Cola teriyaki tofu z domowymi frytkami BBQ curry. 🥤

Macie te kolkę jeszcze? Jeżeli tak to możecie zrobić niesamowite tofu w gęstym sosie coca-cola teriyaki, do tego domowe chrupiące frytki z piekarnika o smaku dymnego bbq i posypane przyprawą curry.

Ja wiem, że kolka droższa, a łowcy okazji wymieniają się, w którym dyskoncie można urwać parę groszy na butelce, jednak cola ma w sobie tyle cukru, że nadaję się idealnie do zrobienia z niej sosu teriyaki. Wystarczy dodać nieco sosu sojowego, octu ryżowego, czosnku i imbiru, a powstanie nam gęsta glazura, oblepiająca chrupiące tofu z każdej strony. Do tego domowe frytki, z dodatkiem dymu wędzarniczego w płynie, posypane przyprawą curry. Może nie jest to najzdrowsze rozwiązanie, ale na jakiś cheat-meal, genialne!

Samo zrobienie tofu jest bardzo szybkie, myślę, że koło 30 minut. Jeżeli doliczymy do tego frytki powinniśmy się zamknąć w godzinie. Na 2 porcję.

Cola teriyaki tofu:

  • kostka tofu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200ml coca-coli
  • 50ml sosu sojowego
  • 50ml octu ryżowego
  • ząbek czosnku (można użyc w proszku)
  • kawałek imbiru ok. 5 cm (można użyć w proszku)
  • olej do smażenia

Frytki BBQ curry

  • 1 kg. ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • 5 kropel dymu wędzarniczego (do kupienia przez internet, jeżeli nie mamy można zastąpić łyżeczką papryki wędzonej w proszku)
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól

Cola teriyaki tofu krok po kroku:

  1. Tofu wyjmujemy z opakowania, zawijamy w ręcznik papierowy i naciskamy kilka razy, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Tofu kroimy w średnią kostkę. Przekładamy do pudełka z zamknięciem lub do woreczka strunowego, zasypujemy mąką ziemniaczaną i potrząsamy zamkniętym pudełkiem lub woreczkiem, tak żeby każda kosteczka tofu była obtoczona w mące.
  3. Tofu smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do momentu, aż będzie złote i miejscami zarumienione. Mąka ziemniaczana, w której było obtoczone tofu sprawi, że tofu dostanie chrupiącą skorupkę. Zdejmujemy z patelni.
  4. Przygotowujemy sos cola teriyaki. Wlewamy colę do miski, dodajemy ocet, sos sojowy, praskowany lub tarty imbir i czosnek. Całość mieszamy i wlewamy na patelnie, w której smażyło się tofu.
  5. Na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, redukujemy sos. Wyparuje nam większość wody, a cukier zawarty w coli zamieni się w karmel. Gdy zauważymy, że sos gęstnieje wrzucamy usmażone wcześniej tofu. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, mieszając, żeby każdy kawałek tofu został oblepiony sosem.

Frytki BBQ curry krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i tniemy w paski w kształcie frytek o wielkości wedle uznania.
  2. Żeby frytki były jednocześnie z piekarnika, a chrupiące musimy je potrzymać w lodowatej wodzie przez conajmniej 15 minut, żeby wypłukać skrobię z ziemniaczków.
  3. Po tym czasie wylewamy wodę i jeszcze raz płuczemy. Frytki musimy osuszyć z wody przed dodaniem oleju i przypraw. Najlepiej zrobić to suszarką do sałaty lub wykładać na czystą ścierkę wycierając frytki.
  4. Frytki przekładamy do większej miski, dodajemy olej, dym w płynie, curry i łyżeczkę soli. Mieszamy najlepiej łapkami, żeby wmasować przyprawy w ziemniaki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w piekarniku w dwóch etapach, na początku 20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół), następnie 10 minut w 250°C. Frytki po wyjęciu z piekarnika solimy jeszcze do smaku oraz dla chętnych można posypać gochugaru.

Smacznego! 🌱


Dla tofu-żerców:

Lekkostronnicze nuggetsy w krakersach.
Tofu w sosie słodko kwaśnym.🍍
Wietnamskie hot dogi – banh mi z tofu.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *