Proste wegańskie sushi maki bez kombinowania, z marchewką a’la łosoś i pieczonym, marynowanym tofu.
Na sushi trzeba mieć flow, czasem mnie nachodzi ochota na kilka rolek, jednak nie za dużo, bo szybko mi się nudzi. Żeby nie spędzić pół dnia w kuchni na robieniu tylko sushi, najczęściej robie jeden rodzaj, który Wam tu dziś proponuje. Kluczem sukcesu dobrego sushi jest ryż – dobrze ugotowany i odpowiednio zaprawiony, plus oczywiście dodatki w postaci warzyw. Łososiową marchewkę pewnie znacie, a jak nie to warto w końcu jej spróbować!
Trzeba liczyć ok. 2 godzin z gotowaniem ryżu i jego ostygnięciem. Na 3 rolki.
Sushi:
- 250g ryżu do sushi
- ocet ryżowy
- łyżeczka sezamu białego i czarnego
- płaty nori
- łososiowa marchewka (przepis poniżej)
- ½ kostki tofu
- łodyga selera naciowego
- ½ papryki
- ogórek
- majonez wegański
- wasabi
- sriracha
- olej
- sól, cukier
Sushi krok po kroku:
- Zaczynamy od gotowania ryżu do sushi. Płuczemy go kilkukrotnie w wodzie, przekładamy do garnka i zalewamy taką samą ilością wody co ryżu. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania liczymy 10 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
- Gdy ryż ostygnie zaprawiamy go zalewą zrobioną z: 2 łyżek octu ryżowego, łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Dodajemy również do niego po łyżeczce prażonego sezamu białego i czarnego. Mieszamy ryż do połączenia składników
- Przygotowujemy dodatki do sushi. Tofu kroimy w paski, marynujemy w łyżce sosu sojowego, oleju i odrobinie srirachy. Pieczemy 15 minut w 200°C, góra-dół. Paprykę, ogórka i selera naciowego kroimy w paski.
- Przygotowujemy miejsce do skręcania sushi, jeżeli macie mate do rolowania sushi użyjcie jej, jeżeli nie też sobie bez niej poradzicie. Weźcie miseczkę z wodą do moczenia rąk przy nakładaniu ryżu.
- Ryż kładziemy na tą mniej błyszczącą stronę nori, mniej więcej w 4/5 wielkości płatu, Zostawiając wolną przestrzeń u góry samego nori do zaklejenia rolki.
- Następnie wszystkie dodatki kładziemy powyżej dolnej krawędzi po całej długości nori. Powyżej składników nakładamy łyżeczkę majonezu i rozsmarowujemy wzdłuż dodatków.
- Górną krawędź nori, tam gdzie nie nałożyliśmy ryżu smarujemy delikatnie wasabi, w ten sposób rolka ładnie nam się sklei.
- Skręcamy rolkę zawijając dolną krawędź do środka, tak, żeby nałożone dodatki znalazły się w środku rolki. Musicie zrobić to ściśle, później rolujemy do samego końca, aż rolka sklei się, tam gdzie wasabi.
- Rolkę kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm. Podajemy z miseczką sosu sojowego i ewentualnie większą ilością wasabi.
Tips & tricks:
*Możecie odpuścić łososiową marchewkę i zrobić bez, lub tylko pokroić ją w paski i dodać do sushi.
*Eksperymentujcie z dodatkami warzywnymi, sprawdzi się też awokado, cukinia, czy szczypior.
Łososiowa marchewka:
- duża marchewka
- ½ łyżeczki soli wędzonej (ew. zwykła)
- łyżka sosu sojowego
- łyżka glonów wakame
- łyżka oliwy
- sok z cytryny
Łososiowa marchewka:
- Obraną marchew przy pomocy obieraczki kroimy w podłużne, płaskie paski, po całej długości marchewki.
- Przygotowujemy nieduży garnek z wodą, dodajemy do niego glony wakame i łyżeczkę soli. Gdy się zagotuje wrzucamy paski marchewki do zblanszowania na minutę. Po tym czasie wyjmujemy i ochładzamy w wodzie z lodem.
- Do zimnej marchewki dodajemy sos sojowy, sól wędzoną, oliwę i sok z cytryny. Przekładamy do zamykanego pojemnika i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
Kompletny odjazd – smak którego nie da się podrobić