Przejdź do treści

Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.

Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido i pikantnych papryczek
jalapeño, idealny na jesienne wieczory.

Po raz pierwszy u mnie zdecydowałem się na zrobienie przepisu w formie wideo, dokładna gramtura i pisany przepis na dole.

Wszyscy doskonale na pewno znacie popularne w Ameryce Mac&Cheese, czyli kremowy makaron w sosie serowym. Będąc na diecie roślinnej nie musicie z niego rezygnować, zweganizowana wersja jest tak samo pyszna i kremowa jak oryginał. U mnie jest to jesienna wariacja z dodatkiem dyni Hokkaido, której nawet nie musicie obierać, z dodatkiem ostrych papryczek jalapeño rozgrzeje Was w chłodne wieczory. Nie musicie też stać w kuchni w nieskończoność, wszystko powinno zająć pół godzinki.

Pół godzinki, porcja dla dwóch osób.

Mac&Cheese składniki:

  • Pół małej dyni hokkaido (ok. 300g)
  • 5 średnich ziemniaków
  • duża cebula
  • 300g makaronu penne
  • szklanka mleka roślinnego (owsiane lub sojowe)
  • ząbek czosnku
  • marynowana papryczka jalapeño (ilość wedle uznania, opcjonalne)
  • sos sojowy (2 łyżki)
  • płatki drożdżowe (serowy posmak, opcjonalnie)
  • szczypiorek
  • wegański ser tarty (opcjonalnie) u mnie Violife mozarella tarty ok. 100g.
  • sriracha
  • papryczka gochugaru na wykończenie (mogą być płatki chilli, ostra lub słodka papryka)

Mac&Cheese krok po kroku:

  1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, najlepiej al dente. W miedzyczasie przechodzimy do dalaszych kroków, odcedzamy, odkładamy na później.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy, wrzucamy do gotującej się osolonej wody.
  3. Dynie kroimy w kostkę dorzucamy do gotujących się ziemniaków.
  4. Czekamy ok. 15 minut, do czasu aż ziemniaki zmiekną.
  5. W międzyczasie cebule kroimy w kostkę razem z czosnkiem, karmelizujemy na patelni z dodatkiem oleju i soli.
  6. Do odcedzonych ziemniaków i dyni dodajemy: płatki drożdżowe, sos sojowy, przysmażoną cebule z czosnkiem, srirache, mleko roślinne, wegański ser tarty. Blendujemy na kremową konsystencje, w razie gdyby była za gęsta dodajemy więcej mleka. Próbujemy czy nie trzeba dosolić/dodać więcej srirachy dla ostrolubnych.
  7. Do zblendowanego sosu dodajemy posiekane papryczki jalapeño, ugotowany makaron.
  8. Na talerzu wykańczamy siekanym szczypiorkiem, srirachą, płatkami ostrej papryczki suszonej jak gochugaru, chilli, ostra papryka. Troszkę serka na wierzch.

Tips & tricks:
*Jeśli nie jest to sezon na dynie możecie zrobić to samo tylko z większą ilością ziemniaków. Dla koloru dodać jedna marchewkę.

Smacznego! 🌱


Więcej inspiracji:

Plastry ananasa z grilla po azjatycku w podkręconym teriyaki. 🍍
Najprostsza sałatka z bobu.
Gołąbki z młodej kapusty i całych młodych ziemniaków.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *