Przejdź do treści

Wegański tatar warzywny z wafli ryżowych

Każdy roślinożerca staje przed wyzwaniem przyjęcia gości, czy to znajomych czy rodziny. Zaczynają się mnożyć pytania czym ich ugościmy? Już słyszymy jak nie wegańscy znajomi obmyślają plan skoczenia do maczka przed przyjściem do nas 😜. Jednak jest to wielki błąd, gdy zaskoczycie ich wegańskim tatarem z wafli ryżowych, pieczonego bakłażana i papryki. Razem z siekaną szalotką, kiszonym ogórkiem i kaparami tworzą duet nierozłączny tak samo jak w przypadku mięsnego tatara. Radość z jedzenia nie ma końca, każdy miesza tatarek z dodatkami i zagryza kromkami pieczywa, a wy słyszycie tylko “nie smakuje jak mięso, ale jest pyszne. Z czego to jest zrobione?” W rzeczy samej, jak mięso nie smakuje, jednak przez wafle ryżowe bardzo przypomina tatar w konsystencji. Idealne jako przystawka przy spotkaniu w kilka osób. To musi się udać.

ok. 45 minut roboty, na 4 porcję.

Tatar:

  • 25g wafli ryżowych
  • jeden bakłażan
  • jedna papryka czerwona
  • dwie łyżeczki zalewy z kaparów
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka octu balsamicznego (lub inny)
  • dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

dodatki do tatara:

  • dwa ogórki kiszone
  • szalotka (lub inna cebula wedle uznania)
  • kapary
  • musztarda

Tatar krok po kroku:

  1. Bakłażana i paprykę wstawiamy do pieczenie na 20 minut w 220°C. Po tym czasie wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
  2. Kruszymy w dłoniach wafle ryżowe na malutkie kawałeczki i wkładamy do większej miski. Przygotowujemy zalewę, którą dodamy do pokruszonych wafli. Mieszamy przecier pomidorowy z zalewą z kaparów, octem balsamicznym, sosem sojowym i oliwą. Wlewamy do wafli ryżowych, mieszamy i odstawiamy na bok, żeby wafle napęczniały i wchłonęły płyn.
  3. Bakłażana i paprykę obieramy ze skórki – po upieczeniu jest to bardzo łatwe. Obrane warzywa siekamy na bardzo drobno i przekładamy do miski z waflami. Mieszamy całość dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
  4. Szalotkę, kiszonego i kapary siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Na talerzu podajemy jak na zdjęciu – dodatki obok tatara lub jeżeli chcemy możemy odrazu wymieszać z dodatkami w misce, jednak polecam dodatki osobno – duża większa przyjemność z jedzenia 😍.

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻

Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *