Przejdź do treści

Wegańskie pierogi ruskie

Wegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w wegańskim wydaniu?

https://youtu.be/PYRBdvs4nf0

Święta Bożego Narodzenia to czas pełen smaków, które kojarzą się z ciepłem domu i rodzinnymi spotkaniami. Pierogi ruskie – klasyk wigilijnego stołu – można z łatwością przygotować w wersji wegańskiej. Wegańskie pierogi ruskie z tofu to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z twarogiem, które zaskoczą Twoich bliskich i wprowadzą odrobinę nowości do świątecznego menu.

Tofu idealnie zastępuje ser, tworząc nadzienie, które jest lekkie, pełne smaku i świetnie komponuje się z ziemniakami oraz przyprawami. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem ulubionych pierogów, zachowując roślinną wersję, która jest zdrowa i pełna wartości odżywczych. Wegańskie pierogi ruskie to doskonała propozycja na wigilijny stół, która zadowoli każdego – niezależnie od diety!

Czas zależy od doświadczenia w pierogach, na około 20-30 pierogów, zależy od średnicy kółek.

Ciasto składniki:

  • 500g mąki (plus na podsypywanie)
  • 300ml bardzo gorącej wody
  • 50ml oleju
  • sól

Farsz składniki:

  • 300g ziemniaków
  • kostka tofu naturalnego
  • duża cebula
  • sok z połowy cytryny
  • dwie łyżki płatków drożdżowych
  • 4 łyżki soku z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz

Pierogi krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
  2. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na małym ogniu z olejem, na koniec solimy, jest ok gdy jest złoto-brązowa.
  3. Żeby zrobić ciasto mąkę przesiewamy przez sitko do większej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wlewamy wrzącą wodę z olejem. Mieszamy przy pomocy łyżki, gdy składniki się wymieszają i nie będą parzyć, przechodzimy do zagniatania rękami. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk – jest ok.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, i tłuczkiem do ziemniaków robimy puree.
  5. Tofu kruszymy rączkami, dodajemy łyżeczkę soli, pieprz, płatki drożdżowe, sok z cytryny i ogórków kiszonych. Blendujemy na gładką masę.
  6. Do zblendowanego tofu dodajemy puree i przysmażoną cebulkę. Mieszamy – farsz jest gotowy.
  7. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy mniejsze porcję i kazdą wałkujemy na cieniutko na podsypanej mąką desce. Wykrawamy szklanką koła o chcianej średnicy.
  8. Każde kółko z ciasta bierzemy do łapki i na środek nakładamy łyżeczkę lub więcej farszu. Zlepiamy dwa przeciwległe końce, tak, żeby zamknąć farsz w środku.
  9. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody, wyjmujemy po dwóch minutach od wypłynięcia. Gotowe!

Tips & tricks:
*Najlepsze są jak zimne przysmażymy na patelni z cebulką.

Smacznego! 🌱


Więcej inspiracji:

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *