Prosty sposób na zrobienie wegańskiego twarożku, w smaku przypominającego biały ser.
Sezon rzodkiewkowy mamy w pełni, jest to idealny czas na kombinowanie z tym warzywem i na powrót do smaków znanych z dzieciństwa, bo kto nie pamiętna twarożku z rzodkiewką? Wystarczy tylko nóż, widelec i w 10 minut mamy pyszną opcję na kanapkę czy śniadanie.

10 minut, na sporą miseczkę twarożku.
Twarożek z rzodkiewką:
- kostka tofu naturalnego
- sok z ½ cytryny
- mały jogurt roślinny (np. kokosowy, sojowy) opcjonalnie mleko sojowe.
- łyżka płatków drożdżowych
- szczypior
- 5 rzodkiewek
- sól, pieprz
Twarożek z rzodkiewką krok po kroku:
- Tofu kruszymy w palcach lub widelcem do miseczki.
- Dodajemy sok z cytryny (który zakwasi nam tofu i upodobni do smaku twarogu), sól, pieprz, płatki drożdżowe, jogurt lub 100 ml mleka sojowego.
- Siekamy szczypior, a rzodkiew kroimy w mniejszą kostkę.
- Mieszamy wszystko razem i zajadamy na świeżej bułeczce.



Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Czytaj dalej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Czytaj dalej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Czytaj dalej »Truskawkowa salsa.