Przepis na idealny wegański żurek Wielkanocny na zakwasie, z tofu wędzonym oraz chrzanem.
A tak na prawdę jest to żur, ponieważ żurek jest lżejszy i robiony na zakwasie z mąki pszennej, a nie żytnej. Jeżeli nie wstawiliście jeszcze zakwasu jest to ostatni moment, ponieważ musi postać 5 dni, a jest on obowiązkowym składnikiem żurku. Nie martwcie się, ponieważ w sklepach kupicie gotowy zakwas na żurek, lub jeszcze lepiej – poszukajcie go na targu/bazarku, często sprzedawcy mają domowej roboty zakwasy w butelkach lub słoikach. Mój przygotowałem z opcją podania z puree ziemniaczanym oraz zeszkloną cebulką na patelni. Zrobiony na bogatym bulionie warzywnym, z dodatkiem wędzonego tofu oraz doprawiony szczodrze chrzanem i majerankiem. Podany z puree ziemniaczanym, okraszonym smażoną cebulką, to musi się udać.
2 godziny z gotowaniem bulionu, na 3 litry zupki.
Żurek:
- 1l zakwasu na żurek
- 2l bulionu warzywnego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- por
- 3 cebule
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kostka tofu wędzonego
- 2 łyżki chrzanu
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 kg ziemniaków
- olej do smażenia, sól, pieprz
Żurek krok po kroku:
- Wstawiamy bulion do gotowania. Marchew, pietruszkę i selera myjemy dokładnie i wrzucamy do garnka. Dodajemy opalaną cebulę, pora, łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe. Zalewamy 2l wody i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę.
- Tofu kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju, gdy będzie złote i chrupkie podlewamy sosem sojowym, odstawiamy na bok.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Gdy będą miękkie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków na puree.
- Cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju i soli. Ostawiamy na bok, gdy będzie złota.
- Bulion odcedzamy z warzyw, marchew kroimy w talarki i dodajmy do bulionu. Wstawiamy bulion ponownie do gotowania.
- Smażone tofu dodajemy do bulionu, wlewamy zakwas, dodajemy 2 tarte ząbki czosnku, chrzan, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz. Zupę gotujemy jeszcze 15 minut. Próbujemy czy odpowiada nam smak, w razie potrzeby solimy lub pieprzymy.
- Na koniec dodajmy majeranek, podajemy z puree ziemniaczanym, na które kładziemy łyżkę zeszklonej cebulki.
Tips & tricks:
*Z reszty warzyw z gotowania bulionu warto zrobić kotleciki lub pasztet zero-waste.
Smacznego! 🌱
Idealne na Wielkanoc:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.