Przejdź do treści

Zielone zapiekanki z pesto de luxe. 🥖

Szybki i prosty przepis na wegańskie zielone zapiekanki z pesto pietruszkowym, rukolą, pomidorkami, kiszoną kapustą, całe polane najlepszym jaki kiedykolwiek jedliście serem z ziemniaka, okraszone prażoną cebulką.

Czasem tak bywa, że macie czegoś za dużo w lodówce i wiecie, że trzeba coś z tego zrobić, bo inaczej się zepsuję. Tym razem miałem 5 pęczków świeżej natki pietruszki, które przerobiłem na pesto. Następnie pytałem was na instagramie co z tego wyczarować. W głosowaniu zwyciężyły właśnie te zapiexy. Wyglądają nieziemsko, a smakują jeszcze lepiej. Przepis na pesto pietruszkowe wisi już na blogu, wystarczy, że macie bagietki, lub inne ulubione pieczywo, wysmarujecie je pesto, zapieczecie i dodacie ulubione dodatki. Zostawiam wam inspirację co do dodatków i przepis na ser z ziemniaka, który naprawdę w konsystencji i smaku przypomina ser!

Trzeba liczyć 30 minut + czas zrobienia pesto + czas gotowania ziemniaków.

Zapiekanki:

  • bagietki (tyle ile chcecie zrobić)
  • pesto pietruszkowe (z tego przepisu)
  • ser z ziemniaka (poniżej)
  • rukola
  • kiszona kapusta (dla chętnych)
  • kilka pomidorków cherry
  • prażona cebulka

Ser z ziemniaka:

  • 500g ziemniaków (im bardziej żółte tym lepiej)
  • 2 łyżki masła roślinnego (typu flora)
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka soli

Zapiekanki krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przygotowania pesto oraz sera z ziemniaków. (poniżej).
  2. Bagietki przekrajamy na pół i smarujemy po całości pesto.
  3. Polewamy trochę serem każdą bagietkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra-dół) na 5 minut.
  4. Zapiekanki wyjmujemy, na każdą kładziemy rukolę, przekrojone na pół pomidorki cherry, kiszoną kapustę. Polewamy serem z ziemniaka, ketchupem (na zapiekankę obowiązkowo), posypujemy prażoną cebulką, solimy i pieprzymy i wcinamy!

Ser z ziemniaka krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 minut. Mogą być kompletnie rozgotowane.
  2. Do ziemniaków dodajemy masło, mleko, płatki drożdżowe, sos sojowy, sól. Blendujemy. Wszystko musimy robić gdy ziemniaki są jeszcze gorące.
  3. Ser jest gotowy, jak zrobicie to się mocno zdziwicie jaką ma konsystencję i smak!
  4. Serek musimy cały czas utrzymywać w cieplę, bo inaczej jak wystygnie to zastygnie. Najlepiej trzymać na najmniejszym gazie i mieszać co jakiś czas, lub włączać gaz co jakiś czas na chwilę.

Smacznego! 🌱


Przepis na pesto pietruszkowe. 🌱
UFO kluski śląskie z pesto pietruszkowym. 🛸

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *