemy.
- Gdy zacznie wrzeć zalewamy gorącą solanką rzodkiewki, prawie pod korek w słoiku i od razu zakręcam. Odstawiamy na minimum tydzień, im dłużej będzie stał tym bardziej ukiszone będą.
Tips & tricks:
*Zestaw do kiszenia kupicie na targu lub bazarku, ok. 4zł za pęczek, który starczy na 3-4 słoiki.



Smacznego! 🌱
Więcej rzodkiewek w roli głównej:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.