Przejdź do treści

Zakwas żytni na domowy żurek Wielkanocny.

Do zrobienia klasycznego żurku na Wielkanoc potrzebujecie zakwasu, możecie go kupić lub łatwo zrobić w domu.

Im więcej zakwasu tym lepszy żurek, sam ostatnio robiłem próby generalne i na 3 litry bulionu użyłem około 1,8l zakwasu żytniego. Robi się go stosunkowo łatwo, jednak potrzeba nieco cierpliwości, żeby codziennie go zamieszać. Po 5 dniach powinien być gotowy.

Przygotowanie 10 minut, czas fermentacji 5 dni. Proporcje na 900ml zakwasu, czyli typowy słoik po ogórkach kiszonych.

Zakwas:

  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 2 łyżeczki soku z kiszonych ogórków
  • woda do wypełnienia słoika

Zakwas na żurek krok po kroku:

  1. Zaczynamy od sparzenia słoika, w którym robimy zakwas. Można nalać do niego wrzątku lub umyć w zmywarce. Musimy pozbyć się wszelakich drobnoustrojów, które mogłyby popsuć zakwas.
  2. Do suchego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz.
  3. Słoik zalewamy do pełna przegotowaną letnią wodą (lub mineralną z butelki). Dodajemy sok z kiszonych ogórków i mieszamy.
  4. Przykrywamy gazą, z gumką recepturką, lub kawałkiem czystej ściereczki. Zakwas mieszamy raz dziennie.
  5. Po 5 dniach powinien być już kwaśny, chowamy do lodówki i trzymamy do momentu, aż zrobimy żurek.

Smacznego! 🌱


👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

2 komentarze do “Zakwas żytni na domowy żurek Wielkanocny.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *