Wegeburgery z buraka, kaszy jaglanej i czerwonej fasoli.

Burgery / kotlety z tartego buraka, z kaszą jaglaną i czerwoną fasolą. Idealne do zamknięcia w bułkę jako burger. Sprawdzą się też jako kotlecik do ziemniaczków w imię klasycznego obiadu. 😜

A najlepsze jest to, że robi się je bardzo prosto, a wychodzą obłędnie. Wystarczy zetrzeć buraka, dodać kaszę, fasolę i przyprawy. Wymieszać wszystko, uformować burgery i upiec w piekarniku. Z tego przepisu wyjdzie wam około 12 kotlecików, więc na kilka obiadów czy burgerów na kolacje. 😜

Na 12 burgerów, ok. godzina gotowania.

Buraczane burgery:

  • ok. 750g. buraków
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • puszka czerwonej fasoli
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 50ml oleju słonecznikowego
  • bułka tarta
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • łyżeczka zmiażdżonej kolendry w ziarnach
  • pół łyżeczki pieprzu

  1. Zaczynamy od ugotowania szklanki kaszy jaglanej (2 torebki). Szklankę kaszy jaglanej zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Kasza może się rozgotować, musi być miękka.
  2. Buraki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do większej miski.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Smażymy na patelni z odrobiną soli, aż cebula będzie zeszklona.
  4. Odcedzamy fasolę z puszki, blendujemy ją na gładką pastę.
  5. Kaszę, cebulę z czosnkiem i fasole łączymy w misce z burakami. Dodajemy olej i oliwę, wszystkie przyprawy i 5 łyżek bułki tartej. Całość mieszamy najlepiej rękoma. Jeżeli masa jest za bardzo rzadka, możemy dodać więcej bułki tartej.
  6. Z masy formujemy w rękach burgery, obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinno wyjść ok. 10-12 burgerów w zależności jak duże zrobicie. 😋
  7. Burgery pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C góra-dół przez 40 minut.
  8. Jemy w bułce jako burger lub do ziemniaczków z dodatkami.

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *