Przejdź do treści

Truskawkowe gazpacho z czosnkowymi grzankami. 🇪🇸

  • Zupy

Pyszna orzeźwiająca zupa na gorące dni. Bazą są dojrzałe truskawki, które w połączeniu z warzywami i pieczywem tworzą aksamitną zupę, którą zrobicie w 15 minut.

Gazpacho pochodzi z hiszpańskiej słonecznej Andaluzji. Z bazy jest wegańskie i klasycznie jest to chłodnik z dojrzałych pomidorów z dodatkiem ogórków, papryki, czerwonej cebuli i przypraw. Wystarczy połączyć ze sobą warzywa i posolić, dodać kromkę pieczywa, poczekać aż warzywa puszczą wodę i zblendować. Gdy zamienicie pomidory na truskawki, na które mamy sezon w pełni, wyjdzie wam odrobinę słodsza i bardziej różowa. Uwierzcie mi nie ma lepszej opcji na upały raz, że robi się ją ekspresowo, a dwa jest mega orzeźwiająca, najlepiej smakuję, gdy poleży chwilę w lodówce. Pasują do niej grzanki czosnkowe, na które przepis również znajdziecie pod spodem.

15 minut, na dwie spore porcję.

Gazpacho truskawkowe:

  • 500g truskawek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie kromki jasnego pieczywa bez skórki lub bułka
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • coś ostrego, chilli, płatki chilli, sriracha, harissa (opcjonalnie)
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina (lub inny)
  • pieprz
  • oliwa porządny chlust

Gazpacho truskawkowe krok po kroku:

  1. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy na pół i przekładamy do większej miski.
  2. Resztę warzyw myjemy i kroimy w większe kawałki, dodajemy do truskawek. (można dorzucić coś ostrego)
  3. Dodajemy czosnek, sól, ocet, kmin, oliwę i mieszamy.
  4. Pieczywo kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do miski, mieszamy. Warzywa puszczą wodę, a pieczywo nią nasiąknie.
  5. Po 5 minutach i ponownym mieszaniu, blendujemy na aksamitny krem. Jeżeli nie jemy od razu odstawiamy do ochłodzenia.
  6. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi (przepis poniżej) i z warzywami z których jest zrobiona, (papryka, cebula, ogórek, truskawki) pokrojonymi w mini kostkę. Do tego chlust oliwy i ewentualnie coś ostrego, u mnie było to zielone tabasco.

Grzanki czosnkowe:

  • kilka kromek wybranego pieczywa (najlepiej zwykły biały, ale każdy da radę)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • sól ½ łyżeczki
  • oliwa z oliwek 5 łyżek

Grzanki czosnkowe krok po kroku:

  1. Pieczywo kroimy w kostkę, jaką chcemy. Wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnie.
  2. Co jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypaliły.
  3. Gdy będą chrupkie i złote, dodajemy oliwę, czosnek świeży starty oraz w proszku, sol.
  4. Mieszamy energicznie, zostawiamy jeszcze chwilę na patelni, odkładamy.

Smacznego! 🌱


Więcej truskawkowych inspiracji:

Makaron z truskawkami i słodkim tofurożkiem.
🌶 Ciasto drożdżowe z truskawkami i chilli. 🍓
Guakawka – guacamole i truskawka.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *