Hummus dyniowy z kolendrą.
Jesień czyli dynia, a z dyni zrobimy praktycznie wszystko – zupę, kluski, placki, ciasto, chlebek. Można wyliczać w nieskończoność, jednak tym razem wybór padł na hummus dyniowy z dodatkiem świeżej kolendry. Dynia dodaje mu dużo słodyczy a kolendra świeżości. Wystarczy, że upieczecie dynie, dodacie do blendowania z hummusem i gotowe! Eksperymentujcie z dynią bo warto, a jesień nie ma zbyt dużo do zaoferowania sezonowych składników. Pokazywałem wam już jak zrobić letni hummus z pieczonymi pomidorami, teraz spróbujcie tej jesiennej wersji.
hummus* dyniowy:
- 250g. suchej ciecierzycy (lub puszka gotowej)
- ok. 500g puree z dyni
- trzy łyżeczki tahini**
- sok z jednej cytryny
- pół pęczka świeżej kolendry
- trzy ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka soli
- woda ok. 100ml.
wykończenie:
- zatar***
- oliwa z oliwek
- ciecierzyca upieczona z dodatkiem papryki wędzonej i oliwy
- Cieciorkę moczymy przez co najmniej sześć godzin w zimnej wodzie. Najlepiej poprzedniego dnia zostawić na noc w wodzie. Namoczoną cieciorkę odcedzamy z wody, przekładamy do garnka, zalewamy sporą ilością wody i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą soli i sody oczyszczonej. (sól i soda sprawią, że szybciej się ugotuję) Pomijamy ten krok gdy używamy cieciorki gotowej z puszki.
- Musimy przygotować puree z dyni. Kroimy ją na większe kawałki, wstawiamy do piekarnika na około trzydzieści minut w 200°C. Po tym czasie wyjmujemy, obieramy ze skóry i pozbywamy się miąższu z pestkami. Przekładamy do miski.
- Gdy ciecierzyca jest miękka odcedzamy z wody i przekładamy do miski z wcześniej przygotowaną dynią. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, czosnek (możemy go wcześniej upiec z dynią dla lepszego smaku), tahini oraz wszystkie przyprawy. Całość blendujemy na gładką pastę. Na koniec wlewamy wodę i blendujemy jeszcze raz, ponieważ gdy hummus wstawimy do lodówki stężeje i będzie mocno gęsty. Żeby pozostał kremowy musi być troszkę rozrzedzony wodą.
- Pokusiłem się na wykończenie hummusu o pieczoną cieciorkę. Przed zblendowaniem ciecierzycy na hummus, odłóżcie sobie 50g. do miseczki polejcie oliwą z dodatkiem soli i wędzonej papryki. Wymieszajcie i upieczcie np. obok dyni. Tak upieczoną cieciorką udekorujcie wierzch hummusu razem z oliwą i zatarem.
Smacznego! 🌱
Porady i wskazówki
* Hummus wyjdzie tym lepiej im większą mamy moc blendera, będzie gładszy i bardziej puszysty.
** Tahini jest to pasta z podprażonych ziaren sezamu, obecnie dostępna nawet w najpopularniejszych doskontach.
*** Zatar jest to arabska mieszanka przypraw, bardzo często kojarzona z hummusem. W jej skład wchodzą prażone ziarna sezamu, sumak oraz tymianek. Dostępna raczej przez internet lub w sklepach specjalizujących się w przyprawach.
Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku Vegusek oraz instagram @vegusekk, żeby być na bieżąco.