Pasta bezjajeczna, która zmyli nie jednego wujka przy Wielkanocnym śniadanku.
Wujka, który nie raz zapyta dlaczego nie jesz tych jajek, który właśnie nakłada na kanapkę Twoją pastę i mówi zobacz jakie to dobre. Do jej zrobienia potrzebujecie bardzo mało składników, a wszystko zrobicie przy pomocy widelca i miseczki. Za jajeczny smak odpowiada czarna sól kala namak, która serio nie wiem jak działa, ale zamienia wszystko w jajko.

Całość zajmie 10 minut, w zależności czy używacie cieciorki gotowej ze słoika czy gotujecie. Na sporą miseczkę pasty.
Pasta bezjajeczna:
- 400g gotowanej ciecierzycy ze słoika lub puszki, lub 200g suchej.
- płaska łyżeczka czarnej soli kala namak (odpowiada za jajeczny smak)
- ½ łyżeczki kurkumy (dla koloru)
- 2 łyżki majonezu roślinnego
- szczypiorek
- świeżo mielony czarny pieprz
Pasta bezjajeczna krok po kroku:
- Jeżeli gotujecie suchą ciecierzycę, najpierw trzeba ją namoczyć minimum 6 godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy z odrobiną soli i sody, aż zmięknie.
- Ciecierzyce dzielimy na dwie części do miseczek. Do każdej dajemy po ½ łyżeczki czarnej soli, a do jednej ½ łyżeczki kurkumy. (białko i żółtko)
- Przy pomocy widelca rozcieramy ciecierzyce, tak żeby zostały małe rozdrobnione kawałeczki cieciorki.
- Łączymy ciecierzyce do jednej miski, dodajemy majonez, pieprz, siekany drobno szczypior i mieszamy. Pasta najlepiej smakuje na kanapeczce.



Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Młoda Kapusta z Wędzonym TofuMłoda Kapusta z Wędzonym Tofu: Dodatek do obiadu, który pokochasz… Dowiedz się więcej »Młoda Kapusta z Wędzonym Tofu
- Wegański Tantanmen Ramen od Podstaw w Godzinę 🍜Wegański Ramen od Podstaw w Godzinę! Kremowy, Aromatyczny i Turbo Szybki Przepis
- Wegański Pad Thai z tofuOG Pad Thai z tofu prosto z ulic Tajlandii w Twojej kuchni.