Genialnie pyszna i prosta pasta bezjajeczna.

Pasta bezjajeczna, która zmyli nie jednego wujka przy Wielkanocnym śniadanku.

Wujka, który nie raz zapyta dlaczego nie jesz tych jajek, który właśnie nakłada na kanapkę Twoją pastę i mówi zobacz jakie to dobre. Do jej zrobienia potrzebujecie bardzo mało składników, a wszystko zrobicie przy pomocy widelca i miseczki. Za jajeczny smak odpowiada czarna sól kala namak, która serio nie wiem jak działa, ale zamienia wszystko w jajko.

Całość zajmie 10 minut, w zależności czy używacie cieciorki gotowej ze słoika czy gotujecie. Na sporą miseczkę pasty.

Pasta bezjajeczna:

  • 400g gotowanej ciecierzycy ze słoika lub puszki, lub 200g suchej.
  • płaska łyżeczka czarnej soli kala namak (odpowiada za jajeczny smak)
  • ½ łyżeczki kurkumy (dla koloru)
  • 2 łyżki majonezu roślinnego
  • szczypiorek
  • świeżo mielony czarny pieprz

Pasta bezjajeczna krok po kroku:

  1. Jeżeli gotujecie suchą ciecierzycę, najpierw trzeba ją namoczyć minimum 6 godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy z odrobiną soli i sody, aż zmięknie.
  2. Ciecierzyce dzielimy na dwie części do miseczek. Do każdej dajemy po ½ łyżeczki czarnej soli, a do jednej ½ łyżeczki kurkumy. (białko i żółtko)
  3. Przy pomocy widelca rozcieramy ciecierzyce, tak żeby zostały małe rozdrobnione kawałeczki cieciorki.
  4. Łączymy ciecierzyce do jednej miski, dodajemy majonez, pieprz, siekany drobno szczypior i mieszamy. Pasta najlepiej smakuje na kanapeczce.

Smacznego! 🌱


👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *