Przejdź do treści

Hummus z pieczonymi pomidorami

Hummus ma to do siebie, że można go zrobić na tysiące sposobów. W tej odsłonie jest idealny na teraz gdy na targu można kupić polne pomidory w śmiesznie niskiej cenie, a wiadomo im taniej tym lepiej 🤷🏻‍♂️. Idealny na kanapkę ze świeżym pomidorem lub jako dip do warzyw.

Na średni pojemnik pełny pysznego hummusu, 15 minut roboty odejmując moczenie ciecierzycy i jej gotowanie.

hummus*:

  • 200g suchej cieciorki lub puszka/słoik gotowanej.
  • 300g pomidorów najlepiej podłużnych polnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tahini**
  • sok z 1/2 cytryny
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • kolendra w ziarnach 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 100ml wody

na wykończenie:

  • zatar***
  • oliwa
  1. Ciecierzycę namaczamy w wodzie conajmniej 6 godzin, po tym czasie płuczemy i gotujemy w dużej ilości wody ze szczyptą soli oraz sody oczyszczonej przez godzinę. Pomijamy gdy mamy cieciorkę gotową z puchy czy słoika. Jednak namawiam do robienia hummusu z suchej cieciorki.
  2. Ciecierzycę odcedzamy i dajemy jej czas na ostygnięcie.
  3. Pomidory oraz czosnek wstawiamy do piekarnika na piętnaście minut w 200*C góra-dół. Wyjmujemy, gdy będzie się dało je dotknąć, obieramy ze skórki, która po upieczeniu bardzo łatwo odchodzi. Czosnek po upieczeniu również bardzo łatwo się “wyciska” ze skórki.
  4. Wszystkie składniki dodajemy do ugotowanej ciecierzycy, najlepiej w dużej misce/garnku, żeby wszystko równomiernie zblendować blenderem ręcznym. Próbujemy czy odpowiada nam na słoność.
  5. Gdy mamy gładki hummus dodajemy wodę, gdy przechowujemy go w lodówce, tężeje i robi się gęsty.
  6. Hummus przekładamy do ulubionego pojemnika, posypujemy z wierzchu zatarem oraz skrapiamy oliwą i cieszymy się nim dopóki nie zniknie. 😛

Smacznego! 🌱

Porady i wskazówki

* Hummus wyjdzie tym lepiej im większą mamy moc blendera, będzie gładszy i bardziej puszysty.

** Tahini jest to pasta z podprażonych ziaren sezamu, obecnie dostępna nawet w najpopularniejszych doskontach.

*** Zatar jest to arabska mieszanka przypraw, bardzo często kojarzona z hummusem. W jej skład wchodzą prażone ziarna sezamu, sumak oraz tymianek. Dostępna raczej przez internet lub w sklepach specjalizujących się w przyprawach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *