Co będzie najlepsze do roślinnego pasztecika Wielkanocnego? Hummus o smaku chrzanu z blisko wschodnią nutką.
Chrzan jest jednym ze smaków przewodnich Wielkanocnych potraw, dlatego dziś zaproponuje wam hummus o smaku chrzanowym, z zatarem i koperkiem. Idealny dodatek do kromki świeżego pieczywa lub jako smarowidło wprost na roślinny pasztecik.
15 minut (plus czas moczenia i gotowania ciecierzycy, jeżeli nie robicie z gotowej), na sporą miseczkę hummusu.
Hummus chrzanowy:
- 200g suchej ciecierzycy lub puszka/słoik gotowanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tahini (pasta sezamowa)
- sok z ½ cytryny
- 1-2 łyżki chrzanu świeżo tartego lub ze słoiczka (w zależności jak bardzo chrzanowy chcecie)
- garść świeżego koperku
- zatar (opcjonalnie)
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Hummus chrzanowy krok po kroku:
- Jeżeli robicie hummus z suchej ciecierzycy (do czego gorąco zachęcam) najpierw trzeba namoczyć ją w wodzie minimum 6 godzin. Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy sporą ilością wody i gotujemy z odrobiną sody i soli, na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości.
- Ugotowaną ciecierzycę (lub z puszki/słoika) blendujemy razem z tahini, sokiem z cytryny, chrzanem i łyżeczką soli. Na koniec gdy hummus jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę lodowatej wody, do uzyskania ulubionej konsystencji. (pamiętajcie, że hummus jeszcze zgęstnieje w lodówce)
- Przekładamy do docelowego pojemnika, wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz sypiemy świeżym koperkiem oraz zatarem.
Smacznego! 🌱
Idealne na Wielkanoc:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.