Przejdź do treści

Żurek Wielkanocny z wędzonym tofu i puree ziemniaczanym.

Przepis na idealny wegański żurek Wielkanocny na zakwasie, z tofu wędzonym oraz chrzanem.

A tak na prawdę jest to żur, ponieważ żurek jest lżejszy i robiony na zakwasie z mąki pszennej, a nie żytnej. Jeżeli nie wstawiliście jeszcze zakwasu jest to ostatni moment, ponieważ musi postać 5 dni, a jest on obowiązkowym składnikiem żurku. Nie martwcie się, ponieważ w sklepach kupicie gotowy zakwas na żurek, lub jeszcze lepiej – poszukajcie go na targu/bazarku, często sprzedawcy mają domowej roboty zakwasy w butelkach lub słoikach. Mój przygotowałem z opcją podania z puree ziemniaczanym oraz zeszkloną cebulką na patelni. Zrobiony na bogatym bulionie warzywnym, z dodatkiem wędzonego tofu oraz doprawiony szczodrze chrzanem i majerankiem. Podany z puree ziemniaczanym, okraszonym smażoną cebulką, to musi się udać.

2 godziny z gotowaniem bulionu, na 3 litry zupki.

Żurek:

  • 1l zakwasu na żurek
  • 2l bulionu warzywnego
    • 3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • kawałek selera
    • por
    • 3 cebule
    • 3 kulki ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
  • kostka tofu wędzonego
  • 2 łyżki chrzanu
  • sos sojowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia, sól, pieprz

Żurek krok po kroku:

  1. Wstawiamy bulion do gotowania. Marchew, pietruszkę i selera myjemy dokładnie i wrzucamy do garnka. Dodajemy opalaną cebulę, pora, łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe. Zalewamy 2l wody i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę.
  2. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju, gdy będzie złote i chrupkie podlewamy sosem sojowym, odstawiamy na bok.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Gdy będą miękkie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków na puree.
  4. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju i soli. Ostawiamy na bok, gdy będzie złota.
  5. Bulion odcedzamy z warzyw, marchew kroimy w talarki i dodajmy do bulionu. Wstawiamy bulion ponownie do gotowania.
  6. Smażone tofu dodajemy do bulionu, wlewamy zakwas, dodajemy 2 tarte ząbki czosnku, chrzan, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz. Zupę gotujemy jeszcze 15 minut. Próbujemy czy odpowiada nam smak, w razie potrzeby solimy lub pieprzymy.
  7. Na koniec dodajmy majeranek, podajemy z puree ziemniaczanym, na które kładziemy łyżkę zeszklonej cebulki.

Tips & tricks:
*Z reszty warzyw z gotowania bulionu warto zrobić kotleciki lub pasztet zero-waste.

Smacznego! 🌱


Idealne na Wielkanoc:

Zakwas żytni na domowy żurek Wielkanocny.
Genialnie pyszna i prosta pasta bezjajeczna.
Świąteczny pasztet soczewicowy z morelą i śliwką.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *