Hummus z pieczonymi pomidorami
Hummus ma to do siebie, że można go zrobić na tysiące sposobów. W tej odsłonie jest idealny na teraz gdy na targu można kupić polne pomidory w śmiesznie niskiej cenie, a wiadomo im taniej tym lepiej 🤷🏻♂️. Idealny na kanapkę ze świeżym pomidorem lub jako dip do warzyw.
Na średni pojemnik pełny pysznego hummusu, 15 minut roboty odejmując moczenie ciecierzycy i jej gotowanie.
hummus*:
- 200g suchej cieciorki lub puszka/słoik gotowanej.
- 300g pomidorów najlepiej podłużnych polnych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tahini**
- sok z 1/2 cytryny
- kmin rzymski 1/2 łyżeczki
- kolendra w ziarnach 1/2 łyżeczki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 100ml wody
na wykończenie:
- zatar***
- oliwa
- Ciecierzycę namaczamy w wodzie conajmniej 6 godzin, po tym czasie płuczemy i gotujemy w dużej ilości wody ze szczyptą soli oraz sody oczyszczonej przez godzinę. Pomijamy gdy mamy cieciorkę gotową z puchy czy słoika. Jednak namawiam do robienia hummusu z suchej cieciorki.
- Ciecierzycę odcedzamy i dajemy jej czas na ostygnięcie.
- Pomidory oraz czosnek wstawiamy do piekarnika na piętnaście minut w 200*C góra-dół. Wyjmujemy, gdy będzie się dało je dotknąć, obieramy ze skórki, która po upieczeniu bardzo łatwo odchodzi. Czosnek po upieczeniu również bardzo łatwo się “wyciska” ze skórki.
- Wszystkie składniki dodajemy do ugotowanej ciecierzycy, najlepiej w dużej misce/garnku, żeby wszystko równomiernie zblendować blenderem ręcznym. Próbujemy czy odpowiada nam na słoność.
- Gdy mamy gładki hummus dodajemy wodę, gdy przechowujemy go w lodówce, tężeje i robi się gęsty.
- Hummus przekładamy do ulubionego pojemnika, posypujemy z wierzchu zatarem oraz skrapiamy oliwą i cieszymy się nim dopóki nie zniknie. 😛
Smacznego! 🌱

Porady i wskazówki
* Hummus wyjdzie tym lepiej im większą mamy moc blendera, będzie gładszy i bardziej puszysty.
** Tahini jest to pasta z podprażonych ziaren sezamu, obecnie dostępna nawet w najpopularniejszych doskontach.
*** Zatar jest to arabska mieszanka przypraw, bardzo często kojarzona z hummusem. W jej skład wchodzą prażone ziarna sezamu, sumak oraz tymianek. Dostępna raczej przez internet lub w sklepach specjalizujących się w przyprawach.