Szybki i prosty przepis na wegańskie zielone zapiekanki z pesto pietruszkowym, rukolą, pomidorkami, kiszoną kapustą, całe polane najlepszym jaki kiedykolwiek jedliście serem z ziemniaka, okraszone prażoną cebulką.
Czasem tak bywa, że macie czegoś za dużo w lodówce i wiecie, że trzeba coś z tego zrobić, bo inaczej się zepsuję. Tym razem miałem 5 pęczków świeżej natki pietruszki, które przerobiłem na pesto. Następnie pytałem was na instagramie co z tego wyczarować. W głosowaniu zwyciężyły właśnie te zapiexy. Wyglądają nieziemsko, a smakują jeszcze lepiej. Przepis na pesto pietruszkowe wisi już na blogu, wystarczy, że macie bagietki, lub inne ulubione pieczywo, wysmarujecie je pesto, zapieczecie i dodacie ulubione dodatki. Zostawiam wam inspirację co do dodatków i przepis na ser z ziemniaka, który naprawdę w konsystencji i smaku przypomina ser!
Trzeba liczyć 30 minut + czas zrobienia pesto + czas gotowania ziemniaków.
Zapiekanki:
- bagietki (tyle ile chcecie zrobić)
- pesto pietruszkowe (z tego przepisu)
- ser z ziemniaka (poniżej)
- rukola
- kiszona kapusta (dla chętnych)
- kilka pomidorków cherry
- prażona cebulka
Ser z ziemniaka:
- 500g ziemniaków (im bardziej żółte tym lepiej)
- 2 łyżki masła roślinnego (typu flora)
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka soli
Zapiekanki krok po kroku:
- Zaczynamy od przygotowania pesto oraz sera z ziemniaków. (poniżej).
- Bagietki przekrajamy na pół i smarujemy po całości pesto.
- Polewamy trochę serem każdą bagietkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra-dół) na 5 minut.
- Zapiekanki wyjmujemy, na każdą kładziemy rukolę, przekrojone na pół pomidorki cherry, kiszoną kapustę. Polewamy serem z ziemniaka, ketchupem (na zapiekankę obowiązkowo), posypujemy prażoną cebulką, solimy i pieprzymy i wcinamy!
Ser z ziemniaka krok po kroku:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 minut. Mogą być kompletnie rozgotowane.
- Do ziemniaków dodajemy masło, mleko, płatki drożdżowe, sos sojowy, sól. Blendujemy. Wszystko musimy robić gdy ziemniaki są jeszcze gorące.
- Ser jest gotowy, jak zrobicie to się mocno zdziwicie jaką ma konsystencję i smak!
- Serek musimy cały czas utrzymywać w cieplę, bo inaczej jak wystygnie to zastygnie. Najlepiej trzymać na najmniejszym gazie i mieszać co jakiś czas, lub włączać gaz co jakiś czas na chwilę.
Smacznego! 🌱
Dla wielbicieli pesto:
👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.