Przejdź do treści

Twarożek z tofu na kanapkę.

Śniadaniowy twarożek z tofu naturalnego, idealny na kanapkę.

W smaku i konsystencji bardzo podobny do białego sera rozrobionego ze śmietaną, czyli śniadaniowego smarowidła na kanapkę, ktore pamiętamy z dzieciństwa. Dajcie mu szansę, a zagości u was często na leniwe śniadania. Robi się go szybciutko i bardzo prasto.

10 minut na ok 300g. twarożku

Twarożek:

  • kostka tofu naturalnego
  • 1 mały jogurt naturalny roślinny
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek szczpiorku
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

  1. Tofu rozdrabniamy widelcem w miseczce. Chodzi o to, żeby tofu rozpadło się na małe kawałeczki.
  2. Do tofu dodajemy jogurt naturalny roślinny.
  3. Wyciskamy sok z połówki cytryny. (zakwasi nam tofu, przez co będzie w smaku przypominało ser)
  4. Szczypior kroimy drobno, większość dodajemy do tofu, zostawiamy troszkę na posypanie z wierzchu.
  5. Dodajemy płatki drożdzowe, sól i pieprz do smaku.
  6. Wlewamy łyżeczkę oliwy. (drugą zostawiamy do polania z wierzchu)
  7. Całość mieszamy i gotowe. Z wierzchu posypujemy resztką szczypiorku i lejemy odrobinkę oliwy. W razie potrzeby solimy i pieprzymy więcej. 😜

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *