Śniadaniowy twarożek z tofu naturalnego, idealny na kanapkę.
W smaku i konsystencji bardzo podobny do białego sera rozrobionego ze śmietaną, czyli śniadaniowego smarowidła na kanapkę, ktore pamiętamy z dzieciństwa. Dajcie mu szansę, a zagości u was często na leniwe śniadania. Robi się go szybciutko i bardzo prasto.
10 minut na ok 300g. twarożku
Twarożek:
- kostka tofu naturalnego
- 1 mały jogurt naturalny roślinny
- sok z połówki cytryny
- pęczek szczpiorku
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- Tofu rozdrabniamy widelcem w miseczce. Chodzi o to, żeby tofu rozpadło się na małe kawałeczki.
- Do tofu dodajemy jogurt naturalny roślinny.
- Wyciskamy sok z połówki cytryny. (zakwasi nam tofu, przez co będzie w smaku przypominało ser)
- Szczypior kroimy drobno, większość dodajemy do tofu, zostawiamy troszkę na posypanie z wierzchu.
- Dodajemy płatki drożdzowe, sól i pieprz do smaku.
- Wlewamy łyżeczkę oliwy. (drugą zostawiamy do polania z wierzchu)
- Całość mieszamy i gotowe. Z wierzchu posypujemy resztką szczypiorku i lejemy odrobinkę oliwy. W razie potrzeby solimy i pieprzymy więcej. 😜
Smacznego! 🌱




👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.