Wegańskie tosty francuskie uniwersalne, do zjedzenia z dżemem lub ulubionymi wytrawnymi dodatkami.
Jedno z moich ulubionych śniadań, zawszę je robię gdy mam kawałek czerstwego chleba, który średnio by pasował na kanapkę. Jedak nie martwcie się, nawet gdy pieczywo będzie świeże też będzie smakowało super.😜 Tak naprawdę z każdego rodzaju pieczywa zrobicie doskonałe tosty francuskie – może to być tostowe, kajzerka, zwykły krojony chleb pszenny czy żytni. Pasują praktycznie do wszystkiego, hummus, wszelakie pasty roślinne, ja zazwyczaj zjadam kilka na słono, z majonezem, pomidorkiem i srirachą, a na deser zjadam kilka z dżemem. 🤭
W 20 minutach powinniście się zamknąć, na kilka tostów.
Tosty francuskie:
- kilka kromek ulubionego pieczywa
- 50g mąki z ciecierzycy (pszenna też będzie ok)
- 150ml mleka roślinnego
- ½ łyżeczki czarnej soli (odpowiada za jajeczny smak)
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Tosty francuskie krok po kroku:
- Mieszamy mąkę z mlekiem roślinnym, czarną solą, cukrem i pieprzem. Najlepiej rózgą, żeby nie powstały grudki.
- Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju.
- Maczamy każdą kromkę pieczywa w cieście i smażymy na patelni do złotego koloru z obu stron.
- Podajemy z czym mamy tylko ochotę. Spróbujcie z dżemem!
Smacznego! 🌱
Więcej śniadaniowych inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie i wyszły pyszne! Konsystencja mega podobna do takich z jajkiem, smak też bardzo dobry, choć wiadomo nie jest to 1-1 z wersją tradycyjną, ale jest bardzo zbliżony 🙂 Dziękuję za ten przepis 😀