Do zrobienia klasycznego żurku na Wielkanoc potrzebujecie zakwasu, możecie go kupić lub łatwo zrobić w domu.
Im więcej zakwasu tym lepszy żurek, sam ostatnio robiłem próby generalne i na 3 litry bulionu użyłem około 1,8l zakwasu żytniego. Robi się go stosunkowo łatwo, jednak potrzeba nieco cierpliwości, żeby codziennie go zamieszać. Po 5 dniach powinien być gotowy.
Przygotowanie 10 minut, czas fermentacji 5 dni. Proporcje na 900ml zakwasu, czyli typowy słoik po ogórkach kiszonych.
Zakwas:
- 5 łyżek mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 2 łyżeczki soku z kiszonych ogórków
- woda do wypełnienia słoika
Zakwas na żurek krok po kroku:
- Zaczynamy od sparzenia słoika, w którym robimy zakwas. Można nalać do niego wrzątku lub umyć w zmywarce. Musimy pozbyć się wszelakich drobnoustrojów, które mogłyby popsuć zakwas.
- Do suchego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz.
- Słoik zalewamy do pełna przegotowaną letnią wodą (lub mineralną z butelki). Dodajemy sok z kiszonych ogórków i mieszamy.
- Przykrywamy gazą, z gumką recepturką, lub kawałkiem czystej ściereczki. Zakwas mieszamy raz dziennie.
- Po 5 dniach powinien być już kwaśny, chowamy do lodówki i trzymamy do momentu, aż zrobimy żurek.
Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
A jak potem z tego zakwasu zrobić żurek?
będzie już niedługo!