Zdziwicie się jak dobre może być pesto z liści rzodkiewki, z migdałami i ziarnami słonecznika.
Zawsze podchodziłem z lekkim niedowierzaniem, że jak to pesto z tych lisków, które zwykle lądują w pojemniczku na bio odpady. Spróbowałem samego listka i smak mnie nie porwał, porównuje go do smaku trawy z lekką nutą rzodkiewki. Zdziwiłem się jak ukręciłem swoje pesto, jest jedno z najlepszych jakie jadłem, smak trawy zupełnie znikł, został piękny świeżo zielony kolor i delikatny smak rzodkiewki, wymieszany z czosnkiem, ostrym chilli i kwaśnym cytrusowym wykończeniem sokiem z cytryny. Sezon na rzodkiew w pełni, dlatego to najlepszy moment na zabawę z tym warzywem. Użyjecie go jako dressing do warzyw czy sałatek, na kanapkę, lub szybciutkie penne z zielonymi warzywami i pesto (przepis poniżej)
10 minut, na mały słoiczek pesto.
Pesto z liści rzodkiewki:
- liście z jednego pęczka rzodkiewek
- 10 migdałów (obrane lub w skórce)
- 25g ziaren słonecznika
- ½ papryczki chilli (bez pestek, można pominąć)
- sok z ½ cytryny
- duży ząbek czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Pesto z liści rzodkiewki krok po kroku:
- Liście dokładnie myjemy, najlepiej zanurzyć je w misce z zimną wodą i dokładnie wypłukać, później osuszyć.
- Migdały i ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, do momentu aż miejscami się przyrumienią.
- Liście rwiemy i wkładamy do kielicha blendera, dodajemy prażone migdały i słonecznika, ½ łyżeczki soli, kilka przekręceń świeżo mielonego pieprzu, czosnek, oliwę z oliwek, papryczkę chilli.
- Blendujemy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji, można na zupełnie gładko, lub pulsacyjnie, żeby były wyczuwalne kawałki migdałów i słonecznika.
Propozycja na penne z pesto z liści rzodkiewki, z zielonymi warzywami i małosolną rzodkiewką.
Penne z pesto:
- 250g penne
- ½ cukini
- garść fasolki szparagowej (poza sezonem mrożona)
- ½ bakłażana
- 2 łodygi selera naciowego
- cebula
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki pesto z liści rzodkiewki
- małosolna rzodkiew (przepis wkrótce)
- świeży koperek
- płatki drożdżowe
Penne z pesto krok po kroku:
- Penne gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni.
- Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy na dużym ogniu 5 minut.
- Do warzyw dodajemy ugotowane penne, najlepiej wprost z garnka łyżką cedzakową, w ten sposób trochę wody z gotowania dostanie się do naszego dania.
- Dodajemy pesto, mieszamy. Podajemy ze świeżym koperkiem, płatkami drożdżowymi oraz cienkimi plasterkami małosolnej rzodkiewki.
Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.