Hummus chrzanowy.

Co będzie najlepsze do roślinnego pasztecika Wielkanocnego? Hummus o smaku chrzanu z blisko wschodnią nutką.

Chrzan jest jednym ze smaków przewodnich Wielkanocnych potraw, dlatego dziś zaproponuje wam hummus o smaku chrzanowym, z zatarem i koperkiem. Idealny dodatek do kromki świeżego pieczywa lub jako smarowidło wprost na roślinny pasztecik.

15 minut (plus czas moczenia i gotowania ciecierzycy, jeżeli nie robicie z gotowej), na sporą miseczkę hummusu.

Hummus chrzanowy:

  • 200g suchej ciecierzycy lub puszka/słoik gotowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tahini (pasta sezamowa)
  • sok z ½ cytryny
  • 1-2 łyżki chrzanu świeżo tartego lub ze słoiczka (w zależności jak bardzo chrzanowy chcecie)
  • garść świeżego koperku
  • zatar (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Hummus chrzanowy krok po kroku:

  1. Jeżeli robicie hummus z suchej ciecierzycy (do czego gorąco zachęcam) najpierw trzeba namoczyć ją w wodzie minimum 6 godzin. Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy sporą ilością wody i gotujemy z odrobiną sody i soli, na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości.
  2. Ugotowaną ciecierzycę (lub z puszki/słoika) blendujemy razem z tahini, sokiem z cytryny, chrzanem i łyżeczką soli. Na koniec gdy hummus jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę lodowatej wody, do uzyskania ulubionej konsystencji. (pamiętajcie, że hummus jeszcze zgęstnieje w lodówce)
  3. Przekładamy do docelowego pojemnika, wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz sypiemy świeżym koperkiem oraz zatarem.

Smacznego! 🌱


Idealne na Wielkanoc:

Świąteczny pasztet soczewicowy z morelą i śliwką.
Genialnie pyszna i prosta pasta bezjajeczna.
Żurek Wielkanocny z wędzonym tofu i puree ziemniaczanym.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *