Hummus dyniowy z kolendrą.

Jesień czyli dynia, a z dyni zrobimy praktycznie wszystko – zupę, kluski, placki, ciasto, chlebek. Można wyliczać w nieskończoność, jednak tym razem wybór padł na hummus dyniowy z dodatkiem świeżej kolendry. Dynia dodaje mu dużo słodyczy a kolendra świeżości. Wystarczy, że upieczecie dynie, dodacie do blendowania z hummusem i gotowe! Eksperymentujcie z dynią bo warto, a jesień nie ma zbyt dużo do zaoferowania sezonowych składników. Pokazywałem wam już jak zrobić letni hummus z pieczonymi pomidorami, teraz spróbujcie tej jesiennej wersji.

hummus* dyniowy:

  • 250g. suchej ciecierzycy (lub puszka gotowej)
  • ok. 500g puree z dyni
  • trzy łyżeczki tahini**
  • sok z jednej cytryny
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • trzy ząbki czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka soli
  • woda ok. 100ml.

wykończenie:

  • zatar***
  • oliwa z oliwek
  • ciecierzyca upieczona z dodatkiem papryki wędzonej i oliwy
  1. Cieciorkę moczymy przez co najmniej sześć godzin w zimnej wodzie. Najlepiej poprzedniego dnia zostawić na noc w wodzie. Namoczoną cieciorkę odcedzamy z wody, przekładamy do garnka, zalewamy sporą ilością wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą soli i sody oczyszczonej. (sól i soda sprawią, że szybciej się ugotuję) Pomijamy ten krok gdy używamy cieciorki gotowej z puszki.
  2. Musimy przygotować puree z dyni. Kroimy ją na większe kawałki, wstawiamy do piekarnika na około trzydzieści minut w 200°C. Po tym czasie wyjmujemy, obieramy ze skóry i pozbywamy się miąższu z pestkami. Przekładamy do miski.
  3. Gdy ciecierzyca jest miękka odcedzamy z wody i przekładamy do miski z wcześniej przygotowaną dynią. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, czosnek (możemy go wcześniej upiec z dynią dla lepszego smaku), tahini oraz wszystkie przyprawy. Całość blendujemy na gładką pastę. Na koniec wlewamy wodę i blendujemy jeszcze raz, ponieważ gdy hummus wstawimy do lodówki stężeje i będzie mocno gęsty. Żeby pozostał kremowy musi być troszkę rozrzedzony wodą.
  4. Pokusiłem się na wykończenie hummusu o pieczoną cieciorkę. Przed zblendowaniem ciecierzycy na hummus, odłóżcie sobie 50g. do miseczki polejcie oliwą z dodatkiem soli i wędzonej papryki. Wymieszajcie i upieczcie np. obok dyni. Tak upieczoną cieciorką udekorujcie wierzch hummusu razem z oliwą i zatarem.

Smacznego! 🌱

Porady i wskazówki

* Hummus wyjdzie tym lepiej im większą mamy moc blendera, będzie gładszy i bardziej puszysty.

** Tahini jest to pasta z podprażonych ziaren sezamu, obecnie dostępna nawet w najpopularniejszych doskontach.

*** Zatar jest to arabska mieszanka przypraw, bardzo często kojarzona z hummusem. W jej skład wchodzą prażone ziarna sezamu, sumak oraz tymianek. Dostępna raczej przez internet lub w sklepach specjalizujących się w przyprawach.

Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku Vegusek oraz instagram @vegusekk, żeby być na bieżąco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *