Ostre pesto z liści rzodkiewki zero-waste + propozycja na penne z zielonymi warzywami.

Zdziwicie się jak dobre może być pesto z liści rzodkiewki, z migdałami i ziarnami słonecznika.

Zawsze podchodziłem z lekkim niedowierzaniem, że jak to pesto z tych lisków, które zwykle lądują w pojemniczku na bio odpady. Spróbowałem samego listka i smak mnie nie porwał, porównuje go do smaku trawy z lekką nutą rzodkiewki. Zdziwiłem się jak ukręciłem swoje pesto, jest jedno z najlepszych jakie jadłem, smak trawy zupełnie znikł, został piękny świeżo zielony kolor i delikatny smak rzodkiewki, wymieszany z czosnkiem, ostrym chilli i kwaśnym cytrusowym wykończeniem sokiem z cytryny. Sezon na rzodkiew w pełni, dlatego to najlepszy moment na zabawę z tym warzywem. Użyjecie go jako dressing do warzyw czy sałatek, na kanapkę, lub szybciutkie penne z zielonymi warzywami i pesto (przepis poniżej)

10 minut, na mały słoiczek pesto.

Pesto z liści rzodkiewki:

  • liście z jednego pęczka rzodkiewek
  • 10 migdałów (obrane lub w skórce)
  • 25g ziaren słonecznika
  • ½ papryczki chilli (bez pestek, można pominąć)
  • sok z ½ cytryny
  • duży ząbek czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Pesto z liści rzodkiewki krok po kroku:

  1. Liście dokładnie myjemy, najlepiej zanurzyć je w misce z zimną wodą i dokładnie wypłukać, później osuszyć.
  2. Migdały i ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, do momentu aż miejscami się przyrumienią.
  3. Liście rwiemy i wkładamy do kielicha blendera, dodajemy prażone migdały i słonecznika, ½ łyżeczki soli, kilka przekręceń świeżo mielonego pieprzu, czosnek, oliwę z oliwek, papryczkę chilli.
  4. Blendujemy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji, można na zupełnie gładko, lub pulsacyjnie, żeby były wyczuwalne kawałki migdałów i słonecznika.

Propozycja na penne z pesto z liści rzodkiewki, z zielonymi warzywami i małosolną rzodkiewką.

Penne z pesto:

  • 250g penne
  • ½ cukini
  • garść fasolki szparagowej (poza sezonem mrożona)
  • ½ bakłażana
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki pesto z liści rzodkiewki
  • małosolna rzodkiew (przepis wkrótce)
  • świeży koperek
  • płatki drożdżowe

Penne z pesto krok po kroku:

  1. Penne gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni.
  3. Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie, smażymy na dużym ogniu 5 minut.
  4. Do warzyw dodajemy ugotowane penne, najlepiej wprost z garnka łyżką cedzakową, w ten sposób trochę wody z gotowania dostanie się do naszego dania.
  5. Dodajemy pesto, mieszamy. Podajemy ze świeżym koperkiem, płatkami drożdżowymi oraz cienkimi plasterkami małosolnej rzodkiewki.

Smacznego! 🌱


Może spróbujesz:

Pesto pietruszkowe
Twarożek z tofu na kanapkę.
Rzodkiewkowy twarożek z tofu.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *