Prosty sposób na zrobienie wegańskiego twarożku, w smaku przypominającego biały ser.
Sezon rzodkiewkowy mamy w pełni, jest to idealny czas na kombinowanie z tym warzywem i na powrót do smaków znanych z dzieciństwa, bo kto nie pamiętna twarożku z rzodkiewką? Wystarczy tylko nóż, widelec i w 10 minut mamy pyszną opcję na kanapkę czy śniadanie.

10 minut, na sporą miseczkę twarożku.
Twarożek z rzodkiewką:
- kostka tofu naturalnego
- sok z ½ cytryny
- mały jogurt roślinny (np. kokosowy, sojowy) opcjonalnie mleko sojowe.
- łyżka płatków drożdżowych
- szczypior
- 5 rzodkiewek
- sól, pieprz
Twarożek z rzodkiewką krok po kroku:
- Tofu kruszymy w palcach lub widelcem do miseczki.
- Dodajemy sok z cytryny (który zakwasi nam tofu i upodobni do smaku twarogu), sól, pieprz, płatki drożdżowe, jogurt lub 100 ml mleka sojowego.
- Siekamy szczypior, a rzodkiew kroimy w mniejszą kostkę.
- Mieszamy wszystko razem i zajadamy na świeżej bułeczce.



Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Bitki sojowe wersja pro.Ulepszona wersja moich bitek z kotletów sojowych, prostsza i szybsza.… Dowiedz się więcej »Bitki sojowe wersja pro.
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.