Przejdź do treści

Rzodkiewkowy twarożek z tofu.

Prosty sposób na zrobienie wegańskiego twarożku, w smaku przypominającego biały ser.

Sezon rzodkiewkowy mamy w pełni, jest to idealny czas na kombinowanie z tym warzywem i na powrót do smaków znanych z dzieciństwa, bo kto nie pamiętna twarożku z rzodkiewką? Wystarczy tylko nóż, widelec i w 10 minut mamy pyszną opcję na kanapkę czy śniadanie.

10 minut, na sporą miseczkę twarożku.

Twarożek z rzodkiewką:

  • kostka tofu naturalnego
  • sok z ½ cytryny
  • mały jogurt roślinny (np. kokosowy, sojowy) opcjonalnie mleko sojowe.
  • łyżka płatków drożdżowych
  • szczypior
  • 5 rzodkiewek
  • sól, pieprz

Twarożek z rzodkiewką krok po kroku:

  1. Tofu kruszymy w palcach lub widelcem do miseczki.
  2. Dodajemy sok z cytryny (który zakwasi nam tofu i upodobni do smaku twarogu), sól, pieprz, płatki drożdżowe, jogurt lub 100 ml mleka sojowego.
  3. Siekamy szczypior, a rzodkiew kroimy w mniejszą kostkę.
  4. Mieszamy wszystko razem i zajadamy na świeżej bułeczce.

Smacznego! 🌱


Może spróbujesz:

Najprostsza pasta z groszku konserwowego.
Twarożek z tofu na kanapkę.
Ostre pesto z liści rzodkiewki zero-waste.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *