Makaron z truskawkami i słodkim tofurożkiem.

Co może być lepszego od makaronu z truskawkami, gdy sezon w pełni? Klasyczna wersja z twarożkiem zweganizowana w postaci tofu.

Na bank kiedyś jedliście makaron z truskawkami i twarogiem. Pewnie zawsze gdy nadchodzi lato robiła go wam mama lub babcia. Jedni go kochają, drudzy nienawidzą. Niezależnie w której opcji jesteście, dajcie mu szansę, ponieważ wegańska wersja ze słodkim tofu udającym twarożek jest pyszna! Całość zrobicie ekspresowo, bo wystarczy tyle ile gotuję się makaron. Świderki? Penne? Spaghetti? Wybór należy do Was.

10 minut, na dwie porcję.

Makaron z truskawkami i tofurożkiem.

  • 200g wybranego makaronu (u mnie penne)
  • 400g truskawek
  • mały jogurt roślinny (opcjonalnie trochę mleka roślinnego)
  • kostka tofu naturalnego
  • sok z ½ cytryny
  • cukier lub słodziwo w płynie (syrop z agawy, klonowy, miód z mniszka)

Makaron z truskawkami i tofurożkiem krok po kroku.

  1. Zaczynamy od gotowania makaronu, ponieważ to on w tym przepisie robi się najdłużej. W osolonej wodzie gotujemy makaron według opakowania.
  2. Myjemy truskawki, odkrawamy szypułki. Przekładamy do miski, dodajemy jogurt roślinny. Widelcem rozcieramy truskawki, do takiego stopnia jaki nam najbardziej odpowiada. Do truskawek możemy dodać coś słodkiego, jeżeli nie były bardzo słodkie.
  3. Tofu kruszmy w palcach, dodajemy sok z cytryny oraz cukier lub słodziwo w płynie.
  4. Ugotowany makaron przekładamy na talerz, polewamy sosem z rozcieranych truskawek i na wierzch dodajemy tofurożek.

Smacznego! 🌱


Więcej wiosennych inspiracji:

Budyniowa tarta z rabarbarem i kruszonką rafaello.
Szparagowa focaccia z kaparami, tapenadą z oliwek i świeżych ziół.
Guakawka – guacamole i truskawka.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *