Przejdź do treści

Sushi z tofu i łososiową marchewką.

Proste wegańskie sushi maki bez kombinowania, z marchewką a’la łosoś i pieczonym, marynowanym tofu.

Na sushi trzeba mieć flow, czasem mnie nachodzi ochota na kilka rolek, jednak nie za dużo, bo szybko mi się nudzi. Żeby nie spędzić pół dnia w kuchni na robieniu tylko sushi, najczęściej robie jeden rodzaj, który Wam tu dziś proponuje. Kluczem sukcesu dobrego sushi jest ryż – dobrze ugotowany i odpowiednio zaprawiony, plus oczywiście dodatki w postaci warzyw. Łososiową marchewkę pewnie znacie, a jak nie to warto w końcu jej spróbować!

Trzeba liczyć ok. 2 godzin z gotowaniem ryżu i jego ostygnięciem. Na 3 rolki.

Sushi:

  • 250g ryżu do sushi
  • ocet ryżowy
  • łyżeczka sezamu białego i czarnego
  • płaty nori
  • łososiowa marchewka (przepis poniżej)
  • ½ kostki tofu
  • łodyga selera naciowego
  • ½ papryki
  • ogórek
  • majonez wegański
  • wasabi
  • sriracha
  • olej
  • sól, cukier

Sushi krok po kroku:

  1. Zaczynamy od gotowania ryżu do sushi. Płuczemy go kilkukrotnie w wodzie, przekładamy do garnka i zalewamy taką samą ilością wody co ryżu. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania liczymy 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Gdy ryż ostygnie zaprawiamy go zalewą zrobioną z: 2 łyżek octu ryżowego, łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Dodajemy również do niego po łyżeczce prażonego sezamu białego i czarnego. Mieszamy ryż do połączenia składników
  3. Przygotowujemy dodatki do sushi. Tofu kroimy w paski, marynujemy w łyżce sosu sojowego, oleju i odrobinie srirachy. Pieczemy 15 minut w 200°C, góra-dół. Paprykę, ogórka i selera naciowego kroimy w paski.
  4. Przygotowujemy miejsce do skręcania sushi, jeżeli macie mate do rolowania sushi użyjcie jej, jeżeli nie też sobie bez niej poradzicie. Weźcie miseczkę z wodą do moczenia rąk przy nakładaniu ryżu.
  5. Ryż kładziemy na tą mniej błyszczącą stronę nori, mniej więcej w 4/5 wielkości płatu, Zostawiając wolną przestrzeń u góry samego nori do zaklejenia rolki.
  6. Następnie wszystkie dodatki kładziemy powyżej dolnej krawędzi po całej długości nori. Powyżej składników nakładamy łyżeczkę majonezu i rozsmarowujemy wzdłuż dodatków.
  7. Górną krawędź nori, tam gdzie nie nałożyliśmy ryżu smarujemy delikatnie wasabi, w ten sposób rolka ładnie nam się sklei.
  8. Skręcamy rolkę zawijając dolną krawędź do środka, tak, żeby nałożone dodatki znalazły się w środku rolki. Musicie zrobić to ściśle, później rolujemy do samego końca, aż rolka sklei się, tam gdzie wasabi.
  9. Rolkę kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm. Podajemy z miseczką sosu sojowego i ewentualnie większą ilością wasabi.

Tips & tricks:
*Możecie odpuścić łososiową marchewkę i zrobić bez, lub tylko pokroić ją w paski i dodać do sushi.
*Eksperymentujcie z dodatkami warzywnymi, sprawdzi się też awokado, cukinia, czy szczypior.

Łososiowa marchewka:

  • duża marchewka
  • ½ łyżeczki soli wędzonej (ew. zwykła)
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka glonów wakame
  • łyżka oliwy
  • sok z cytryny

Łososiowa marchewka:

  1. Obraną marchew przy pomocy obieraczki kroimy w podłużne, płaskie paski, po całej długości marchewki.
  2. Przygotowujemy nieduży garnek z wodą, dodajemy do niego glony wakame i łyżeczkę soli. Gdy się zagotuje wrzucamy paski marchewki do zblanszowania na minutę. Po tym czasie wyjmujemy i ochładzamy w wodzie z lodem.
  3. Do zimnej marchewki dodajemy sos sojowy, sól wędzoną, oliwę i sok z cytryny. Przekładamy do zamykanego pojemnika i odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego! 🌱


Może spróbujesz:

Chamskie sajgonki warzywne z mięsnym tofu i słodkim sosem chilli.
Najlepsze wegańskie PHO jakie kiedykolwiek zrobiliście, przewodnik.
Turbo chrupiące bakłażanowe katsu.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

1 komentarz do “Sushi z tofu i łososiową marchewką.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *