Ufo kluski 艣l膮skie z pesto pietruszkowym. 馃浉

Neonowo zielone niczym ufo, w kszta艂cie mini statk贸w kosmicznych, czyli wega艅skie kluski 艣l膮skie z pesto pietruszkowym z dodatkiem rukoli i suszonych pomidor贸w.

Przepis贸w na inspiracje z pesto pietruszkowym ci膮g dalszy, tym razem obiecane na instagramie kluseczki 艣l膮skie obtoczone w 艣wie偶o zielonym, pysznym pesto pietruszkowym, na kt贸ry przepis znajdziecie tutaj. Kluski 艣l膮skie zawsze s膮 nieodzownym elementem na stole u babci przy ka偶dym niedzielnym czy urodzinowym spotkaniu. Dlatego tak bardzo je lubi臋, a robienie ich to sama przyjemno艣膰. Jeszcze wi臋cej przyjemno艣ci jest przy jedzeniu, gdy kluseczki wr臋cz rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach, a przecie偶 to same ziemniaki z dodatkiem m膮ki ziemniaczanej. Niech was nie zmyl膮 tradycyjne przepisy na 艣l膮skie k贸艂eczka, gdzie dodawane jest jajko – powoduje tylko tyle, 偶e kluseczki robi膮 si臋 twardsze, a bez niego tak samo dobrze si臋 lepi膮. Wiem co m贸wi臋 to nie pierwszy raz! 馃槣 A kluseczki s膮 te偶 bezglutenowe. ([m贸zg rozwalony], nie 偶eby mi to robi艂o r贸偶nic臋, ale niekt贸rzy bior膮 to pod uwag臋).

Trzeba liczy膰 ok. godziny na przygotowanie klusek, ziemniaki musz膮 ostygn膮c, zanim zaczniemy je wyrabia膰. Proporcj臋 s膮 na zrobienie ok. 50 klusek.

Kluski 艣l膮skiez pesto:

  • 1kg ziemniak贸w (im bardziej 偶贸艂te tym lepiej)
  • 250g m膮ki ziemniaczanej
  • pesto pietruszkowe (przepis tutaj)
  • kilka listk贸w rukoli
  • kilka suszonych pomidor贸w
  • s贸l
  • pieprz

Kluski 艣l膮skie krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy.
  2. Gotujemy w osolonej (1 艂y偶eczka) wodzie, do ca艂kowitej mi臋kko艣ci. Mog膮 si臋 nawet rozgotowa膰.
  3. Ziemniaki odcedzamy i p贸ki s膮 ciep艂e przeciskamy przez prask臋 lub rozgniatamy, musz膮 by膰 bardzo dok艂adnie rozgniecione, 偶eby nie by艂o 偶adnych grudek. Odstawiamy do ostudzenia.
  4. Rozgniecione ziemniaki rozk艂adamy na p艂asko w misce lub w talerzu. Dzielimy na 4 r贸wne kawa艂ki, jedn膮 cz臋艣膰 przek艂adamy obok i w zamian jej sypiemy tyle samo m膮ki ziemniaczanej. Powinno to by膰 ok. 250g.
  5. Ziemniaki wyrabiamy z m膮k膮, uzyskamy jednolit膮 mas臋, kt贸ra nie b臋dzie si臋 lepi膰 do r膮k. Mas臋 dzielimy na p贸艂 i na lekko podsypanym m膮k膮 ziemniaczan膮 blacie rolujemy wa艂ek o 艣rednicy ok. 4cm. Nast臋pnie tniemy rulonik na 3cm r贸wne cz臋艣ci. Ka偶d膮 bierzemy w 艂apki i toczymy kulk臋, trzymaj膮c j膮 w jednej d艂oni, palcem drugiej wciskamy dziurk臋 w kulce. Mo偶na te偶 odrywa膰 po prostu kawa艂ki masy i rolowa膰 kuleczki, bez robienia rulonika.
  6. Gotowe kluseczki uk艂adamy na podsypanym m膮k膮 ziemniaczan膮 blacie/desce/tacce. Gotujemy w du偶ej ilo艣ci osolonej wody. Kluseczki s膮 gotowe po 5 minutach od wyp艂yni臋cia.
  7. Bierzemy wymarzon膮 ilo艣膰 kluseczek, wk艂adamy do pojemnika razem z 艂y偶eczk膮 pesto. Lekko potrz膮samy zamkni臋tym pojemnikiem, tak, 偶eby ka偶da kluseczka obtoczy艂a si臋 w pesto.
  8. Wyk艂adamy na talerz, na ka偶d膮 kluseczk臋 k艂adziemy jeszcze troszk臋 pesto, dodajemy rukol臋 i posiekane suszone pomidory. Mo偶na skropi膰 odrobin膮 oliwy, s贸l i szczypta 艣wie偶o zmielonego pieprzu.

Smacznego! 馃尡


Zielone zapiekanki z pesto de luxe.聽馃
Pesto z bazylii.
Pesto z natki pietruszki.

馃憞馃徎 Zapraszam na moje media spo艂eczno艣ciowe. 馃憞馃徎


Sprawd藕 moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *