Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido i pikantnych papryczek
jalapeño, idealny na jesienne wieczory.
Po raz pierwszy u mnie zdecydowałem się na zrobienie przepisu w formie wideo, dokładna gramtura i pisany przepis na dole.
Wszyscy doskonale na pewno znacie popularne w Ameryce Mac&Cheese, czyli kremowy makaron w sosie serowym. Będąc na diecie roślinnej nie musicie z niego rezygnować, zweganizowana wersja jest tak samo pyszna i kremowa jak oryginał. U mnie jest to jesienna wariacja z dodatkiem dyni Hokkaido, której nawet nie musicie obierać, z dodatkiem ostrych papryczek jalapeño rozgrzeje Was w chłodne wieczory. Nie musicie też stać w kuchni w nieskończoność, wszystko powinno zająć pół godzinki.
Pół godzinki, porcja dla dwóch osób.
Mac&Cheese składniki:
- Pół małej dyni hokkaido (ok. 300g)
- 5 średnich ziemniaków
- duża cebula
- 300g makaronu penne
- szklanka mleka roślinnego (owsiane lub sojowe)
- ząbek czosnku
- marynowana papryczka jalapeño (ilość wedle uznania, opcjonalne)
- sos sojowy (2 łyżki)
- płatki drożdżowe (serowy posmak, opcjonalnie)
- szczypiorek
- wegański ser tarty (opcjonalnie) u mnie Violife mozarella tarty ok. 100g.
- sriracha
- papryczka gochugaru na wykończenie (mogą być płatki chilli, ostra lub słodka papryka)
Mac&Cheese krok po kroku:
- Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, najlepiej al dente. W miedzyczasie przechodzimy do dalaszych kroków, odcedzamy, odkładamy na później.
- Ziemniaki obieramy, kroimy, wrzucamy do gotującej się osolonej wody.
- Dynie kroimy w kostkę dorzucamy do gotujących się ziemniaków.
- Czekamy ok. 15 minut, do czasu aż ziemniaki zmiekną.
- W międzyczasie cebule kroimy w kostkę razem z czosnkiem, karmelizujemy na patelni z dodatkiem oleju i soli.
- Do odcedzonych ziemniaków i dyni dodajemy: płatki drożdżowe, sos sojowy, przysmażoną cebule z czosnkiem, srirache, mleko roślinne, wegański ser tarty. Blendujemy na kremową konsystencje, w razie gdyby była za gęsta dodajemy więcej mleka. Próbujemy czy nie trzeba dosolić/dodać więcej srirachy dla ostrolubnych.
- Do zblendowanego sosu dodajemy posiekane papryczki jalapeño, ugotowany makaron.
- Na talerzu wykańczamy siekanym szczypiorkiem, srirachą, płatkami ostrej papryczki suszonej jak gochugaru, chilli, ostra papryka. Troszkę serka na wierzch.
Tips & tricks:
*Jeśli nie jest to sezon na dynie możecie zrobić to samo tylko z większą ilością ziemniaków. Dla koloru dodać jedna marchewkę.
Smacznego! 🌱
Więcej inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.