Przejdź do treści

Ufo kluski śląskie z pesto pietruszkowym. 🛸

Neonowo zielone niczym ufo, w kształcie mini statków kosmicznych, czyli wegańskie kluski śląskie z pesto pietruszkowym z dodatkiem rukoli i suszonych pomidorów.

Przepisów na inspiracje z pesto pietruszkowym ciąg dalszy, tym razem obiecane na instagramie kluseczki śląskie obtoczone w świeżo zielonym, pysznym pesto pietruszkowym, na który przepis znajdziecie tutaj. Kluski śląskie zawsze są nieodzownym elementem na stole u babci przy każdym niedzielnym czy urodzinowym spotkaniu. Dlatego tak bardzo je lubię, a robienie ich to sama przyjemność. Jeszcze więcej przyjemności jest przy jedzeniu, gdy kluseczki wręcz rozpływają się w ustach, a przecież to same ziemniaki z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Niech was nie zmylą tradycyjne przepisy na śląskie kółeczka, gdzie dodawane jest jajko – powoduje tylko tyle, że kluseczki robią się twardsze, a bez niego tak samo dobrze się lepią. Wiem co mówię to nie pierwszy raz! 😜 A kluseczki są też bezglutenowe. ([mózg rozwalony], nie żeby mi to robiło różnicę, ale niektórzy biorą to pod uwagę).

Trzeba liczyć ok. godziny na przygotowanie klusek, ziemniaki muszą ostygnąc, zanim zaczniemy je wyrabiać. Proporcję są na zrobienie ok. 50 klusek.

Kluski śląskiez pesto:

  • 1kg ziemniaków (im bardziej żółte tym lepiej)
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • pesto pietruszkowe (przepis tutaj)
  • kilka listków rukoli
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Kluski śląskie krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy.
  2. Gotujemy w osolonej (1 łyżeczka) wodzie, do całkowitej miękkości. Mogą się nawet rozgotować.
  3. Ziemniaki odcedzamy i póki są ciepłe przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy, muszą być bardzo dokładnie rozgniecione, żeby nie było żadnych grudek. Odstawiamy do ostudzenia.
  4. Rozgniecione ziemniaki rozkładamy na płasko w misce lub w talerzu. Dzielimy na 4 równe kawałki, jedną część przekładamy obok i w zamian jej sypiemy tyle samo mąki ziemniaczanej. Powinno to być ok. 250g.
  5. Ziemniaki wyrabiamy z mąką, uzyskamy jednolitą masę, która nie będzie się lepić do rąk. Masę dzielimy na pół i na lekko podsypanym mąką ziemniaczaną blacie rolujemy wałek o średnicy ok. 4cm. Następnie tniemy rulonik na 3cm równe części. Każdą bierzemy w łapki i toczymy kulkę, trzymając ją w jednej dłoni, palcem drugiej wciskamy dziurkę w kulce. Można też odrywać po prostu kawałki masy i rolować kuleczki, bez robienia rulonika.
  6. Gotowe kluseczki układamy na podsypanym mąką ziemniaczaną blacie/desce/tacce. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Kluseczki są gotowe po 5 minutach od wypłynięcia.
  7. Bierzemy wymarzoną ilość kluseczek, wkładamy do pojemnika razem z łyżeczką pesto. Lekko potrząsamy zamkniętym pojemnikiem, tak, żeby każda kluseczka obtoczyła się w pesto.
  8. Wykładamy na talerz, na każdą kluseczkę kładziemy jeszcze troszkę pesto, dodajemy rukolę i posiekane suszone pomidory. Można skropić odrobiną oliwy, sól i szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Smacznego! 🌱


Zielone zapiekanki z pesto de luxe. 🥖
Pesto z bazylii.
Pesto z natki pietruszki.

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *