🌶 Ciasto drożdżowe z truskawkami i chilli. 🍓

Wegańskie drożdżowe z papryką gochugaru i truskawkami. Truskawka to idealne połączenie z płatkami chilli.

Sezon truskawkowy nie może obejść się bez ciasta z nimi w roli głównej. Nie byłbym sobą gdybym nie podkręcił go ostrą sproszkowaną papryczką gochugaru, która jest chętnie używana w kuchni koreańskiej. Możecie ją dowolnie wymieniać na inne płatki chilli, które macie pod ręką, lub zrobić klasyczne drożdżowe bez ostrego dodatku. Jednak polecam Wam spróbować podkręconego, bo truskawka bardzo lubi się z ostrością. Robiłem trzy podejścia do tego ciasta i dopiero za ostatnim razem wyszło mi idealnie wyrośnięte i bez zakalca. Potrzebujecie dużo cierpliwości i czasu, ponieważ ciasto drożdzowe musi rosnąć podwójnie, najpierw w misce, później w blaszce. Gdy już je zrobicie, odpłaci się Wam smakiem oraz radością z drożdżowego bez zakalca. 😜

20 minut wyrabiania + 2h rośnięcia + 45 minut pieczenia, na dużą blachę 40x24cm

Drożdżowe z truskawkami:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka roślinnego (użyłem sojowego)
  • 100ml oleju
  • 5 łyżek cukru pudru (+na posypanie)
  • 50g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 250g truskawek
  • łyżka gochugaru lub innych suchych płatków chilli lub chilli w proszku (opcjonalnie)

Drożdżowe z truskawkami krok po kroku:

  1. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 4 łyżki cukru pudru.
  2. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Mleko podgrzewamy w garnku lub mikrofali, musi być ciepłe, nie gorące! Przelewamy do większej miski. Dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru pudru i rozkruszone 50g drożdży. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednorodnego płynu. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut, powinno zwiększyć swoją objętość o 4-5 razy.
  3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki wraz z olejem. Zaczynamy wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Gluten musi zacząć pracować, ciasto powinno się lekko lepić do rąk. Na koniec dodajemy łyżkę gochugaru, chwilę wyrabiamy i formujemy kulkę.
  4. Ciasto w misce odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, w ciepłe miejsce, pod przykryciem w postacie ścierki.
  5. Po tym czasie ciasto przekładamy i rozciągamy palcami na wysmarowanej olejem i posypanej mąką blaszkę.
  6. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Układamy na wierzch ciasta, po całości.
  7. Blaszkę z ciastem odkładamy w celu wyrośnięcia, przykryte ścierką na godzinę w ciepłe miejsce.
  8. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C, góra-dół na 45 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki już wyłączonego piekarnika. Ciasto musi odpocząć w cieple, żeby nie opadło. Gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem z wierzchu.

Smacznego! 🌱


Więcej wiosennych inspiracji:

Guakawka – guacamole i truskawka.
Budyniowa tarta z rabarbarem i kruszonką rafaello.
Makaron z truskawkami i słodkim tofurożkiem.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *