Wegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w wegańskim wydaniu?
Święta Bożego Narodzenia to czas pełen smaków, które kojarzą się z ciepłem domu i rodzinnymi spotkaniami. Pierogi ruskie – klasyk wigilijnego stołu – można z łatwością przygotować w wersji wegańskiej. Wegańskie pierogi ruskie z tofu to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z twarogiem, które zaskoczą Twoich bliskich i wprowadzą odrobinę nowości do świątecznego menu.
Tofu idealnie zastępuje ser, tworząc nadzienie, które jest lekkie, pełne smaku i świetnie komponuje się z ziemniakami oraz przyprawami. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem ulubionych pierogów, zachowując roślinną wersję, która jest zdrowa i pełna wartości odżywczych. Wegańskie pierogi ruskie to doskonała propozycja na wigilijny stół, która zadowoli każdego – niezależnie od diety!
Czas zależy od doświadczenia w pierogach, na około 20-30 pierogów, zależy od średnicy kółek.
Ciasto składniki:
- 500g mąki (plus na podsypywanie)
- 300ml bardzo gorącej wody
- 50ml oleju
- sól
Farsz składniki:
- 300g ziemniaków
- kostka tofu naturalnego
- duża cebula
- sok z połowy cytryny
- dwie łyżki płatków drożdżowych
- 4 łyżki soku z kiszonych ogórków
- sól, pieprz
Pierogi krok po kroku:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
- Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na małym ogniu z olejem, na koniec solimy, jest ok gdy jest złoto-brązowa.
- Żeby zrobić ciasto mąkę przesiewamy przez sitko do większej miski. Dodajemy pół łyżeczki soli i wlewamy wrzącą wodę z olejem. Mieszamy przy pomocy łyżki, gdy składniki się wymieszają i nie będą parzyć, przechodzimy do zagniatania rękami. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk – jest ok.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy, i tłuczkiem do ziemniaków robimy puree.
- Tofu kruszymy rączkami, dodajemy łyżeczkę soli, pieprz, płatki drożdżowe, sok z cytryny i ogórków kiszonych. Blendujemy na gładką masę.
- Do zblendowanego tofu dodajemy puree i przysmażoną cebulkę. Mieszamy – farsz jest gotowy.
- Ciasto dzielimy na dwie lub trzy mniejsze porcję i kazdą wałkujemy na cieniutko na podsypanej mąką desce. Wykrawamy szklanką koła o chcianej średnicy.
- Każde kółko z ciasta bierzemy do łapki i na środek nakładamy łyżeczkę lub więcej farszu. Zlepiamy dwa przeciwległe końce, tak, żeby zamknąć farsz w środku.
- Wrzucamy do osolonej gotującej się wody, wyjmujemy po dwóch minutach od wypłynięcia. Gotowe!
Tips & tricks:
*Najlepsze są jak zimne przysmażymy na patelni z cebulką.
Smacznego! 🌱
Więcej inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.