Tosty francuskie na słodko lub słono, idealne na śniadanie. 🍞

Wegańskie tosty francuskie uniwersalne, do zjedzenia z dżemem lub ulubionymi wytrawnymi dodatkami.

Jedno z moich ulubionych śniadań, zawszę je robię gdy mam kawałek czerstwego chleba, który średnio by pasował na kanapkę. Jedak nie martwcie się, nawet gdy pieczywo będzie świeże też będzie smakowało super.😜 Tak naprawdę z każdego rodzaju pieczywa zrobicie doskonałe tosty francuskie – może to być tostowe, kajzerka, zwykły krojony chleb pszenny czy żytni. Pasują praktycznie do wszystkiego, hummus, wszelakie pasty roślinne, ja zazwyczaj zjadam kilka na słono, z majonezem, pomidorkiem i srirachą, a na deser zjadam kilka z dżemem. 🤭

W 20 minutach powinniście się zamknąć, na kilka tostów.

Tosty francuskie:

  • kilka kromek ulubionego pieczywa
  • 50g mąki z ciecierzycy (pszenna też będzie ok)
  • 150ml mleka roślinnego
  • ½ łyżeczki czarnej soli (odpowiada za jajeczny smak)
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Tosty francuskie krok po kroku:

  1. Mieszamy mąkę z mlekiem roślinnym, czarną solą, cukrem i pieprzem. Najlepiej rózgą, żeby nie powstały grudki.
  2. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju.
  3. Maczamy każdą kromkę pieczywa w cieście i smażymy na patelni do złotego koloru z obu stron.
  4. Podajemy z czym mamy tylko ochotę. Spróbujcie z dżemem!

Smacznego! 🌱


Więcej śniadaniowych inspiracji:

Szakszuka, bliskowschodnie śniadanie (i nie tylko) mistrzów. 
Tofucznica (najlepsza)
Twarożek z tofu na kanapkę.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

1 myśl na “Tosty francuskie na słodko lub słono, idealne na śniadanie. 🍞”

  1. Zrobiłam dzisiaj na śniadanie i wyszły pyszne! Konsystencja mega podobna do takich z jajkiem, smak też bardzo dobry, choć wiadomo nie jest to 1-1 z wersją tradycyjną, ale jest bardzo zbliżony 🙂 Dziękuję za ten przepis 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *