Tabbouleh po polsku.

Tabbouleh w wersji po polsku, z kaszą gryczaną, kiszonym ogórkiem, papryką, pomidorem, szczypiorem, natką pietruszki, koperkiem i miętą.

Tabbouleh charakterystyczna dla kuchni arabskiej sałatka warzywna, składająca się z kaszy bulgur, pomidorów, świeżego ogórka i dużej ilości natki pietruszki z miętą (jest z bazy roślinna). Wpadłem na pomysł lekkiego twistu w kierunku polskich smaków i pozamieniać niektóre składniki. Tak powstał Polski tabbouleh, a może nawet tabuleh. 😂 Jeżeli takie smaki wam leżą, to sałatka dla was! Naładowana ziołami, pełna witaminy C, kasza gryczana dostarczy dużo białka (aż 12g na 100g) oraz błonnika pokarmowego. Zdrowo, pysznie i prosto.

no w ½ godziny się wyrobicie, na sporą miskę sałatki.

Tabbouleh:

  • szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 2 ogórki kiszone
  • ½ papryki czerwonej
  • duży pomidor (malinowy będzie miodzio)
  • ½ pęczka szczypioru
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sporo listków mięty
  • łyżka octu jabłkowego
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 50ml oliwy z oliwek
  1. Zaczynamy od ugotowania kaszy. Kaszę płuczemy pod wodą, zalewamy taką samą ilością wody w garnku. Nastawiamy na mały ogień pod przykryciem, dodajemy liść laurowy oraz 2 kulki ziela angielskiego. Gdy się kasza się zagotuje, odstawiamy na bok i czekamy 15 minut. Tak ugotujemy idealnie sypką kaszę.
  2. Podczas gdy kasza się gotuje, możemy przygotować resztę składników.
  3. Pomidora, ogórka kiszonego i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Zioła siekamy drobno.
  5. Gdy wszystko mamy gotowe, a kasza jest lekko wystudzona, łączymy warzywa i zioła z kaszą. (z kaszy wyjmujemy przyprawy)
  6. Dodajemy sól, szczyptę pieprzu, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i wszystko mieszamy. Gotowe!

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *